Kom in matchen eller gå av planen, Granen

Det är precis det här som jag kan blir så extremt less på. Okej, kort bakgrund till fallet av Filippas extrema irritation. Nilla Fischer, en exeptionell (kvinnlig) fotbollsspelare i Sverige, får tillslut Diamantbollen – vilket är det finaste priset en kvinnlig fotbollsspelare i Sverige kan få – och håller ett tal. Ett, för mig, ofantligt modigt, viktigt och helt rätt tal i denna tid. Ett kortare utdrag av hennes tacktal:

Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle aldrig jag oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag sägs till er tjejer: sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld. Vi är värda så mycket mer, sa Fischer med darr på rösten och talet avbröts av ett stort stora jubel i Globen.

– Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give. Tack!

Det som händer då är att Andreas Granqvist, vår hjälte i somras (ja, alla vi som älskar fotboll), säger i en intervju till Aftonbladet

– Ja, alltså jag är ju för jämställdhet och så, jag har en fru och två små tjejer hemma…..

Let me stop you right there, Herr Granen. Det är PRECIS DET HÄR vi menar, när vi säger att jämställdheten inte riktigt helt kan gå framåt. Det är EXAKT det här. Låt mig ta en tydligare exempel. Ponera att min man, Emanuel, som ääälskar frisbeegolf, hade hört ett tacktal av en kvinnlig frisbeegolfare (som jag undrar, finns ni?!). Han hör hur den kvinnliga frisbeegolfare säger att tjejer, jag förstår er! Det är tufft i den här mansdominerade sporten, men fortsätt kämpa!
Vet ni vad han hade sagt då? Min man alltså. Han sagt: JA! Det måste ni! Kom igen, kämpa! (Absolut inte särskilt entusiastiskt för han är inte sån, men ändå). Och varför? Jo, för han hade tänkt på sina döttrar där hemma! Tänk om de hade velat bli proffs i den sport han spelar. Det är väl SJÄLVKLART att han hade önskat att de kunde få samma lön och spela på lika villkor?

Och det är då jag undrar, Herr Granqvist. Hur tänker du om dina döttrar vill gå i dina fotspår? Om du är deras största förebild och de tänker att de vill bli som sin pappa? Hur kan du då stå bakom att säga att det var ett slag i ansiktet, Nilla Fischers tal? Hur kan då inte ställa dig bakom henne och skrika: YES, kom igen nu gubbar, nu kör vi! Nu låter vi kvinnorna ta plats! Vi tar ett steg tillbaka!

Här kommer mitt officiella brev till dig, Andreas Granqvist. Jag hoppas du kan läsa det:

Hej Granen.
I somras jublade vi över att ha dig som kapten och min älskade lilla 8-åring fann dig snart som sin största idol. Jag hejade på, för du var ju fruktansvärt grym. Du verkade ödmjuk och timid. Fantastiska fotbollsinsatser.
Men det du gjorde här om kvällen får mig att önska att du, som mäktig man, hade kunnat ta mer ansvar. Du hade kunnat hylla Nilla Fischers tal. Du om någon, Andreas Granqvist. Du förstår, hon sa inte en endaste gång i sitt tal att det var er, herrlandslaget i fotboll, som hon pratade om. Hon sa ”pojkar, killar och män”. Det var er alla hon talade till. Och om du inte kan förstå vilka enorma priviligier ni män har, så måste du gå hem, tala med din fru, se dina döttrar växa upp och sedan försöka förstå. För det här går inte. Jag trodde mer om dig.
Och jag lovar, jag ska släppa tills nästa VM, EM eller nästa roliga match med dig. För du är ju grym. Men snälla någon, Andreas Granqvist, att du är för jämställdhet och bla bla bla, det behöver du läsa på och fundera en extra gång på.

All lycka till dig!

Nu ska jag jobba vidare i hyfsat irriterat mode.
/Filippa

4 kommentarer

  1. Heja! Bra brev till Granen. Längst ner i den här artikeln nämns något intressant om sponsring, att skattelagstiftning gör att företag inte kan göra samma avdrag inom damfotboll som herrfotboll, samt att näringsutskottet röstat ner en motion om att staten ska ställa högre krav på jämställd sponsring från egna bolag. http://aretseldsjal.se/artiklar/har-far-tjejerna-inte-ens-tio-procent-av-pengarna/
    Så det är så mycket större fråga än dam- och herrlandslaget i fotboll.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *