Om livet var en bok

När jag försökte komma in i bokens värld igen, för ett par år sedan, tipsade min mamma och min vän Hanna mig om en och samma bok, nämligen: Livet efter dig av Jojo Moyes. Me before you heter den på engelska. Det ingen av dem varnade mig för var den gråtfest som infann sig i slutet av boken, vilket gjorde att jag rusade ut från Espresso House i stan där jag satt och skulle läsa klart boken. Ställde mig mot väggen och bara grät. Ja, så sorgligt var det slutet (tyckte jag). 

Andra boken i samma serie var inte alls lika bra tyckte jag. Den var lite för mycket misär och det är just det, Louisa Clark, huvudpersonen i boken, hon är liksom en enda stor olycksfågel, eller just det, otrolig turfågel då i vissa fall. 

Nu är jag inne på tredje boken som jag lyssnar på på engelska. Det är väldigt roligt faktiskt, det blir som att jag är med lite mer genom att få höra den läsas upp på brittiska. Hittills gillar jag den extremt mycket, har läst lite mer än halva. 

Men det jag insåg häromdagen när jag gick min promenad med boken i lurarna (lyssnar bara när jag promenerar), var att det var väldigt vilken otur hon har nu då (Louisa alltså). Varför är det så? Varför kan det inte bara gå bra för henne i någon av böckerna? Hon har liksom inte lite otur, utan MYCKET.

Det var då jag började fundera över mitt egna liv. Alltså, hallå, precis som att jag någonsin bara har glidit fram på ett bananskal och liksom alltid varit lycklig?! Jag menar, under en längre period. Nej, det har jag såklart inte. Vem har det? Visst kan man vara lycklig och må bra, men antingen händer det något för en själv eller någon i ens närhet. Eller så är man deppig. Eller har PMS. Eller en dålig hårdag, ja, you name it. 

Det var så befriande ändå. Att inse att livet är precis som Louisa Clarks. Ibland bara svävar man fram på Manhattans bästa gator (sista boken) och ibland dör någon närstående eller man blir av med jobbet (eh, händer inte det alltid Louisa Clark?). 

Men, vill du ha lite feel good men också lite kom igeeeeeeen-känslor ska du läsa de här böckerna. 

2 kommentarer

  1. Du gav mig 100 mil av Moyes i födelsedagspresent för ett par år sedan och när jag väl fick ro att läsa så älskade jag den! Nu har jag snart lyssnat på första, andra och tredje boken om Louisa. Måste lyssna på alla andra böcker hon skrivit också!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *