Tungans makt

Diskussionerna går höga och vilda just nu, inte minst när vi kommenterar vad som händer i politiken. Jag försöker stilla mig och påminnas om orden om tungans makt i Jakobs brev:

”Men tungan kan ingen människa betvinga, oregerlig och ond som den är och full av dödligt gift. Med den tackar och lovar vi vår Herre och Fader, med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbilder. Från samma mun kommer lovsång och förbannelse. Så får det inte vara, mina bröder och systrar. Inte kan samma källsprång ge både sött och bittert vatten? Och, mina bröder och systrar, inte kan ett fikonträd bära oliver eller en vinstock fikon eller en saltkälla ge sötvatten.”
                                                                         Jak 3:8-12

Vi har som kristna ett särskilt ansvar och uppdrag att inte dras med i strömmen av ett allt hårdare samtalsklimat. När tonen blir hård och kall ska vi fortsätta vara kärleksfulla och ödmjuka. Man kan vara tydlig och rak utan att vara elak och ondsint.

Idag gick vi en runda i klassrummet där alla deltagare fick berätta om en person som betytt mycket för dem. Många nämnde ungdomsledare och äldre kristna och det fanns några gemensamma nämnare. Det handlade om personer som hade sett dem. Sett dem bakom fasader och masker och tagit sig tid för dem. Och det handlade om ord. Flera mindes vissa saker som sagts ordagrant. En hade haft en ungdomsledare som sagt ”Du är efterlängtad!” och en hade fått frågan ”vart var du förra veckan, jag saknade dig”. Så enkla små vardagliga ord – men som hade gjort hela världens skillnad för dessa tonåringar!

Det är viktigt vad ni säger! 
Fortsätt sprida ljus och väldoft!

3 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *