Det här med att förstå varandra

Jag fick ett sms ikväll från någon som inte så ofta hör av sig. Han skrev: ”Ring mig ikväll! /förnamn”. Hade detta varit någon i min familj, släkt, närmare vänkrets så hade jag ställt in vad jag höll på med och ringt upp även om det inte passade alls egentligen. För det måste ju vara något viktigt om någon skriver så. Bra eller dåliga nyheter. Men jag ringde inte upp. Helt enkelt därför att jag visste avsändarens ålder. 70+ Och jag skickade ett svar på smset och frågade vad det gällde och om vi kunde ta det imorgon. Och det gick ju jättebra, för det var inte särskilt viktigt.

Jag gissar att ni stött på det här på många olika vis. Kommunikationsmissar pga ålder, särskilt i skrift eller sociala medier. Och inte bara missar med dem som är äldre än en – jag kommunicerar helt annorlunda än mina 15 år yngre deltagare. Det här med att skriva ”kram” i sms som många jämngamla skriver som hejdåfras, det visar tydlig att vi är mellan 30-45. 

Det vore kul att läsa lite missförstånd och pinsamheter som ni råkat ut för genom er telefon. Den här våren uttalade jag meme med E som i Elisabet (mEmE) och min klass vek sig av skratt – det uttalas tydligen miim… Ja lite får man bjuda på, det är tufft att hålla sig ajour med hur man kommunicerar!

3 kommentarer

    1. De yngre skriver i regel ingenting, varken som hälsning eller avslutfas. De ser meddelandet som en pågående chat istället, man bara kastar sig in i samtalet liksom. Och så använder de emojis förstås. Äldre skriver någon annan hälsning typ ”hälsningar” eller ”mvh” – detta enligt mina privata spaningar, inget forskningsbelagt =)

  1. Så intressant med kommunikation – och ännu ett tecken på att en inte är 15 längre… kram är ju perfa liksom! Dagens ungdom har minsann aldrig haft en riktig brevvän – där fick en minsann lära sig att skriva både hej och avslutningsfras. Och så kanske vi är lite skadade av Bullens brevfilmer ???

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *