Åtta jular med barn

Att fira jul när man fått barn blir någonting annat. Mycket bättre på de flesta sätt. Men också jobbigare. Jag ger här en tillbakablick på mina åtta jular jag haft som förälder. Olika tider och olika utmaningar. Kanske kan det hjälpa någon att se ”det kommer inte alltid att vara såhär”. Det går som alla säger ruskigt fort. Håll till godo!

2011 – Första julen med barn. En gudomlig, godmodig tre-månaders bebis och en mamma med mycket energi. Jag gjorde en hel kalender med sådana här bilder där Sixten fick hamna i olika landskap, haha.

2012 – Jul hos svärföräldrarna. Denna bild får symbolisera alla spänningar det kan innebära. Att ens son sitter i knivlådan är inte drömmen precis, för någon förstagångsförälder iallfall (men svärföräldrar som fostrat 5 barn och här tar hand om sitt tionde barnbarn är det inte hela världen).

2013 – första julen som tvåbarnsföräldrar. Det är något i Christians blick som säger lite om vår status. Helt slut. Och påfrestningen med att vara bland massor av släkt är inte särskilt behaglig när man snittar några få timmars sömn per natt.

2014 – Ungefär samma status som året tidigare. Haha jag ser helt utmärglad ut. Att ta hand om en treåring och en ettåring samtidigt är inget jag längtar tillbaka till. I efterhand känner jag mig lite imponerad över att vi detta år åkte till Hardangervidda i Norge och firade nyår med vänner utan barn.

2015- nybliven trebarnsmamma! Och jag minns det som väldigt slitigt men jag ser så lycklig ut på alla bilder jag hittar. Det här är vår bästa jultradition. På julaftons förmiddag hyr vi en simhall och bara har det så skönt hela tjocka släkten. Det gör väntan på jultomten mindre lång och alla barn skönt trötta på eftermiddagen.

2016 – Den här bilden är så stark för mig. Min pappa dog bara några dagar före jul 2016. Vi åkte ner till mamma och stannade länge. Det var så speciella dagar. Tung sorg men också ljusa minnen och fina stunder av gemenskap där tårar blandades med skratt. I rummet där pappa hade vårdats hämtades rullstolar och alla sjukgrejor bort nästan på direkten. Och sen ersattes de med massor av blombud som kom. Här sitter pojkarna mitt i blomhavet och ser på barnkanalen. Livet liksom.

2017– Minns jag som en glädjefull jul. Med barn som börjar bli lite större och allt inte måste kretsa kring deras rutiner. Med sorg och saknad över att pappa inte fanns hos oss men också mycket glädje och tacksamhet över den familj som finns här.

2018 – Livets första jul hemma hos oss själva. Vi åkte till farmor och farfar en mysig stund mitt på dagen men resten av julhelgen var vi bara hemma och skrotade runt. Det var SÅ njutbart! 

Det återstår att se hur julen 2019 blir. Sixten önskar sig: PS4, fifa20 och en youtube-kanal. Det säger kanske något om vilken fas i livet vi håller på att kliva in i nu.

3 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *