En trevlig vardagsrutin

Efter jullovet startade vi en ny vardagsrutin här hemma. Och nu när den pågått i ett par veckor och faktiskt funkar väldigt bra, tänkte jag dela den med er!

Det hela började med att jag var så trött på barnens gnäll gällande mat. Det som funkade en dag funkade inte en annan.

Så jag började med att prata med dom om det. Att, vilken tråkig känsla det att kämpa på med matlagning och planering vareviga vecka och så äts det inte!

Nej, ändring på det. Så mina två barn, 8 och 6 år, fick varsin dag då de ska laga mat. Och de ska planera vilken mat de ska laga! Vi utgår främst från boken ”laga” med Underbara Clara.

Med 8-åringen hjälper vi till lite grand, men med 6-åringen är det såklart mest hon som hjälper till, eftersom hon inte gjort det här innan. Men de planerar och bestämmer vad vi ska äta själva och det får vi bara acceptera (även om det blir plättar varannan måndag).

Och barnen gillar det verklkgen. Och jag själv gillar det här med delaktighet. Hur ska man annars lära sig något?

8 kommentarer

 1. Tipp topp! Kan verkligen rekommendera matglad appen annars!! Perfekt för min 9- åring! Hon lagar mat typ helt själv en gång i veckan nuförtiden!

 2. Jättebra! Vi hade varsin matdag när jag växte upp. Jag är yngst av tre syskon. Minns inte när vi började, men vet i alla fall att ingen kompis hade liknande hemma. Men så bra det var. Visst blev det inte sådär jättemycket variation, men vi lärde oss massor (hos oss var inte problemet att vi inte åt, men säkerligen fanns andra problem som motiverade detta + städområde varje torsdag!).

  Någonting för oss att införa när barnen blivit lite större (2, 5 och 6,5 år nu!. Nu hjälper de till då och då på eget initiativ.

  1. Ja vi hade också olika ansvarsområden när jag var liten/ung och jag märker att det har gjort gott för både mig och mina bröder. Man vet liksom hur saker funkar men också det att vi är en familj och det här vårt hem och våra rutiner så alla får hjälpa till. Det brukar vi prata om också 🙂 Diskmaskinen har de varannan gång t.ex, det har de haft länge och det är så bra! (så slipper man ju själv det, hehe)

 3. Jättebra rutin! Bra att ni börjar så tidigt, precis som du säger så lär de sig och det blir enklare och enklare. Vi hade inga sådana rutiner när barnen var mindre men nu dras de ofta in i hushållsarbete, och inte minst matlagningen blir väldigt rolig för oss alla när de (13, 17 o 19 år) är med. Rekommenderas!

 4. Så gör vi också! Barnen (9åringen och 8åringen) älskar det! Och för oss börjar det faktiskt bli en god hjälp. 🙂

  MEN det är väl inte alltid det blir sådana rätter vi vuxna skulle föredra. Men vi försöker hålla god min! Men pizza pankaks är ju alltid gott!

  Minns dock när den äldste som då var 7 år absolut ville göra makaroner. Och det skulle BARA vara hela tomater och ketshup till. Hm…. vårt ”problem” var bara att vi hade middagsgäster och det kändes lite sisådär. Men de åt glatt och berömde den stolta kocken! 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *