En bra app och en ljuvlig bok

Då jag har tröttare perioder med mer negativa tankar och orosmoln som hopar sig över huvudet vill jag gärna fly in i en lättläst bok med humor och mycket värme. Inga dystra ämnen eller jobbiga känslor som hjärnan kan haka upp sig på, utan bara en skön story att leva sig in i.

Jag har precis upptäckt att biblioteket har en app för ljudböcker. Hur bra är inte det? Att låna och lyssna på ljudböcker helt gratis. Helt magnifikt! Att kunna sitta hemma i soffan eller vakna mitt i natten och låna en bok. Perfekt för någon som älskar böcker.

Appen heter Biblio och finns där appar finns. Jag är dock inte säker på att alla bibliotek erbjuder tjänsten. Så kolla på din lokala bibbla så kan dom informera dig hur det funkar där du bor.

Den första boken jag lyssnat på heter ”Kristungen” och är författad och inläst av Malin Aronsson. Malin jobbar som journalist på tidningen Dagen och leder med bravur podden ”Dagens människa” som jag tidigare promotat här på bloggen.

Boken handlar om Mallins egen uppväxt i en frikyrkomiljö. Den handlar om att ibland vilja säga upp sig från att vara skolans enda pingstvän. Och att inte vara säker på om det är tungotal eller rövarspråket som en pratar. Hur kyrkan kan upplevas som varm och hjärtlig men ibland lite trång och naiv. Att inte kunna vara med på en missionsresa för att ens  egen Jesusrelation känns alldeles för dyrbar och personlig för att tala om på något torg. Och hur tankar ibland kan fastna i hjärnan och inte vilja flytta därifrån även om en vet att dom är helt knasiga.

Det jag uppskattar mest med Malins skildring av sin uppväxt är hur hon berättar om sin självklara och enkla relation till Jesus. En Jesus som alltid finns där, som ett tryggt bakgrundssorl i hennes medvetande och som ibland träder fram lite mer tydligt och självklart.

Så dyrbart och stort det är att få ha det så; Jesus som vännen som jag alltid har med mig, om jag bara stillar mig så vet jag att Han är där.

Det som är extra fint med ljudboken är att Malin själv läser in den med stor inlevelse och värme. Ja, stundtals så sjunger hon faktiskt också. Hysteriskt rolig emellanåt och ibland riktigt tänkvärd med allvarlig underton.

Här kommer ett utdrag ur boken om hur det kunde gå till på Malins födelsedagskalas:

Stämningen på mina barnkalas är alltid på topp. Men så kommer vi till födelsedagssången och där är det som om mamma glömmer att vara vanlig mamma. Och blir en kristen lite konstig mamma.
– Vi gratulerar, vi gratulerar, sjunger min mamma och mina klasskompisar stämmer in. Sången låter precis likadan som när fröken leder den i skolan ända till den allra sista delen när mina klasskompisar tror att sången går:
– Å vi gratulerar, vi gratulerar.
Då sjunger min mamma glatt och utan att tänka:
– Å Gud dig välsigne och Gud dig välsigne.
För så har min mamma sjungit den där sången allt sedan hon var liten. Jag tror nästan att hon tror att sången går så. Men mina klasskompisar vet. Att så sjunger man bara hemma hos pingstvänner. 

Yes, ladda ner appen och läs/lyssna på ”Kristungen” om du vill sitta och fnissa tyst för dig själv.

6 kommentarer

 1. Älskade också den boken!
  Ett annat tips är att lyssna på Tomas Sjödins böcker. Har läst dem flera gånger men det är ändå speciellt att lyssna när han själv läser.
  Bra med bibliotekslyssnarapp!

 2. Tack för tipset! Har inte lånat någon bok än 🙂 men lyssnade på podden och avsnittet där Elaine Eksvärd var med. Kommer definitivt lyssna på fler!

 3. Väldigt fin bok! Och ännu bättre när hon läser/dramatiserar själv!
  Blir utmanad av hennes barnatro!
  Och ja! Älskar ljudböcker! Här kör vi på Storytel (biblio blir ju billigare, men funkar inte här) – väldigt bra f både vuxna å barn!!

  1. Älskar verkligen Malins sätt att berätta!! Våra barn gillar också ljudböcker – mer böcker och lästid åt folket 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *