Men helt seriöst, ge upp nu.

Läste det här blogginlägget. Det handlar om att vi kvinnor jämför oss med varandra, att vi är så perfekta, jämt, och att vi fortfarande anordnar perfekta fester, ser sjukt snygga och lyckliga ut samt högpresterar, alltid. Eller, det var så jag läste det. Okej, ska väl tilläggas, att skribenten vill få oss att sluta med det.

Jag undrar ändå. Vad i hela fridens?! Jämför sig folk så mycket med varandra fortfarande? Gör ni det? Sluta med det!!! Är ni så högpresterande utan att kunna ta till vila? Men sluta med det med!

Har vi inte redan läst och skrivit om allt det här i flera år nu? Borde det inte börja strömma in mot-inlägg? Jag är lite trött på de där inläggen faktiskt, för det känns som att någon dumförklarar oss. Har vi på riktigt inte fattat än? Det är dags att ge upp jämföreriet och ge upp de där konstiga perfektionisterna. Ingen bryr sig!

Här ska ni nu få ett motinlägg helt gratis istället.

Hej! Jag heter Filippa och är moder till två barn. Det har aldrig betytt för mig att jag ska vara en perfekt mamma. Det är ord jag knappt kan stava till. Det är ord jag inte använder. Jag är inte här på jorden som ett helgon, jag är tyvärr bara människa. Jag glömmer ofta barnens läxor, jag vet att de har gympa på tisdagar men glömmer påminna dem var och varannan vecka. Jag ger mina barn socker och har aldrig lagat mat från grunden för jag är så fruktansvärt ointresserad. Jag lät mina barn sitta framåtvända i bilen från att de tydligen var för små och på gatan hemma händer det att de cyklar utan hjälm. Jag tycker de är trevliga varelser och vårt uppfostranstänk handlar inte om att vi som föräldrar ska vara perfekta.

Sen är jag fru också. Jag glömmer bort att min mans kärlekspråk är ”tjänster” alldeles för ofta och inser hur ofta det är han som gör allt för mig. Ja, jag jobbar på det. Jag skyller på honom för saker han aldrig gjort för att jag är trött och jag plockar minsann aldrig undan decilitermåttet.

Och så är jag jag också. Jag är inte alls särskilt schysst mot mig själv då jag ofta tycker att jag både kan vara tjock och ful, i negativ bemärkelse. Men jag älskar att traska runt i mina mjukisbyxor hemma och jag har aldrig jobbat heltid för jag har ingen lust med det. Jag skulle ändå bara vara sjukskriven och dessutom är det mycket roligare att vara hemma. Jag har aldrig haft pengar att köpa dyra, fina grejer som normen, men jag tycker att det är helt okej. Jag får väl samla skatter till himlen jag?! Jag har inte särskilt höga krav på mig själv för att jag tycker faktiskt att jag duger himla bra. Jag gör ju mitt bästa och när jag inte gör det får jag vara tacksam att de människor jag har runt mig kan älska, glömma och förlåta ändå. Kan ej heller minnas att jag skulle känna någon slags press att bjuda mina vänner på trerätters? Hallå, då hade jag väl aldrig haft folk hemma! Nej, här är det ofta knytis och jag är inte rädd för att erbjuda personerna som kommer hem till oss att laga maten heller. Hehe. Man får inte vara dum!

Jag bor, enligt norm, i ett pyttepyttelitet hus och älskar det. Jag tycker om att bjuda hem människor och än så länge har ingen klagat på att det är för trångt.

Jag handlar kläder på second hand, inte alls för att jag är klimatsmart och sådär perfekt, för jag kunde inget om det när jag började 2011. Jag gör det för att jag älskar kläder så mycket och aldrig hade haft råd annars. Vi cyklar till jobbet varje idag istället för att ta bilen, och återigen, klimatsmarta? Vi må vara upplysta nu, men återigen, det handlade om pengar när vi började.

Jamen typ så kanske? Nu har jag hängt ut hela mitt perfekta liv (hehe) så nu kan väl ni också göra det? Alltid trevligare att stå enade.

Och så tycker jag att vi kvinnor får skärpa oss nu. Vi är faktiskt sjukt bra, fina och fantastiska även om vi inte högpresterar, har stora karriärdrömmar eller är ”perfekta” morsor (snälla sluta använda detta oooord!).

Jamen. Trevlig första maj på er då!

/Filippa

8 kommentarer

 1. Jag tänker att det är lätt att jämföra sig på nätet, men har inte de flesta vanliga fysiska kompisar också? För mig slår det högre.
  Här i min lilla håla upplever jag inte att vi jämför oss, men vi träffas o trivs i varandras hem. Ingen bor i råtthål dock, men det har nog mer med att göra hur man själv vill ha det än vad kompisarna tycker… Vi pratar med varandra, frågar om råd (tapetval, konflikthantering på jobbet, treårstrots, odling) och äter köttfärssås o spagetti eller något annat dögott! Oftast spontant en vanlig torsdag med dammsugaren framme, smulor på golvet, och tvättmaskinen igång.
  Jag har svårt att relatera till de som i själva väbskapskresten jämför sig till döds.

  Sen tycker jag också att man kan få ha ordning, principer och nytvättat hår utan att skämmas för det. Ibland blir ju de sakerna shameade i debatten om det perfekta livet!

 2. Word!
  Tänk vad lugnt mitt liv blev när jag helt enkelt slutade läsa dessa ”perfekta” bloggar och avföljde ”perfekta” Instagramkonton. Vi har alltid val: vad du läser, konsumerar, säger och tänker om dig själv och andra. Och ja, vi borde verkligen vara så pass vettiga att vi ser förbi Photoshop och hur man vinkar fram det bästa, så att vi inte jämför oss!

  Jag är pedantisk och har alltid varit det – mitt flickrum var lika välordnat som mitt hus är nu – och jag trivs med det! Men så är jag – och någon annan är på annat sätt! Hurra för att alla inte är som jag!

 3. Så viktig och bra text! Tack!

  Det här tänker jag så mycket och ofta på! Inser att jag på något sätt i stort har skonats från den jämförelsehets som jag märker att många tjej och kvinnor jag känner och har känt/pratat med genom livet går och bär på. Det är så nedtyngande och förstör så många fantastiska kvinnor som Gud har skapat precis så som han så förnuligt hade tänkt ut.
  Skulle vara roligt att läsa om dina och Jennies tankar om hur ni tänker kring era flickor och hur ni hjälper dem till god självkänsla/minskad jämförelse. Såklart även intressant angående pojkar också Elisabet 🙂 Och ni träffar ju alla tre många tjejer i tonåren/unga vuxna. Hur ska vi vända trenden?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *