Julens konsumenthetst kan bara vi själva ändra på

Hej och hå, det är dags att leta julklappar till… ALLA. 

I 12 års tid, så länge jag hängt ihop med min älskade, underbara make, har vi köpt (hrrm, fixat) julklappar till över 20 personer – varje jul. Jag ska ärligt talat säga att det varit hysteriskt jobbigt. Och jag ÄLSKAR att köpa presenter till människor! Det är absolut ett kärleksspråk jag håller nära. Men att behöva, ja men eller hur – BEHÖVA – köpa till så många tar bort ganska mycket av glädjen i det. To be honest. 

Rent ekonomiskt har vi löst det genom att i princip bara handla second hand åt alla. Slagit in det fint och liksom försökt piffa till det på så vis. Rent glädjemässigt finns det några som jag ändå älskat att få fixa julklapp åt, och de personerna har jag sett till att alltid få fixa julklapp till. 

Men genom åren har fler och fler insett att det är ett otroligt projekt vi håller på med. Jag önskar såklart att det hade kunnat komma tidigare, men jag tycker ändå jag har tagit mitt ansvar i konsumenthetsen; jag har handlar second hand. 
Men det är ju bara vi som familjer, släkter och vänner som kan ändra på det här. Och visst är det en obekväm grej att ta upp? ”Ska vi inte minska på klapparna i år?” eller ”Kan inte alla ge något de inte längre älskar eller som är oanvänt hemma?” eller ”Alla bjuder varandra på en upplevelse istället?”. 

Dessutom har vi pratat mycket med våra barn om det här med att få saker vid jul. Dels att de behöver tänka efter vad de önskar sig, att man får någon av de saker man önskar sig och att det är suuuuperviktigt att ge. Inte bara att få. Jag tycker själv att de än så länge har en trevlig inställning till julklappar. De har heller inte fått något av oss förrän de två senaste åren eftersom de fått tillräckligt av alla andra tyckte vi. Så kan det va!

Men förändring sker ju inte för att vi klagar eller suckar bakom ryggar eller i hemlighet. Den obekväma sanningen måste fram! Mindre konsumtion vid jul? JA GÄRNA! Det verkar ta tid, men det kan gå you guys. Börja så ett frö i år så kanske ni slipper detta om några år. Hehe. Eller får det på ett sunt vis i alla fall.

Hur känner ni kring konsumtionshetsen vid juletider? 

5 kommentarer

  1. Vi har dragit ner på julklapparna år för år. Nu senast tog vi bort paket kusinerna emellan, de får tillräckligt ändå. Vi har aldrig gett mer än 3 paket till våra barn, varken till jul eller födelsedag och de får ungefär samma mängd av mor- och farföräldrar. Oss vuxna emellan ger vi något enkelt (gärna förbrukningsvaror), vi lottar varje år till vem vi ska köpa så det blir bara ett. Jag ger något behövligt till maken också….

  2. Vi kör lottning för de vuxna, i alla fall när det är jul på min sida av familjen. Då ger man till en person och får av en person. Det tycker jag är bra.

  3. Vi har äntligen fått med båda familjerna på secret santa. Man får då en ganska hög summa (för oss i alla fall), 500kr, och då drar man ett namn och får sen luska ut vad personen skulle kunna vilja ha. Det kanske blir din svärfar eller lillebror, alltid spännande. Barnen får dock lite mer 😉 men ja, samma här. Äcklas lite över konsumtionen. När vi firar i England finns det ju bara en viss mängd som kan följa med hem ändå, så det är ju skönt!

  4. Vi började också i min familj med att lotta ut en person att ge till. Då kunde man köpa för lite större summa istället för ge presenter som inte kostade något och ingen riktigt brydde sig om (second hand tänkte vi inte på som alternativ). Senare har vi slutat att ge till syskon (vuxna) helt och prioritera barnen istället. Alla verkar ganska nöjda med det. Ibland kör man något symbolisk till varandra ändå, tex hemmagjort julgodis eller något fint doftljus. Samma till alla..

  5. Sista tio åren har vi successivt dragit ner på julklappar. Vilket är jätteskönt!! Vi har testat alla möjliga varianter; lotta vem som ger till vem för ca 500 kr (men blev till slut rätt tråkigt då vissa specifikt önskade en enda sak, kändes som man lika gärna kunnat skicka en sedel till varandra), ge till ett syskon+respektive/par, bara ge till de vi firar med i år osv osv.
    Våra barn har 21 kusiner, så där sa vi tidigt ifrån att vi ger födelsedagspresenter när vi är bjudna på kalas, inga julklappar. Sista två åren har barnen fått från mor- och farföräldrar, och vi har gett något ”från barnen” till vår föräldrar. Vi försöker hålla nere på vad barnen får, men det de får är sådant de behöver, eller komma ha glädje/nytta av. Mycket begagnat, eller kvalitet, t.ex. lego och brio. Väldigt skönt att ha så få att fixa present till, tycker särskilt jag, som inte alls har presenter som kärleksspråk! Känns ändå som det bli mycket hets kring saker på julen, utöver julklappar, t.ex. adventskalendrar, julpynt och mycket annat. Svårt att problematisera kring, utan att låta som en tråkmåns…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *