Nu får julen börja!

Visst är det konstigt att säga men, trots att jag vuxit upp i en väldigt funktionell familj, har julen haft så blandade, mycket jobbiga, känslor kring sig. Kanske beror det på att vi ryckte upp allt det traditionella och fina och trygga när vi flyttade till Skåne (och jag var 10) och aldrig riktigt hittade tillbaka till den där trygga julen.

Men vad är en trygg jul? Jag har själv analyserat begreppet ett par år och inser att det handlar om tradition. Sedan vad en tradition är, det är tolkningsbart. Men att ha någon tradition gör att man blir trygg, och det behöver inte vara en aktivitet. Det kan vara en pryl. Som när jag nu för tiden hänger upp äppelprydnaderna i granen får jag en varm känsla i kroppen, de kommer från mitt barndomshem. Och jag kan se tillbaka på en tid i livet som faktiskt varit väldigt bra.

Som jag skrev i onsdags har min plan varit att återta makten över glädjen att fira jul. Det här året går jag all in. Min farmor är min förebild och jag har dessutom fått mycket fina grejer från henne som hon haft och det gör att jag får mer farmor-jul. Till och med hennes gamla recept står i en burk här hemma.

I alla fall. Vi började igår. För att jag vägrar låta julen bara dyka upp, som den gjort de senaste åren. I år börjar julmyset i tid. Igår satte jag en saffransdeg innan jag åkte och hämtade barnen på skolan. Jag hade också handlat julmust, skumtomtar, pepparkakor och ädelost så att vi skulle kunna frossa rejält samtidigt som vi bakade.

Barnen älskar det här, vilket gör att jag själv bara njuter. Och vi gjorde inget av detta förra året och det kan jag lova att jag blivit påmind om.

Elysia och Elma äter sin första skumtomte för säsongen. Det skulle dokumenteras!

Sedan satte vi på julmusik och gjorde marspianfigurer och lussebullar. Inte mer än så. Det tog kanske 1,5 timme och mina fina barn var så himla glada.

Efter det fortsatte vår fredag som den alltid gör; vi gör pizza och ser familjefilm. Igår såg vi ÄNTLIGEN en julfilm och ingen är gladare än jag. När familjefilmerna är över får barnen gå till skärmen där nere och vi dukade upp efter, kanske vår enda tradition vi haft i tolv år; skumtomtar, julmust, choklad, clementiner och så filmen The Holiday.

Nu är jag lycklig i själen. Vet inte ens om jag behöver mer jul?

Men, vi kommer börja adventspynta i helgen eftersom nästa vecka är fullt kaos.

Och hörrni. Jag tror vårt jultema är slut för i år, men om bara 1,5 vecka startar vår härliga adventskalender där vi lyfter grymma morsor! Den älskar man ju!

Hoppas ni haft fina veckor här! ?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *