Klimatlösningar måste ner på individnivå. Och det nu!

Ingen har väl missat flygdebatterna som härjar vilt. Ett väldigt intressant instagramkonto som heter @aningslosainfluencers lyfter influencers som flyger lite hipp som happ och har mycket fakta. Det är verkligen SÅ jobbigt att bli upplyst.

Ett flygfritt år? Eh, ja. Den var inte jättesvår att signa upp sig på för mig eftersom vi inte har ett ruttet öre att flyga för i år.

Och återigen är klimatfrågan en klassfråga. Det är alltid de fattiga (nej, självklart klassas inte min familj som fattig, men i alla fall inte åt de rika) som är mest klimatsmarta. Vi, ja, jag säger vi för vi har lägre inkomst än medel, vi flyger ingenstans i år för vi har inte råd. Vi köper inte massa nya kläder, utan på second hand, för då klarar vi oss bättre ekonomiskt. Vi har lite matsvinn och köper inte hem mat vi inte ska laga, för det håller inte ekonomin för.

Och ja, där har vi bidragit till en bättre värld, vad trevligt.

Samtidigt behöver alla ta sitt ansvar. För det handlar ju inte om vad vi inte ens kan göra, utan vad gör vi, för att paja miljön? Och jag tror det är där problemet ligger. Vi i vår familj kan stolt säga; vi kommer inte flyga! Tjoho vad vi bidrar.

Men vad exakt behöver då vår familj göra? Det är ju det. Allt måste ner på individnivå.

En sak som vi verkligen kämpar med hemma är att äta mindre kött. Det är en vardags-struggle utav dess like. Och kanske något någon annan inte alls har det tufft med.

Men vi får skärpa oss och faktiskt kämpa. Alla behöver göra det och rannsaka sig själva. Vad kan JAG göra? Vad BÖR jag göra? Bara för att vi är rika svennar betyder det inte att vi har ”rätt” till allt. Vi har inga rättigheter alls att förstöra planeten bara för att vi har mer pengar. Nej, det där tankesättet måste upphöra.

Och så får man göra upp en plan. Som förmodligen kommer gå i kras men då får man försöka igen.

Och så tror jag vi kan hjälpas åt att bekämpa klimatkrisen. I alla fall lite grann liksom.

6 kommentarer

 1. Det här med köttet, eller minskandet på köttet har vi tagit på allvar sedan nyår. Äntligen ett nyårslöfte som vi håller!
  Lite tips kan vara att skaffa en bra vegetarisk kokbok. Vi köpte Mega Vego. Många goda snabba recept för barnfamiljen. Vänligt för plånboken också! En annan grej vi gjort är att byta ut mycket mejeriprodukter till växtbaserat. ”i kaffe” till te och kaffe (så gott!! Och skummar super bra!), havrebaserad matlagningsgrädde och cremefraiche, märks liksom ingen skillnad när man värmer upp det. Alla bäckar små…

  1. Bra tips med en bra kokbok! Det ska jag börja kolla efter på second hand!
   Åh, iKaffe – alltså jag lever inte utan denna underbara mjölk 😀 😀

 2. Alltså… lådcykel är ju den roligaste klimatgrejen jag gjort! Vi har kört 80 mil med den på 6 månader. Kanske inte är så mycket i det stora hela, men det är ju alltid något och så är det kul och man får konditionsträning på köpet.

  1. Låda är så bra! Det kör vi också! Tre år en still going strong med den. Behövs nytt batteri nu dock och det var viset inte gratis… men, prioriteringar! 😉

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *