Sex

Vad vi har blivit bestulna vidden-bredden-djupet av vad sexualitet är för någonting när vi lärt oss betrakta det som enbart en fysisk pryl!

Vi har ”relationsvecka” på bibelskolan varje år och den stora grejen med den är för mig att se aha-upplevelsen som bli när våra deltagare börjar ana Guds perspektiv på det här med sexualiteten. När man tidigare betraktat kyrka och sex som något trångt, hårt och omgärdat med förbud och skyltar. Så börjar man ana att det är ju egentligen tvärtom – världens perspektiv på sex är så litet, så yttepyttelitet trångt och smalt. Röra vid varandra. Skön känsla. punkt.

Sex är själarnas gemenskap. Ett asgarv och blickar som förstår varandra. Det är att våga ge sig helt och fullt till den andre. Här har du mig. Allt jag är och har, det får du. Inget håller vi tillbaka. Det är att våga prata om det allra innersta. Det jag skäms över så jag håller på att kräkas. Det är att våga vara nära även när allt i mig vill fly bort. Det är att älska bortom vett och sans. Om att utforska och leka. Leta sig fram och upptäcka. Sex är så nära två människor kommer varandra.

Och när man börjar tänka så förändras ju även synen på äktenskapet. Det är inte ett förlegat system för att upprätthålla sociala konventioner. Det är ett förbund, instiftat av Gud, som en gåva till människan för att ge henne en riktigt trygg plats. Så mycket tillit det krävs. Att berätta sina innersta tankar. Att ge sin kropp helt till den andre. 

Och i den gråtunga vardagen är det perspektivet inte alltid nära till hands. Äktenskap är mycket ett steg till, vi promenerar här, ett steg till. Och även sexet blir förstås vardag. Och ibland kan det där stora perspektivet kännas långt borta. Men så ibland glimrar det till. Detta är större än bara vi två som rör vid varandra. Detta är på något sätt heligt. En gemenskap som vi inte kommit på själva. En gåva från vår skapare.

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *