Var inte rädd för second hand-(b)lusen

I somras publicerade tidningen Dagen en ganska pinsam artikel. De skrev en HEL artikel om hur du kanske, eventuellt, möjligen kan råka få hem en lus eller två när du handlar second hand. De uppmärksammade också tydligt att det egentligen är folks resande som bidrar till mer loppor i landet. Ändå var rubriken ”Akta dig för second hand-(b)lusen”. 

Min underbara, nyfunna vän Anna-Carin kom då på rubriken ovan, och vi skrev en egen debattartikel i respons till Dagen (läs här!). Jag kan säga att jag skrattade högt när hon sa rubriken till mig! Dessvärre föll den bort och får användas här, i privat bruk istället.

Men precis som vi skriver i debattartikeln, är second hand inte alls fy skam faktiskt. Det är riktigt, riktigt bra. Och klädindustrin är en av de smutsigaste industrier vi har på jordklotet. Två tips för att bli mer lärd är ju:

 • The true cost på Netflix (fruktansvärd, men allt är sant) 
 • Stacey Dooley – modeindustrins smutsiga baksida på SVT Play (som för övrigt var HEMSK, och allt är sant)

Och jag köper faktiskt inte att folk säger ”jag har inte tid” eller ”det finns inte i min storlek”. Sorry you guys. Då behöver du börja säga ”jag prioriterar inte att försöka handla second hand” och, du, nu för tiden finns alla möjliga storlekar, både för män och kvinnor, på second hand. 

Men, som vanligt när jag skriver om ämnet, så vill jag ge er mina bästa tips! Here goes:

 • Bestäm  med en kompis, eller flera. Antingen second hand-vana personer eller några som är redo för nystart. 
 • Kolla upp, eller be om tips, efter de bästa, gärna stora second handerna i ditt område.
 • Make a day of it! Se till att ha tid, se till att ha snacks och dricka med och ta en härlig dagstur!
 • Och så till shoppingen. Skriv ner vad för plagg du är ute efter. Är det jeans? En jeansjacka? En tjock tröja i ull? Svarta byxor? Bra, skriv ner. Allt, allt, allt. 
 • När du väl är på en second hand behöver du genast öppna ditt sinne. Nej, du kommer kanske inte hitta exakt det du letar efter. Men hur roligt är det att se ut som halva stan? Hittar du något liknande, försök tänka ut hur du kan styla det på bästa sätt! 
 • Prova, prova, prova. Och åter prova. Jag brukar säga att du bör spendera minst lika lång tid i ett provrum som i butiken om du gjort rätt. För du behöver plocka på dig ALLT. Se dig inte blind på storlekar. Är du sugen på en röd tröja, men ser bara en i, vad du tror är för liten storlek, strunta i det! Prova ändå! 
 • Låt det ta tid. Du kommer inte heller hitta allt du önskar på en second hand-tur. Men det tycker jag är charmen men det! I somras hittade jag den perfekta trenchcoaten – jag tror jag letat i fyra år. Ni ser! Ibland tar det tid, och låt det ta tid. För helt ärligt, behööööööver du verkligen det? 
Jag har sån tur att jag har många i min närhet som gärna åker på second hand. Här med svägerskorna, Anna framför kameran och Matilda bakom. Vi besökte en second hand i Belgien i somras!

Min högsta önskan är inte att alla plötsligt enbart handlar second hand. Men är du en person är tokig i kläder och köper nytt ofta, då behöver du, precis som jag, ta mer ansvar på det här området. Jag kan inte mycket på andra miljöområden, men det här det område jag annars skulle lämna störst avtryck. Jag måste ta ansvar här!

Och du! Bor du i Landskrona eller Skåne? Kom gärna och lyssna på mig och Johanna Nilsson (Slowfashion-guru) där vi båda kommer prata om klimatet, slowfashion och vad vi pysslar med. Ja typ. 16 september i Landskorna!

Brukar du handla på second hand? Vad tycker du om det jag just skrivit? Håller du med? 

13 kommentarer

 1. Jag älskar ju secondhand och shoppar det mesta begagnat. Men faktiskt, det är mycket svårare att hitta kläder i större storlek för det är svårt även i nybutiker. Jag börjar ändå alltid med att kolla tradera, marketplace och om jag får tid går jag mer än gärna i secondhandbutiker men ibland slutar det med att jag går köper nytt iaf om hittat i min storlek. Följs gärna av lite smått dåligt samvete och irritation. När jag var smalare bestod min garderob av minst 80% secondhand. Barnens garderober är mestadels secondhand om vi inte fått kläder i present.

  1. Det förstår jag aaaabsolut!
   Men precis som du säger, utbudet för större storlekar finns inte lika mycket av i vanliga affärer heller och då finns det absolut färre plagg på second hand! Men det finns sååå mycket mer nu än för typ fem år sen! Grejen är ju att åka ofta 🙂 och annars är ju hållbarhetstänk som du har perfekt!!

 2. Det bästa tipset för mig som upplevde att jag inte hade tid eller hittade rätt var Sellpy.se! Där fanns sjukt mycket i min stil/storlek och jag kan göra allt från soffan! Sjuuuukt bra!

 3. När man blir van att handla second hand faller det sig naturligt. För mig känns tanken på nya kläder från butik främmande. Varför liksom?

  Håller med dig. Heja på!

 4. Tycka vad man vill, men just kläder har jag lite svårt för att handla second hand (dock köper jag mkt annat där!). MEN jag har vid några gånger varit på Klädbytarkvällar med vänner, DET är en sak jag gillar! Jag vet var kläderna kommer ifrån & där har jag gjort några av mina bästa klädfynd! Så det är ett tips jag kan ge om man tycker att det är lite småäckligt att handla kläder på ex myrorna.

 5. Handlar inte kläder second hand men använder mina kläder tills de faller i bitar. När de blir för usla för att användas på jobbet funkar de på landet och i trädgården flera år till. Mördarsniglarna är rätt ointresserade av om jag är snygg och moderiktig eller inte.

 6. Tack Filippa att du hjälper mig och upplyser mig i secondhanddjungeln! Numera köper vi nästan bara seconhandlat, faktiskt tack vare dig och ditt stenhårda kampanjande här på bloggen!! Tycker Sellpy och Tradera är bäst då jag är ute efter något särskilt som en klänning till bröllop eller så då min hjärna inte älskar att gå i butiker. Men jag hittar så mkt fint på vår superstora ”PMU-affär” här i Alingsås; I lördags gjorde jag värsta fyndet!! En NOANOA- kofta nästen helt i ull för 69:-!! Tackarrrr….

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *