Vad är egentligen Slowfashion?

Det är maj, som Elisabet påpekade i måndags. Kanske är ni några som inte alls känner igen er i hennes inlägg men jag. Jag gör det. Maj har sedan jag började jobba som lärare alltid varit årets värsta månad.

Jag vet inte om det egentligen var så smart av mig, men jag drog i alla fall igång studiekursen Slowfashion som Bilda skapat tillsammans med slowfashion-gurun Johanna Nilsson.

Jag bestämde (tillsammans med ansvariga för byggnaden) att vi skulle vara i kyrkan. En plats som är trygg för mig men som också speglar varför jag bryr mig så himla mycket om sakta-ner-modet, som vi skulle kunna kalla slowfashion. Första träffen var vi tre verksamheter på samma gång i kyrkan så jag gjorde en skylt. Det var nämligen bara en av fem som varit här innan.

Jamen vad är slowfashion då? Slowfashion är inte lika med second hand, som jag märker att många tror. Slowfashion är motpolen till fastfashion, som de flesta modekedjor men även stora modehus, kallas. Det handlar om att i fastfashion finns vår brutala konsumtionshets i att vi ska ha nytt hela tiden. Och vi sliter inte längre, vi bara köper nytt. Men att handla hållbart och bli en del av slowfashion-rörelsen handlar om att bli en medveten konsument. Du kan fortsätta handla på H&M och Lindex. Men du behöver vara aktsam, tänka igenom dina köp noga och helt enkelt bli mer upplyst.

Det kan man bli genom den här kursen och alla kan gå den eller starta den! Bara kontakta Bilda.

Det här sköna gänget plus en till kör i Landskrona! Det har varit två superkul kvällar och det är två kvar.

Här sitter vi och kollar på den korta föreläsningen man får av Johanna Nilsson. Älskart! Hon är så sjukt duktig och kunnig.

Jag själv har kanske inte lärt mig så mycket nytt än, eftersom jag följt Johanna i hundra år redan. Men det är SÅ roligt att få träffa nya vänner som delar det här och som VILL prata om det. Som vill diskutera egna klädköpsvanor och ge tips och råd. Detta rekommenderas varmt!

/Filippa

3 kommentarer

 1. Ångrar så att jag inte hängde på när ni startade. Eller rättare sagt; jag grämer mig för att jag inte hade möjligheten att hänga på när ni startade. Så kul att ändå få följa med lite, genom dina texter och bilder. Tack!
  Kanske får se om jag kan starta något eget nångång.

 2. ”En medveten konsument”! Ja!! Så fruktansvärt viktigt!!
  Det är jag nog i det mesta, UTOM kläder!!! *suck*
  Tycker inte om att handla kläder – framförallt inte på second hand! Helt enkelt därför att jag inte ha ngt tålamod att gå och leta och rota. Och så besviken man blir när man tillsist hittar det dör supersnygga, men så är storleken bara xxxs.
  Jag vill gå in, hitta det jag ska och sedan gå UT!
  Inte för att jag inte gillar kläder eller inte vet vad jag tycker om, men att prova och leta – suck!!!
  Så visst kan jag i förväg veta EXAKT vad jag behöver/vill ha. Men så hittar jag inte exakt det (tex en knälång, svart klänning. Lös runt midjan och v-ringad) och då ger jag upp och så köper jag ngt liknande… som jag egentligen inte är så nöjd med. Och då blir det ju snart ytterligare köp… Absolut inte så där slow Fashonit.

  Inredningstrender å andra sidan. Sååå roligt att lera, rota, fixa! Det är en heeelt annan sak. ÖNSKAR att jag var lika tålmodig och intresserad av klädinköpen!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *