Utflyktsmaten

Efter vår långa bilsemester till Barcelona förra sommaren gjorde jag otippat nog (för att vara mig) en kalkyl efteråt för att se vad olika saker kostat. Det som var den stora förvånings-posten var utemat. Vi visste att det är dyrt att äta längs vägen i Europa – men SÅ dyrt?! Ändå hade vi brett så mycket mackor vi kunde och försökt vara smarta men visst, det blev en del stopp på snabbmatskedjor och där rann pengarna.

Det här med att ta mat är lite komplext tycker jag. Det finns pengar att tjäna. Det är mysigt. Men det är också lite krångligt. Det kräver sin tid. Det är lätt att halka in i nån husmorsroll och att det bara blir mamman som grejar med det här och gör det supergediget. Man får såklart lägga kärlek på det. Jag känner själv hur jag ”blommar ut i att göra mysiga picknickar”, vissa dagar. Andra är det världens tråkigaste och då är det fantastiskt att det räcker att bre en macka. 

Efter att ha packat ännu en av årets picknickkorgar och känt mig helt utled på mina gamla ideer så gjorde jag igår en liten efterlysning på facebook om tips på utflyktsmat. Sånt här är facebook bra på. Jag har fått 29 kommentarer! Fantastiskt! En del är sånt jag redan gjort. Och en del är inte tillräckligt anpassade efter mitt tillägg ”utflyktsmat för kräsna barn”. Ja för tyvärr är det vår verklighet. Och för att hänga ut dig Filippa (love you!) så tipsade du om körsbärstomater, morotsstavar, pasta, köttbullar och pesto (Bra tips till alla er med mindre kräsna barn!!)  För oss går det dock tyvärr bort -mina barn enbart hade ätit pastan och köttbullarna…. Gissar att det är fler som har samma utmaning. Hade jag råkat hälla på peston hade de inte ätit något. 

Men vi kan väl hjälpas åt att fylla sommarens korgar som ska med överallt?Jag delar med mig av några av de tips som strömmade in till mig. Och ni får jättegärna fylla på i kommentarsfältet.

 • Lägga köttbullarna på spett.
 • Pizzabullar och matmuffins
 • Kokt korv medtagen i termos
 • Alla gör sin egen pastasallad i egen burk (så blir det inte tjafs om vad man inte gillar) – tack Elin Gert!
 • Banankaka (matig fika – perfekt ju! Tack Lina L)
 • Spansk omelett (omelett med potatis i. Blir nyfiken – undra om barnen äter det)
 • Piroger
 • Ugnspannkaka i muffinsform (detta provade jag redan idag, superbra!! Alla åt massor! Tack Tove!)

Bra tips va? Har ni fler?! Share please!

5 kommentarer

 1. Haha stor igenkänning – pesto som är så gott hade förmodligen tagits för ett försök att förgifta barnet och körsbärstomater kan vi fetglömma! Mitt tips är pannkakor eller plättar med valfri topping. Funkar utmärkt som kalla!

 2. Pastasallad där alla fpr göra sin egen i förväg, eller där man har tusen burkar med o alla blanda på plats har vi gjort flera gånger, pannkakor är också ett stående inslag hos oss, liksom piroger, när jag har ork o tid-de tar ju bara såååå lång tid att göra.
  Ugnspannkaka i muffinsform lät ju fantastiskt, det måste vi testa.
  När vi fixar mat blir det ofta något vi lagar (japp, trangia följer med oss på diverse utflykter) som pasta och köttbullar eller fruktsoppa av något slag. Det finns som typ varma koppen, då (man kan lika gärna ha med sig en termos med varmt vatten) kan alla blanda till sin egen i en kåsa (stor mugg).
  Annars är mina tips av lite praktisk karaktär. Om det inte är rötmånad går det utmärkt att ta med varm mat o ha den ljummen i alla fall när man ska äta.
  Se till att maten är ordentligt varm och packa in den i aluminiumfolie, sen packar du in folien i tidningspapper och ner i kylväska.
  Barndomsfavoriten är: glass! Ett tvåliters glasspaket och några rejäla kylklampar håller sig minst en timme i en kylväska i skuggan en sjukt varm sommardag (har ätit lagom smält glass på stranden mååånga gånger) använd en mugg som tallrik/strut o du har en given succé.
  Att frysa in vatten i PET-flaskor o använda som kylklampar är också fiffigt, då får man dessutom kallt vatten att dricka.
  Våra barns favorit till utflykten är annars leffsor.

 3. Bra grej med ugnspannkaka i småformar, ska testas. Måste bara instämma i det här med att göra typ pasta(sallad) i egna burkar, så galet bra på så många sätt.
  Gillar barnen tomtegröt är det ju smidigt att slänga med några såna där färdiga grötkorvar.
  Jag är ganska värdelös på att steka vanliga pannkakor så jag väljer att göra amerikansk (?) variant. Går ju att göra lite matigare/nyttigare om man vill.
  Vill man vara riktigt smidig nån gång är ju mackor och en tub mjukost bland det enklaste. Ingen smaksensation, men om man hittar en smak barnen gillar så är det bra att ta till ibland.
  Om barnen gillar kall potatis så är det ju mättande. Kokar man ett lass då o då och har i kylen kan man ju bara plocka med sig ett gäng när man ska iväg. Förslagsvis med en flaskan ketchup också 🙂

 4. Vi sitter också fast. Pastasallad (dvs pasta med köttbullar alt korvbitar) i egna lådor har varit vår standard i alla år. Enda rätten alla har ätit (nu skriker ett barn att han aldrig vill äta köttbullar igen).
  Pannkakor (vi har två barn som äter det).
  Torkade långa korvar äter tre av barnen.
  Mackor äter ingen, med undantag av baguette som funkar om det inte blir oftare än sällan.
  Det var hela listan. Har vi curlat ihjäl dem eller.
  Jo, han som hatar köttbullar äter allt möjligt som vuxna äter (dock helst ej mackor då).
  Popcorn är bra. Morötter kan slinka ner om de bjuds i bil. Nektariner till tre och grönt äpple till en. Och riskakor med smak, det äter nästan alla. Blir dock aldrig fler än tre av fyra.
  Vårt bästa, om vi är borta flera dagar och lever utan kök, men sämsta ur miljösynpunkt, är engångsgrill med korv med bröd.
  Hälsningar vegetarianen.

 5. Ja, allt beror ju på vad barnen äter eller inte äter för tillfället.
  För spontanpicknick, eller när jag vill ta med något ätbart ”utifall”, tar jag med mackor och mjukosttub och/eller jordnötssmör. Håller i rumstemp, och vi slipper få bredda mackor över.
  Våra barn äter gärna kall mat. För ett tag sen tog jag med några bitar ugnspannkaka, ägg, och några frysta korvar (typ kokkorv). Ett par timmar senare var de tinade, men inte varma. Helt ok lunch, även för oss vuxna.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *