Bokmatchen

Matchen mellan att ”läsa bok” och ”scrolla på telefonen” är väldigt ofta (nästan alltid) ojämn. Hur ofta har en inte hittat sig själv med en bok i handen och så med telefonen i den andra. Jag åkte tåg i början av veckan och jag blev lite ledsen när jag gick till bistron och bara såg en enda lång rad av skärmar.

Jag brinner för bokläsning! Jag tror det gör oss bättre, samhället bättre och livet bättre. Ja, få saker gör mig så glad som att någon som inte är en van läsare börjar läsa mer.

Jag vet också att många kämpar. Det är svårt att få till helt enkelt. Jag har bloggat om det här tidigare. Det här inlägget fick så många kommentarer – ni verkar gå igång på läsning helt enkelt!

Bild från:     https://www.pinterest.se/pin/303148618647763751/

Den här terminen har jag läst mer än jag tror att jag någonsin har gjort. Jag har växlat upp en växel liksom. Precis som man kan göra med träning. Och som med allt – det blir roligare att göra mer av det. Och jag vill dela med mig av det här. Läs mer! 

Om jag får lov att återigen ge er några tips för att hjälpa er att välja skärmen före boken så kommer de här:

– Lägg telefonen någon annanstans när du ska läsa. (så enkelt men så svårt!)

-Det jobbigaste med att läsa är att ta sig in i en ny bok, en ny värld. Det tar lite tid att lära känna språket, karaktärerna och känna sig hemma. Var lite noggrann med uppstarten av en ny bok. Se till att du börjar när du har en timme i lugn och ro. Så att du ger dig in.

-Efter det är det lättare. Och då är utmaningen att hålla det vid liv. Vägen dit är att alltid ha boken med sig. Du ska inte kunna hamna på en buss med bara telefonen. Boken ska liksom alltid finnas i väskan, annars kan den inte läsas!

Hur gör du för att hålla läsningen vid liv?

9 kommentarer

 1. Å! Ja!
  Har älskat att läsa! Men de senaste tio åren (!) har det varit så svårt. Först pga tidsbrist/trötthet under småbarnsåren och sedan pga en hjärntrötthet/ofokus och stress/oro.
  Ljudböckerna har dock räddat mig! Kanske inte helt samma sak (eller vad tycker ni???), men det har funkat så mkt bättre! Där kan jag gömma mig i alla möjliga världar, samtidigt som jag kör bil, diskar eller ska sova. Då kan jag fokusera sååå mkt bättre. Älskar’t!

  1. Jag tycker absolut att ljudböcker räknas!! Jag håller på att öva mig på det, men för mig glider tankarna iväg lättare då än när jag läser en fysisk bok. Men läste Michelle Obamas bok med ljudbok nyss och det funkade bra!

 2. För mig är det helt klart bäst att gå o lägga sig en timme tidigare, eller två o bli förlorad i bokens värld.
  Jag har inte riktigt fattat grejen med ljudböcker. Gillar att jag kan ta med mig eböckerna överallt, men samtidigt saknar jag känslan av en bok i handen o att bläddra blad. Jag läser helst på stranden, eller i en badenbadenstol i trädgården med något läskande att dricka eller uppkrupen i en fåtölj med en massa filtar o en kopp varm choklad framför en hemtrevligt sprakande brasa.
  Mitt stora problem är att ta mig tiden att hitta bra böcker. Blir lite överväldigad av alla böcker på bibblan så det blir svårt att sålla ut något bra.
  Hade älskat att va med i en bokklubb, men vet inte riktigt hur jag skulle få ihop tid, eller hitta någon för den delen.

  1. Vilka härliga läsvanor du verkar ha! Åh, bokcirkel är det bästa jag vet! Jag gjorde helt enkelt så att jag kollade runt bland alla möjliga vänner och bekanta vilka som ville vara med. Och så ses vi inte jätteofta så det är inte särskilt svårt att klämma in tid för det. Helt klart värt det. Inte minst för att någon annan väljer bok åt en.

   1. Ett tips är också att prata med bibliotekarien (svårstavat ord!) om man inte vet vad man ska läsa. Man får ofta bra tips.

 3. Hej! Jag älskar att läsa och verkligen märkt att jag inte mår bra om jag inte gör det. Jag har de senaste åren (har en treåring och en ettåring)levt efter dittråd tidigare i bloggen som var typ ”man kan alltid få till 15 min per dag”, jag har precis dragit ihop en bokcirkel. Vi har vi kört på närhetsprincipen, har helt enkelt kollat m folk son bor nära (vänner, bekanta, en mamma på barnets flrskola mfl) för att minska tröskeln. Vi får se hur det går!

 4. Jag tycker att det är så roligt med inlägg om läsning för jag vurmar så för det. Jag har nog tipsat förut om goodreads, ett forum för bokläsande, där jag loggar böckerna jag läser och skriver en liten ”recension” om dem. För mig är det peppande att se vad jag har åstadkommit. Ett annat tips är att prata med andra om böcker. Börjar jag prata med folk som läser om böcker brukar jag alltid få något tips och bli sugen på att läsa mer. Sen är jag med i en fb-grupp som heter Litteraturgäris så det tycker jag också är kul och där får en många tips.

  Mitt viktigaste tips är dock att våga lägga ner en bok som en inte gillar. Jag ger en bok kanske 50 sidor, ibland lite till. Har jag en dålig känsla av boken då så lägger jag ner. (Händer mig dock sällan längre, eftersom jag får så bra boktips från folk.)

 5. Jag lyssnar en del på ljudböcker, läser en del e-böcker och en del ”fysiska” böcker. Tycker det är perfekt att varva beroende på hur jag mår och vilken form som passar bäst för stunden.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *