Elbilsmorsan

Vi fick en fråga förra veckan om jag inte kunde berätta lite om hur det är att leva familjeliv med elbil. Det är inte så stor skillnad väl. Bil som bil? Men visst, jag kan tänka lite högt.

Ja det är väl lika bra att ta det på en gång. Vi har en Tesla. Och vi har folkhögskollärarlöner. Hur går det ihop sig? Vi har höga lån. Vi tog en risk och har kalkylerat att det ska betala sig efter ett par år – vi betalar som mest 1,50 kr milen i bränslekostnader. När vi laddar på så kallade superchargers (som på bilden) kostar det ingenting. Min man besitter en spännande mix av ett passionerat teknikintresse och miljöpassion – och det är nog främsta orsaken till att vi har den här bilen.

Och visst har det förändrat vårt sätt att resa. Efter tre timmar i bilen behöver vi ladda en halvtimme. Och det gör att vi på långresor får en del sådana här stunder – ”kom alla mina små kycklingar” – på ett laddstopp i Tyskland. Som barnfamilj ser jag det bara som positivt. Det går inte att ”bara bränna på” – vi måste alltid stanna lite ordentligt. 

Vi har också förändrat vårt sätt att tänka kring att åka bil. Det är inget dåligt alternativ längre utan mer förknippat med positiva känslor. Och när vi planerar semestrar gör vi det numera utifrån bilen, att ta sig någon annanstans finns inte på kartan.

Det sämsta med vår bil är att den är så uppseendeväckande. Att det ofta kräver en diskussion om dels hur vi har råd att ha den och dels om hur det egentligen är med batterierna – är det så bra egentligen? Tekniken går hela tiden framåt och jag tror de kommer lösa batterifrågan på sikt. Just nu tycker jag det är härligt att ge bensinbilsindustrierna lite motstånd och känna att det fungerar. 

Jag är lite överdrivet förtjust i vår bil. Och det känns kul. Har aldrig varit förtjust i en bil tidigare.

4 kommentarer

  1. Heja elbilarna! Vi har haft vår i typ en månad. Tycker det känns bra att vara ambassadör: kompisar till barnens föräldrar, grannar som vi inte pratat med förut, släktingar, arbetskamrater och vänner, så många vill prata om bilen och det känns kul!

  2. Vi har också en elbil, men av enklare snitt (Renault Zoe). Den är lite knepigare att göra långresor med men en längre gjorde vi förra året. Särskilt bagaget är lite litet. Vår andrabil körs mindre än vi räknade med. Vi ser det som en hög fast kostnad istället för en hög rörlig.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *