Lucka 11: Rebecka!

Det här är min vän Rebecka! Det är så roligt, för henne har jag lärt känna via min moster. Vi har liksom setts på massa fester och tillställningar där genom åren och nu är vi ju egna vänner. 
Jag tycker Rebecka är en sån himla cool person. Jag tror vi klickade ännu mer när vi liksom gottat ner oss i coola stilar och utstyrslar, något som denna kvinna är amazing på, jag blir alltid så inspirerad! Sedan gick vi en Slow Fashion-kurs tillsammans i våras och blev ju liksom ännu tajtare. Ja, nej, nu ska jag sluta babbla, läs om inspirerande Rebecka!

Berätta lite kort om dig själv och din familj!
Jag är Rebecka, 38 år och fru till Joakim 40. Mamma till Benjamin 10, Gabriel 8 och Marta 1. Jobbar som rektor/förskollärare på en liten kristen förskola som heter Emmabo. Bor i ett litet tegelhus från 1937 på landet utanför en by som heter Västra Strö. Stort engagemang och mycket kärlek till vår församling Pingstkyrkan, Lund. Vi som familj älskar allt från slappa hemmadagar till att hajka eller resa till andra sidan jorden. Jag är mestadels väldigt glad och skrattar mycket, men deppiga dippar kommer ibland och de har jag lärt mig att leva med. Älskar att laga och äta mat, läger, tar gärna en löprunda eller havsdopp i tid och otid!

Du är ju ursprungligen från Linköpings-trakten, hur hamnade ni i Skåne? Och hur trivs ni liksom?
Jag är född i Lund och mina barndomsminnen från Skåne har alltid varit idylliska och jag har längtat tillbaka! Jag var 21 och lade ansökningarna till Malmö Lärarhögskola på lådan – dagen efter blev jag tillsammans med Joakim (som också bodde i Linköping) så han fick snällt följa efter 🙂 Vi trivs jättebra! Skåne som miljö är fantastiskt, vackert och omväxlande! Som plats att leva på – Det har varit spännande, viktigt men stundtals utmanande för oss att börja ett nytt liv tillsammans på en ny plats. Vi har lärt oss att ta hjälp av andra och våra vänner har blivit som familj. Vi har blivit så otroligt välsignade, ibland känns det overkligt hur god Gud har varit mot oss. Inte minst har vi haft turen att tidigt hitta vår plats i vår församling där vi dessutom har fått växa tillsammans i tjänst för Jesus! Det har varit väldigt nyttigt för vårt äktenskap och för vår Gudsrelation!

Vad upptar dina tankar just nu?
En utbyggnad av vårt hus! Vårt ledord är ”förnöjsamhet” och vi strävar aldrig efter annat ”bara för att”. Många tänker att det betyder att vi ligger på soffan och är nöjda med allt som är, men så är det inte…! Vi har alltid planer och tankar på framtiden och förändringar som vi längtar efter eller platser vi vill besöka. Däremot är vi noga med att alltid se vad vi har och får uppleva och det är ju alltid mer än nog! Vårt hus har ombonat oss väl i 12 år men nu är det dags för förnöjsamheten att växa till förändring. Vi har ju tre barn och vi växer ur huset! Känns läskigt men väldigt spännande!

Vad är ditt bästa respektive svåraste med föräldraskapet?
Det bästa är att se hur de växer upp till egna personligheter med tankar, funderingar, humor, gåvor och talanger. Det är fantastiskt att få göra saker tillsammans med dem, uppleva nya platser med dem, lära dem saker eller låta dem lära mig… Att ge dem fria händer i köket och förundras över den urgoda såsen med kryddor jag aldrig skulle blandat! Marta är ju bara ett år men ger så mycket. Skratt, kramar, tillit, ovillkorlig kärlek… Det är helt enkelt urgosigt alltihop! Att dessutom se våra barn tillsammans är liksom att upphöja allt till 10.Det svåraste tycker jag är att veta när man ska gräva vidare i vissa svåra tankar från barnen för att komma åt kärnan och hjälpa, istället för att stanna och ge dem utrymme, inte skada deras integritet och egen förmåga att växa och lära. Att se den där smärtan hos sitt barn gör ju fysiskt ont.

Slutligen, tipsa oss om ditt bästa life-hack!
Alltså denna fråga har jag funderat på länge nu! HUR ska jag kunna välja ut mitt bästa?! Jag har blivit något av en expert på att fylla mitt liv med life-hacks! Livet ska ju inte behöva vara så svårt hela tiden, det finns ju redskap och genvägar 🙂 Men om jag nu måste välja ett, så väljer jag ett som påverkar hela vår familj positivt både nu och för framtiden! Vi har sedan barnen varit små låtit dem vara med och hjälpa, fixa. Med det de kan! Och de kan, tidigt! Marta kan redan nu slänga sina kläder i tvätten och skräp i soppåsen! Våra killar är ju 8 och 10 och de har dagliga sysslor som de gör här hemma. En stående syssla varje dag denna årstid är att bära in ett lass med ved. Utöver det kan de välja mellan att dammsuga, plocka i eller ur diskmaskinen eller damma. Så totalt två sysslor varje dag, ungefär! Det blir inte exakt så som vi hade gjort det; det är kvar lite smuts i hörnen och kökssaker ligger kanske inte exakt på rätt plats, så jag får lära mig att sänka kraven och inte vara perfektionist. Att hjälpa till att laga mat, duka fram och duka av, ser vi inte som en syssla utan som standard eftersom vi är en familj och vill göra saker tillsammans. Det var knepigt och en del gnäll i början, men nu går det mesta av bara farten. Vi föräldrar hade inte orkat med livet annars! Och dessutom tänker vi att vi lär dem att bli ansvarstagande vuxna! Det skapar också en förståelse för barnen hur mycket det är att ta hand om i ett hem.


4 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *