Kärleken till kvinnokroppen och kampen som fortsätter

Ibland fastnar jag i poddträsket  och då glömmer jag bort att läsa. Egentligen älskar jag att läsa. Det är något av det bästa jag vet, att sitta med en go kopp kaffe, helt ostörd och bara vända sida efter sida. Djupt försjunken i boken och dess värld. Men då jag har tröttare perioder så orkar jag inte läsa och då får jag istället lyssna på bra poddar (inte helt dåligt iofs). Men genom poddens värld så hittade jag två litterära pärlor; Två måsten för den som vill läsa livsviktig, sprakande och empowering feministlitteratur:

Kring denna kropp av Stina Wollter

och 

Hela Kakan av Kakan Hermansson

Kring denna kropp av Stina Wollter 

(2018 Forum förlag)

Stina Wollter har trätt in i mitt liv och medvetande genom Instagram och kontot stinawollter .   Stina är framförallt konstnär men även radiopratare och en gudabenådad författare! Hon blev nyligen intervjuad av Kristoffer Triumf i Värvet och då kunde jag bara inte motstå att genast beställa hem boken. Denna varma, bullriga och kloka människa som berättade sina stories i podden, henne måste jag bara få veta mer om.

Genom sitt insta-konto bjuder Stina på livsbejakande, känslosamma och roliga inlägg. Här dansas underbara danser där hon visar sig precis så som hon är skapt, i en normal medelålders kvinnokropp. Därför har Stina blivit en viktig kroppsaktivist både i sociala medier och i ”gammelmedia”.

Stina hyllar och berömmer den normala kroppen på ett heltigenom mästerligt sätt i sin bok ”Kring denna kropp”. Hon bjuder på ett pärlband av glimrande kroppsberättelser, de berörde mig ända in i hjärteroten. Här är en av dessa pärlor:

Du, min kära kropp, du vet att det är långt kvar i kampen för det självklara. Men om du inte vågar tro på tillit – när ska vi då börja leva i fred, du och jag? Jag vill leva i fred med dig. Om jag ska klara att sluta döma andra kroppar måste jag börja med mig själv. Jag är ju så innerligt glad att jag har en kropp.

Hon skriver om sin syster Ylva som blev sjuk och dog i sjukdomen Anorexi, hur djävulskt jobbigt det är att leva med någon som ätstörd. Stina skriver också ömsint och vackert om relationen till sin mamma som var svår och spänd fram tills att mamman blev mjuk och kärleksfull då hon blev dement.  Och hur hon sedan måste skiljas från sin mamma när hon till slut går bort fast hon inte hunnit älska klart. Men Stina skriver också om sin egen kropp, hur det är att ständigt objektifieras och sexualiseras som kvinna utan att någonsin har bett någon om deras kommentar. Stina får ständigt hot, dickpicks, åsikter och fatshaming (att skamma någon pga deras vikt) genom sina sociala medier. Det är verkligen helt absurda och ovärdiga saker som människor kan skicka till henne. Helt otroligt imponerad över hennes mod och styrka!

Boken ger en bild av hur det är att vara en offentlig kvinna som genom sina bilder och sin kropp vill ge alla kvinnor kraft att våga synas och leva sina liv i sina kroppar, på riktigt! Det är en så mycket kvar att jobba för här! 

Hela Kakan av Kakan Hermansson

(2016 Forum Förlag)

Karin Kakan Hermansson har jag tyckt om från första stund. denna kvinna har en sån skön kraft och självklarhet. Framförallt så har hon en obeveklig feminism som hon alltid står upp för vart hon än syns eller hörs. De senaste veckorna har jag börjat lyssna på hennes podd ”Under huden med Kakan Hermansson” .  

Poddens titel skvallrar ju om att det handlar en del om hudvård, vilket jag är måttligt intresserad av och därför har jag länge undvikit denna podd (även om den var Kakans). Men så började jag ändå lyssna pga att hon hade så intressanta gäster… och blev helt fast! Alltså dom samtal som förs om feminism, normer och (o)hälsa är riktigt bra. Kakan skulle lätt kunna bli terapeut för hon får sina gäster att prata om allt; från utsatthet och psykisk ohälsa till hudrengöring och svindyra (!) ansiktsbehandlingar.

Efter att ha lyssnat på ett gäng ”Under huden” (och i synnerhet avsnittet som är ett samarbete med ”Ångestpodden”!) så ville jag liksom bara ha mer av Kakan och bokade därför hennes bok på biblan. 

När vi var tolv år trodde vi fortfarande att våldtäktsmän var en ensam galning som gömde sig i buskarna, inte att det kunde vara en manlig kompis, en bekant eller någons pappa. Men outtröttligt försökte vi ändå förbereda oss och spjärna emot överfall av olika slag. Vad tjejer lär sig om sexualitet från tidig ålder är att skydda sig, säga nej, inte locka till sig män, hur en ska hem från krogen säkert på natten, på kvällen. Lära sig bära rätt kläder och inte dricka för mycket. Vi får veta att det är vårt fel. Vi lär oss också att sexuella övergrepp går att vifta bort och att vi inte blir trodda på. Det är ingen idé att ens berätta, vi blir tillsagda.

Kakan skriver om klass, kön, sexism, ADHD, mobbing, fatshaming samt sin personliga tro på sitt helt egna, kraftfulla och rättframma sätt.

Hennes skildringar av sin mamma och sin pappa är bara så underbara. Vilka hjältar dom verkar vara, Jan och Kerstin Hermansson! Och vilken fin relation dom har till sina döttrar. I Kakans hem har det diskuterats politik, feminism, tro, klass och kön. Vilken lyx att få växa upp i ett sånt hem med sådana föräldrar! Boken är är lättläst och underhållande samtidigt som den berör på djupet.

Sedärja då har ni nu två böcker som ni bums bör beställa eller låna. Böckerna är, enligt min mening, så bra att de borde införas som obligatorisk läsning för alla högstadieungdomar. Dom ger en bra och vettig kvinnosyn (som flera unga män därute uppenbarligen behöver!!!) och dom tar avstånd från all vidrig sexism och objektifiering.

Stina och Kakan utmanar och uppmuntrar oss till att ha en sund relation, både till din egen kropp och till andras kroppar. Vi har liksom bara det material som vi fick, bäst att sätta igång att älska det liksom. Hurra och hyllningsrop för den vanliga, fantastiska och vackra kvinnokroppen!

5 kommentarer

  1. ÄLSKAR Kakan och den podden! Har lyssnat på den podden i flera år och är SÅ glad att den inte enbart handlar om hudvård. Den är sååå bra!

  2. Tack för tips! Ska genast reservera Kakans bok! Stinas köpte jag på den gång för den vill jag ha i mitt eget bibliotek 🙂 Får väl ge Kakans podd en chans också…

  3. Vi ska läsa ”Kring denna kropp” i vår bokcirkel, det känns jättekul! 🙂 Stina Wollter är verkligen en förebild för mig när det gäller att förhålla sig till kroppen!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *