Men vad ska jag rösta på?

Japp på söndag är det dags igen. Att få vara med och välja vilka som ska bestämma. Sjukt viktigt i min värld – att helga principen om folktyre som människor kämpat och stridit för att vi ska få ha. Men inte helt enkelt alltid. Här kommer en ”EU-valet för dummies”. (Alla bilder är lånade från www.eu.riksdagen.se)

Det vi ska välja är alltså vilka svenskar som ska sitta i Europaparlamentet.  Europaparlamentet är det organ i EU som är folkets röst. De är med och röstar igenom nya lagar tillsammans med ministerrådet och de lägger EUs budget, de ska även granska och följa upp kommissionens arbete. Efter brexit minskas antalet ledamöter till 705.

Såhär ser fördelningen ut mellan länderna. Antalet mandat står i proportion med befolkningens storlek.

I parlamentet sorteras politikerna in efter partitillhörighet med sina Europeiska motsvarigheter. Det är här det gäller att tänka till vilken grupp det egentligen är man vill stödja. Tex tillhör C och L den liberala falangen medan KD och M tillhör den konservativa gruppen. Det viktigaste för mig är att den otäcka gruppen långt till höger inte blir för stor.

Det här är gänget som suttit i parlamentet de senaste fem åren. Det här valet är mycket mer ett personval i mina ögon än riksdagsvalet. Här gäller det att välja någon som kommer att jobba hårt, stå på sig och vara driven i arbetet. Det är nog lätt att slukas upp av allt i EU men en duktig politiker kan få mycket att hända också!

Så hur gör man då för att veta vem man ska rösta på?
Mitt förslag är att välja ut några partier och kolla in deras namn. Googla gärna igenom dem som finns häruppe, vad har de gjort de senaste åren? 
Vem vill jag ska representera mig och Sverige i EU de kommande åren?

Gå och rösta!

1 kommentar

  1. Tyckte att SVT s valkompassen var en bra hjälp. Då stod det både parti och person. Visade sig att jag var mest lik ett parti men en person från ett helt annat parti…. Lite småskumt hur det kan gå ihop. Tyckte även man fick en bra överblick)info om vad EU faktiskt gör o vilka frågor som avgörs där o hur de kan/kommer att påverka Sverige.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *