Ta mig med!

Jag älskar när en film/bok/serie/sång rycker tag i en och tar en med. Till en annan plats, en annan tid, en känsla. Det låter kanske pretentiöst, men jag är inget fantasy-fan, jag gillar när man också lär sig något nytt (jag är ju ändå lärare). Min helg har varit fylld av sådana upplevelser.


Jag och Christian tittar just nu på serien ”The crown” (netflix) som handlar om det brittiska kungahuset och en ung queen Elizabeth. Det är otroligt välgjort och sevärt. Senaste avsnittet vi såg handlade om ”the great smog of London”. Har ni hört talas om den? 1952 var London helt täckt av dimma under några decemberdagar pga kolutsläpp och det orsakade många människors död och totalt kaos i infrastrukturen. Intressant.

Sedan har jag hela helgen bott i den här boken. Många har hyllat den och jag har varit lite tveksam, mest för att det tagit mig sånt arbete att ta mig in i den. Men efter sådär 300 sidor lossnade det och nu är lever jag i den och därmed också i Biafra på 1960-talet. Och jag lär mig så mycket om Nigerias historia och folkslag jag tidigare inte hört talas om.

Och i lördags (när man äntligen slapp mello!) så såg jag och Maja den här oscarsvinnande pärlan. Och togs med till sjuttitalets Mexiko. Ett så fantastiskt vemodigt vackert porträtt av en kvinnas öde. Så fick jag lära mig om studenmassakern i Mexiko 1971, vilken jag såklart var tvungen att googla och lära mig om.

Jag känner mig så rik! Haha, är det bara jag? När jag både får god underhållning och lär mig något. Så himla bra. Och när kultur är så bra att man bara sveps med på resan.

5 kommentarer

 1. Jag gillar också detta, att lära sig och att bli underhållen samtidigt. Inom den kategorin faller den gamla favoriten historiepodden, men även andra bildande poddar som kropp & själ, bildningspodden, snedtänkt mfl.I tv-serieväg skulle jag vilja tipsa om ”My brilliant friend” som finns på HBO, det är alltså Ferrantes ”Min fantastiska väninna”, som gjorts till tv-serie. Otroligt välgjord, och den ger en inblick i en annan tid och en annan plats, nämligen 60-talets Neapel. Innan jag läste den boken visste jag t.ex. inte att napolitanska är ett eget språk. Och man lär sig en del om de politiska strömningarna i Italien vid den tiden, även om den fokuserar på relationer.

  Jag ska försöka ta mig an ”En halv gul sol” igen vid tillfälle. Jag avslutade läsningen för ett antal år sen för att jag tyckte att det blev för smärtsamt att läsa. Annars älskar jag ”Americanah” av samma författare (också det ett tips!).

  1. Åh tack för tipset om serien på HBO, den ska jag kolla in!

   Du kanske ska avstå ”en halv gul sol” – det blir bara värre med allt det smärtsamma…

 2. Jag håller med!
  Måste också tacka för tipset på serien ”Hemma igen” på svtplay. Har kommit några säsonger och är så glad att jag har några kvar att se.

 3. Tack för alla bra tips – läste en halv gul sol för många år sen och gillade skarpt. Under lejonets blick och Skära för sten är två böcker som hade liknade effekt på mig. Och Shtisel som finns på Netflix, en serie om en familj ortodoxa judar i Jerusalem, så fin och bra.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *