Presenttider!?

Vet inte hur det är med er, men jag älskar födelsedagar. Jag älskar att fylla år, jag älskar att fira andra och jag älskar att ge paket. Och denna höst och vår känns det som om det finns särskilt många att fira – som alltid, haha! 
I helgen har min mamma varit här och en av de stående samtalsämnena handlande vad vi ska ge min pappa när han senare i höst fyller 60. (Tips mottages gärna!)

Vad ger man, när de flesta redan har allt? Jag jobbar med second hand och jag älskar second hand men jag kan också verkligen bli trött på alla prylar som är i omlopp. Dessutom vill jag inte köpa nåt bara för köpandet skull. Och jag gillar inte att köpa nåt i sista minuten, som inte är genomtänkt.

För att avvärja detta har jag därför skapat mig en presenthylla i garderoben (tips från min mamma!) Där lägger jag sådant som jag hittar under året som ska ges bort senare. Detta för att slippa hetsen och stressen. Men det har också, ja främst gjort att jag blivit mer selektiv och köper med färre onödiga prylar hem och fyndar fler riktigt bra saker till folk i min närhet. Tycker jag själv ialla fall! 

Nu har det dock uppstått en ny situation som är barnrelaterad – som jag funderar mycket på! Hur gör man med paket vid barnkalas? Och hur undviker man julklappshetsen bland kusinerna vid jul? Kan vi inte prata lite om det, så här innan julhetsen drar igång på allvar.  Please, dela gärna  här nedan hur ni gör och tänker! 


bild från ett av sommarens (minns ni den!?) kalas!


5 kommentarer

 1. Vi har tänkt o klurat en hel del kring detta. Men ena sidan av släkten har vi kommit överens om att vi dom föräldrar köper paket till våra egna barn och om vi vill, så skriver vi på ett paket att det är från kusinerna.
  Det var en sådan befrielse. Då vet man att barnen bara får sådant som man vill att de ska få.

  Tull födelsedagar grr vi bara till kusinerna om vi träffar dem när de fyller år. Vilket inträffar nån gång då och då, men inte så jätteofta.

  Till kompisar beror det sig helt på hur många åt kompisen fyller och vilken sorts kalas de bjuder på. Ett kalas i ety Lekland/laserdome/bowlinghall o liknande blir ofta lite dyrare paket. Mi a barn är såpass stora att de har bra koll på vad kompisarna önskar sig. Sen handlar det även om hur pass nära kompisar de är. När barnen var yngre har vi alltid frågat föräldrarna till födelsedagsbarnet.

  En av de presenter barnen har uppskattat mest var när de fick åka skoter hos kusinerna, så vi har försökt önska oss upplevelser istället för en massa grejer.

 2. Så intressant och bra att tänka på!

  Jag har i veckan påbörjat ett presentlager för min sons kompiskalas, han är fem och har varit på ett kalas varje helg de senaste veckorna, vilket betyder att jag knappt gör annat än tänker presenter och utklädnader och hej och hå. Hittade lego på rea, helt perfekt. Vill föröka hålla nere kostnaden för att inte trissa upp. Passade dessutom på att köpa bebisgrejer på rea, folk föder barn hela tiden och jag hinner inte med mina ambitioner att sticka nåt till alla. Brukar också försöka köpa på mig lite små fina grejer av lokala hantverkare eller så, för att ha till hands om någon vuxen behöver en present.

  Julen har jag ingen plan för ännu, men min son har ”bara” tre kusiner här i sverige som får en julklapp var av oss, så det blir aldrig något berg av prylar.

 3. Vår policy är att man ger bara presenter till kusinerna om man blir hembjuden på kalas. Våra familjer bor långt ifrån varandra så det blir bara ena sidan Vi kan fira med.

  Till jul köper vi som föräldrar inga julklappar till våra barn. Det blir fullt tillräckligt med julklapparna från mormor, morfar, moster, faster, Farmor och farfar etc.

  Köper många fina leksaker på second hand men känner att det inte riktigt är okej att ge när barnen blir bjudna på kalas hos klasskompisar, önskar att det var socialt accepterat eller är det okej?

  1. Man kanske borde fråga mer om folks inställning till second hand-presenter. Mina barn hade då inte haft något emot det.

 4. Vi hyrde kanoter och paddlade med en övernattning när min pappa fyllde 60, mycket uppskattat av en naturälskare. Till mammas dito gick vi på musikal! Göra något tillsammans har varit perfekt!

  Till jul köper vi bara klappar till kusinerna de år vi firar ihop på själva julen (dvs vartannat år). Vi kom även tidigt överens om att bara ge presenter kusinerna emellan när de fyller 1, 5, 10, 15 resp 20 år. Övriga år skickar vi kort eller ger något litet om vi befinner oss på samma plats kring födelsedagarna. Väldigt smidigt!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *