Återhämtning?

Igår skrev Filippa om stress och flera av er som kommenterade hakade i. Många lever verkligen i stor stress och på gränsen till utbrändhet.

Jag har funderat en hel del kring det här med återhämtning och vila. Vad är det egentligen och hur gör jag det? Vad är det jag behöver vila ifrån?

Låt mig dela en liten anekdot, som jag återigen hämtar från klassresan jag nyss varit på. Vi hade haft intensiva dagar, proppfulla med program. Och sista morgonen i Barcelona var hela klassen sååå trött. Alla hade nog velat stanna kvar i sängen om de fått välja. Men vi skulle ut på ytterligare en intensiv dag. Vi skulle hjälpa systrarna att servera mat till hemlösa.

Några timmar senare hade vi samling igen. Efter ett tre-timmars pass praktiskt arbete för de mest utslagna på Barcelonas gator. Skillnaden på samlingarna var enorm. Alla var SÅ pigga. Glada och entusiastiska över vad de hade fått vara med om. Och i ruset av det var resten av dagen energi-rik och positiv.

När jag tänker på det här med vad som är vila för oss, i en tid som denna så tänker jag:
– Vila är att göra någonting med händerna.
– Vila är att låta huvudet vara ifred från tusen intryck.
– Vila är att inte tänka så mycket.
– Vila är att göra någonting för någon annan.
– Vila är att för en stund vara ”befriad från en själv”

Alltså. Jag tänker att vila kanske är någonting helt annat än det jag gör när jag oftast vilar genom att chilla framför en serie. 

Vi kanske ska skriva ”vilodagbok” en tid? Och reflektera kring hur vi vilar, vad som ger energi och vad som på riktigt gör mig återhämtad.

Hur tänker du kring det här?

1 kommentar

  1. Bra och klokt! Jag har också tänkt på det här på sistone, hur vi vilar bäst. Och kanske framförallt; att det krävs mer av den varan än jag tidigare tänkt. Funderar lite på om den bästa vilan ofta är en motsats till det man fyller livet med annars. Mina föräldrar har varit ett tydligt exempel på det, då min mamma jobbat med stora människor och velat gå ut i skogen på sin lediga tid medans min pappa jobbade i skogen och ville träffa människor…

    Jag tar med mig formuleringen att vila är att vara befriad från sig själv – ska söka vilka tillfällen det innebär.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *