Följer du med i nyhetsflödet?

Min syster säger att hon hör allt fler som slutat titta/lyssna på nyheterna. Detta för att man inte ska drunkna. I corona-nyheter och allt annat elände. Typ att folk har börjat att blunda, för att inte drunkna – inget nytt fenomen, egentligen. Men måste det va antingen eller? Låt oss prata lite om skillnaden mellan varifrån vi hämtar information och var vi hämtar ”näring” (som min syster så fint uttryckte det). 

Man kan tycka mycket om medierna. Men mediernas uppgift är väl inte främst är att ge oss goda nyheter? (OBS, se bilden och lyssna till dagens poddtips, ”Dumma människor”. Inte bara detta avsnittet, de ger många insikter och många skratt!) Medias uppgift är att kritiskt granska, att rapportera, informera och berätta, att vidga vår världsbild och våra perspektiv. Det tåls att tänka på och komma ihåg. För det är ju inte alltid så kul att hålla sig uppdaterad. Och det är klart, nyhetsflödet just nu är tungt. Väldigt nära och väldigt tungt.  Men utan den där rapporteringen, utan den där kritiska frågan, eller frågan överhuvudtaget, sker ingen samhällsutveckling (igen, lyssna på podden!). Att medierna är i funktion, är en förutsättning för en fungerande demokrati. 

Vi har just firat påsk. Påsken kom och gick iår, och blev inte som andra år. Men Jesus dog och återuppstod – precis som vanligt (!) och ingen pandemi i världen kan förändra det budskapet. HÄR kan vi tala om HOPP, näring för själen och GODA NYHETER! 

Jag får nog erkänna, inte heller jag har tittat på en hel nyhetssändning de senaste två dagarna.. De första veckorna följde jag varje liten flash och notis och presskonferens och nyhetssändning. Tycker det är superintressant, inte bara VAD som kommunicerades ut, utan också HUR det kommunicerades ut!  (Finns såå många analyser att göras kring detta när vi kommit igenom detta!) Men nu då? Nej, vi följer inte lika slaviskt varje nyhetsuppdatering längre. Vi försöker hålla ihop vardagen. Försöker att inte benämna Corona när treårings hör på. Frågar hon säger vi att det är många som är förkylda och sjuka just nu och att vi får va lite försiktiga.

Betyder detta att vi nått punkten då vi hellre blundar istället för att drunkna? Nej, jag tror inte och hoppas inte det. Det behöver inte vara antingen eller. Vi kan fortfarande längta efter en annan tid än denna och leva med det HOPPET och samtidigt leva här och nu och försöka göra det bästa av situationen.
 

4 kommentarer

  1. Heja din hyllning till journalistiken! Så viktigt!!
    När jag frågade min klass som jag undervisar i samhällskunskap om vilken deras främsta nyhetskälla är så svarar de flesta youtube (och då menar de inte nyhetsinslag de tittar på där, utan infon de får av sina youtubers…) – det känns skrämmande tycker jag…

  2. Två tankar i huvudet samtidigt. Det verkar vara svårt för många i den här tiden! Men så viktigt. Tänk ändå att vi fortf har public service som funkar rätt bra i det här landet!! Tack för det!

  3. Viktigt att hålla sig uppdaterad men på en lagom nivå tycker jag. Brukar kolla den dagliga presskonferensen med info från FHM och andra myndigheter (iaf den första kvarten), och utöver det kolla lite anda nyheter på dn.se. Det räcker så tycker jag. Så viktigt med journalistiken även om man såklart ibland kan vara kritisk mot hur den utförs. Hur frågor ställs är ju liksom med och sätter agendan för vad som är det normala att tycka etc. Tänker tex på flyktingfrågan där hela samhället förskjutits mot håradare asylpolitik och media har en del i detta.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *