Morsornas adventskalender – lucka 8

Idag ska ni få möta en av mina absolut bästa vänner, det tycker jag är riktigt roligt! Jag och Dessi, eller D-dawg som hon fortfarande heter i min telefon, hittade varandra vid 14-års ålder på en liten kristen skola i Helsingborg. Och sedan dess har vi hållit ihop!
Dessi är en av de coolaste människorna jag känner. Hon är ödmjuk, omtänksam och står upp för himla bra saker och dessutom är hon sådär överdrivet smart. Och i år så blev hon (äntligen!) mamma! Inte för att hon gått och längtat, men jag menar JAG har ju längtat efter fler bebisar i mitt liv. Och i mars kom han, lilla underbara, söta Sture. Och nu ska ni få läsa vidare om Dessi!

Dessi, vi har ju hängt i varandras liv i rätt många år nu. Hur känns det?

Det känns ju fantastisk att få ha en vän med sig som känner en så väl och har funnits med så länge. Någon som man bara kan vara med och som finns där oavsett om man träffas ofta eller (som nu) alldeles för sällan!

Du blev mamma i mars, grattis! Som jag längtat. Men hade du?

Det hade jag egentligen aldrig gjort. Jag tyckte det verkade väldigt läskigt och visste inte alls vad det skulle innebära men när vi fick reda på att vi skulle bli föräldrar så kändes det väldigt självklart. Nu känns det bara så häftigt att få ha varit med om en graviditet och få se den här lilla killen växa!

Du är ju en av mina coolaste vänner. Du fet-utbildade dig till civilingenjör och du vet att jag aldrig egentligen vet vad du jobbar med. (Ibland tror jag att du är en hemlig agent) Vad fick dig att gå den vägen?

Haha, det är det många som inte vet. Knappt jag ibland?! Jag är ju energi- och miljöingenjör och de frågorna har alltid funnits som ett intresse. Sen är jag ju en sån konstig person som tycker matte är väldigt roligt så då valde jag en ingenjörsutbildning. Det var tufft stundtals så jag är väldigt stolt att jag har det med i bagaget!

Du är ju också en hejare inom sy- och sömnad. En av de modigaste grejerna du gjort är att pausa din feta utbildning, åka långt från oss andra och gå en folkislinje med inriktning sy och sömnad. Kan du berätta om det? Och vad gjorde det med dig?

Det var så roligt! Bland det bästa jag har gjort! Jag är rätt så mycket ”duktig flicka” så att göra ett sånt här break och bara investera i mig själv var ett stort beslut för mig! Jag gick ju textildesign o det var sån ynnest att få bara skapa hela tiden och lära sig hur man gjorde på riktigt! Vi sydde, stickade, vävde, virkade – något som jag alltid kommer ha med mig o som nästan är som lite terapi att få skapa. Mitt jobb är oftast väldigt teoretiskt så det är kul med det praktiska.

Du har ju fått vara mamma i ynka 8 månader nu. Och ändå ser jag redan vilken otrolig mamma du är! Trivs du som morsa?

Tack för uppmuntran! Jag visste som sagt inte vad jag skulle förvänta mig av att bli mamma men det är så häftigt! Supertufft emellanåt såklart men mest bara stort och betydelsefullt. Jag ser det verkligen som ett nytt jobb, definitivt inte föräldrar-”ledigt”, o just nu vill jag bara inte att den här tiden hemma ska ta slut.

Och vad är det mest utmanande med att vara mamma tycker du?

Definitivt tålamodet. Särskilt på nätterna när jag bara vill sova men Sture har vaknat mitt i natten o tittar på mig med sina stora bruna ögon. Då vet jag inte vart jag ska ta vägen. Vi hade en rätt så tuff början också. Han föddes med kejsarsnitt o jag var nog mycket tröttare än jag själv insåg. Det kändes brutalt att jag direkt efter en stor bukoperation, i princip direkt efter att bedövningen släppt, skulle upp på benen och ta hand om Sture. Jag grät rätt mycket den första veckan för att det kändes så brutalt. Han hade även lite gulsot när han kom och amningen gick inte igång så vi blev inlagda på neonatal i några dagar. Efter det funkade det jättebra men de där första veckorna var hårt arbete verkligen.

Du är ju också hängiven kristen person liksom, vad gör du för att hålla tron vid liv? Är det något som blivit mer utmanade eller tydligt sen mödraskapet entrade ditt liv?

Det är en jätteviktigt del av mitt liv! Jag har slagits flera gånger av hur häftig skapelsen är, att man får vara en del av den på ett så tydligt sätt när man får barn. Samtidigt tycker jag att det är lite svårt just nu, jag försöker hitta nya vanor just nu som passar i den här nya situationen! Och som även involverar Sture! Men jag tror att det ligger mycket i att man vill och man försöker, så det gör vi alltid.

Och, vad är det bästa på julbordet?

Det BÄSTA är familjen Grahns ”mormorsbröd” med mycket smör, pappas köttbullar och mammas rödbetssallad – MUMS!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *