Jag vill också ha Beyoncé-färg

Detta sa min 9-åring till mig här om dagen. ”Jag vill inte vara vit! Jag vill ha Beyoncé-färg!”, sa hon.

Varför vill du inte vara vit? undrar jag.

Hennes utläggning handlar om orättvisor. Att hon skäms över det vita personer gör världen över. Hon vill inte vara med och stå bakom det. 

Förstår ni att jag nästan trillade av stolen av stolthet? Och lite ledsamhet. 

Vårt samtal, under tandborstning och måste-fixa-ordning-oss-nuuu, fortsatte i andan att stå upp för de som inte har samma privilegier som vi vita har. Att stå bakom, ställa upp och faktiskt skrika rakt ut, när orättvisorna händer. Det vi som vita, rika personer kan göra är ju just det. Vi pratade om Greta och hur hon använder sina vita privilegier. Så kan vi också göra. Och från ingenstans hör jag hur 9-åringen berättar för 7-åringen:
– Det är samma med kvinnor och män. Män vill inte att vi tjejer ska ha lika bra som dom. 
– Men pappa vill att vi ska ha det bra, säger Elma då.
– Ja, men han räknas inte till dom.

Alltså, dessa konversationer! Det trodde man inte att man skulle uppleva i blöjkaos, trotsålder och sömnlösa nätter. Men det får man. Och det är så himla värdefullt, lärorikt och viktigt. Tänkt att jag får diskutera mina hjärtefrågor med mina två barn. Stort.

3 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *