”Och han sade: Vårda ditt äktenskap”

Jag är helt säker på att om Bibeln skrivits idag hade ett fett populärt bibelord varit ”Och han sade: vårda ditt äktenskap”. För fy vad sjukt viktigt det är!

Jag vet att jag kan vara provocerande präktig på den här punkten, men jag tänker ändå skriva om det.
Ända sedan vi fick en liten bebis, vilket är 8,5 år sedan, har vi varit jättenoga med att se till att ha tid för varandra. Många säger att de inte har tid, eller lust, för det när de är mitt i småbarnsåren. Och det är väl här jag är provocerande präktig då. Jag tycker det är tramsigt sagt. Jag tänker att det finns väl ingen viktigare tid än då, att verkligen vårda äktenskapet?

Med det sagt. Vi har nog vääääldigt olika förväntningar på vad vårda ett äktenskap är. Om jag skulle se framför mig en romantisk kväll med trerätters, GOD middag, hett sex och ömma kyssar, då har vi inte vårdat vårt äktenskap särskilt många gånger under åren.
Det kan ju inte vara ett stort projekt att umgås och se på varandra, eller göra något mysigt ihop. Eller om saker ska kosta pengar, då är det ju lönlöst att försöka vårda äktenskapet.

Vi har ju alltid haft tid, då vi prioriterat att jobba mindre. Alltså, mycket mindre. Vi har också då alltid haft någon form av ork, eller i alla fall en vilja, som blir till ork. För det är så viktigt att vårt äktenskap inte bara handlar om roddande, pusslande, jobbiga jobbgrejer eller renoveringar. Det måste vara lite kul och mysigt också!

Vi kör en kväll i veckan som är för oss. Ibland pallar vi mer, ofta mindre. Men vi ser till att telefoner läggs bort, poppar lite popcorn eller dukar upp till finfika med kex och ost. Det beror ju på läget i skallen, liksom. Sedan ser vi ofta en film eller serie och har det myspys. Det är så viktigt för mig att vi har detta mitt i veckan! Dels vet jag att vi verkligen hinner titta på varandra, prata och mysa. Men också en rolig grej att se fram emot varje vecka. Vi har ju alltid haft kass ekonomi så våra dejtkvällar har liksom aldrig varit särskilt högpresterande på grund av ekonomin.

I veckan fick vi även till en riktig dejtkväll ute. Och förväntningarna var skyhöga, det kan jag säga. Vi hade bokat bio och skulle äta ute. Detta minns jag inte sist vi gjorde, så det var stort! Mitt i maten får Emanuel så ont i magen att vi fick åka hem. Barnen var på annan plats hos barnvakten så vi hade huset själva. Startade upp en ny serie och tog på oss myskläderna istället.
Och så blir det ju. Livet. Det där som alltid kommer emellan de höga planerna. Men vad gör det? Det blev den mysigaste kvällen på mycket länge och var det något vi verkligen fick gjort så var det att smörja äktenskapet.

Det är inget att kasta bort, det här med äktenskapet. Det krävs jobb, tid och rycka-upp-sig-mode. Annars blir det ju liksom aldrig roligt. Och det måste det ju vara!
Men förväntingarna kan ju variera, annars kan det nog blir lite svårt också.

Hur vårdar ni era relationer?

/Filippa

5 kommentarer

 1. Vi, som har flera väldigt kvällspigga barn, är just nu inne i en ”bra” period då de små ofta somnat kring 21, och det känns såååå lyxigt!! Plötsligt har vi en hel timme då vi kan hänga i soffan o kolla på nån bra serie tillsammans eller vad vi nu vill göra (under hela förra året var det kämpigare). Nån gång per år försöker vi åka iväg någonstans över en helg bara vi två också. Och då och då försöker vi ta en löprunda tillsammans (borde vi göra oftare). Sen tänker jag att det inte är livsfarligt att tänka ”vi har en liten paus här” om man vet att det bara är för en kort period, typ när man har en liten bebis som tar massa tid och ork. Inte pausa relationen alltså bara inte få panik över att man inte har tid att umgås som man skulle vilja. Vi har också alltid jobbat mindre men när sista barnet somnar 22.30 o första vaknar 06.30 finns ju ingen barnfri, vaken tid kvar☺

  1. Ja det är INTE lätt den där ekvationen! Att få till barnfri tid när barnen alltid är vakna. Förstår att ni kämpar men vad skönt att ni får liiiite tid på kvällarna nu! <3

 2. Datenights är så bra! Och viktigt. Vi är generellt dåliga på att föra specifika dejtkvällar, men vi har alltid sett till att få isäng barnen tidigt på kvällen för att de timmarna mellan att barnen somnat och vi lägger oss är vår tid, då ser vi serier tillsammans eller någon bra film.ibland ser en tv oxh den andra sitter vid datorn men vi skulle aldrig gå till olika rum. Även om det inte är uttalad datetid så är det viktig tid för oss och vi märker av direkt om det av någon anledning blivit så att den tiden inte hunnits med på ett tag. Som nu när patrik varit tvungen att sitta med skoljobb HELA kvällarna i över 6 veckor. Då blir det jättetydligt att. de där till synes händelselösa kvällarna betyder väldigt mycket.
  Vilket är tur för vi har svårt att få möjlighet att komma oss iväg någonstans då det inte är så många som orkar med att sköta våra tre virvelvindar till barn ?

 3. Förut blev våra kvällar med ”vi”-tid typ samma alltid- tv eller film.
  Men för ca 2 år sedan bestämde vi oss för att tillsammans prioritera annorlunda. Vi slutade ha tv:n i fokus och började istället prata med varandra och med Gud. Nog blir det film ibland nu också, men 17 kvällar av 20 så blir det bön, bibel och samtal.
  Det är mitt absolut bästa tips för att vårda ert äktenskap. ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så skall ni få allt det övriga också” Matt 6:33. Ett tips inte bara för äktenskapet, utan för alla, i alla situationer och relationer. Den bästa grunden att stå på. Jesus Kristus!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *