Spara eller rensa ut?

Coronatider = rensartider? Känns som att varannan person jag pratar med eller lyssnar på – pratar om att de använder denna (märkliga!) tid för att rensa hemma. Det STOR-rensas i garderoben, i badrumsskåpet, i källarförrådet, i garaget, i besticklådan, i skafferiet – you name it! Allt ska sorteras, gås igenom och rensas. 

Projektledaren och administratören i mig jublar. Ja! Tiden är nu för detta och allt kan effektiviseras och organiseras genom checklistor och smart förvaring! Och tänk KÄNSLAN sen när allt är klart, lugnet som lägger sig, rent och fint, ordnat, genomtänkt och smart. Underbart!
Kreatören och den rastlösa/rotlösa i mig vill dock bara blunda, sluta lyssna och lägga ÄNNU mer saker på hög. Jag älskar ju saker! Jag blir glad och känner mig hemma av saker. Fiiina, knasiga, bra att ha, roliga, funktionella, vackra, moderna, supergamla saker – skapar en hemkänsla, svår att beskriva. De kan jag ju inte rensa ut. Eller?

En av min bästa vänner bor modernt och minimalistiskt. Hon har fruktansvärt god känsla för smak och stil kombinerat med smart förvaring och jag fullkomligt älskar att hänga hos henne. Hennes hem ger mig ett lugn. Det är så ljust, lätt och rofyllt där. Önskar ibland att jag vore lite mer som hon. Ni vet less is more. Men här sitter jag i vår gröna stora sammetssoffa, insvept i filtar, omgiven av 100 kuddar och blickar ut över vårt hem och alla saker som ligger lite överallt. Kombinationen av att vara jag, ha barn och jobba med secondhand.. hmm, man kan säga att det är allt annat än just minimalistiskt här hemma. 

Jag brottas. Slits mellan att vissa dagar ha panik över spretigheten, över alla tusen grejer, över stöket och vardagskaoset. Och andra dagar, så älskar jag det. För det är hemma. Någon mer som känner som jag? 

Tycker generellt att det är så svårt att rensa ut. Har liksom allt för många gånger fått vatten på min spara-kvarn genom att liksom ha fått användning och nytta för mycket av det där jag sparat och tänkt att det kan vara bra-att-ha. Kläder tycker jag nästan är värst att rensa ut, för jag har genom åren gjort ett par riktigt dåliga utrensningar som resulterat i att jag ångrar och fortfarande saknar vissa plagg..! Hjälp alltså. (Dagens lyxproblem!!)

Tröstar mig ibland att tänka på våra första tre månader här i Kristianstad. I väntan på tillgången till vårt (förra) boende låg i princip allt vi ägde nedpackat i ett källarförråd. Det var en bra övning för mig. Minns inte att jag saknade dem så särskilt mycket. Minns att det var en skön känslan att veta var allt var, samlat i ett rum. … Men minns också, glädjen över att få packa upp dem och göra fint hemma!

Så tell me, rensar ni mycket hemma just nu? //frida


4 kommentarer

 1. Ja verkligen svårt det där. Hur mycket ska man spara? Vi ”kon marieade” ett år och rensade verkligen igenom allt. Jag saknar faktiskt ingenting. Men så har vi ju mycket kvar också.

  Jag har kommit fram till en väg vad det gäller kläder, för jag hade det som du tidigare. Att jag saknade saker jag bytt bort. Men nu har jag landat i hållningen att vissa plagg hör till vissa tider. Och även om det är ett älskat plagg – så är det inte mitt att bära längre. Då kan man ha frid med att det har vandrat vidare. Tips!

  1. Bra ingång, så kan det ju verkligen vara! Vissa kläder hör till särskilda perioder.

   Periodvis brukar jag bestämma mig för att jag ska prova igenom alla plagg i garderoben (inte alla samtidigt) och ha dem på mig – oavsett om jag ”känner” för det eller inte. På så vis ökar jag användningen och ny-upptäcker ofta många plagg. De plagg som jag inte tycker om hamnar längre och längre bak, förhoppningsvis också närmare rensa-ut-kassen.. Har också en sådan kasse stående i garderoben och försöker rensa ut nåt plagg då och då iaf..

 2. Haha du är härlig! Jag ÄLSKAR ju ert hem mer än nåt annat (typ!) så snälla bli inte minimalist! ?
  Men förstår dig samtidigt i att det är så fint. Och skönt.
  Jag rensar inget speciellt nu, men mitt liv är ju som du vet precis som vanligt så nån mer tid finns ju ej.
  Men alltså, jag kommer gärna och hjälper dig med garderoben snart! ??

 3. Jag tycker att det är svårt att rensa. Men försöker ändå, och är iaf bättre än min man. Tycker att det finns något problematiskt i att rensa ut hela tiden också. Teologen Cavanaugh skrev i sin ”Being consumed” att problemet i dagens samhälle är inte att vi är för mycket fästa vid saker utan för lite. Vi är ”detached”, alltså frånkopplade, deras produktion och därmed får sakerna lägre värde. Något som en själv eller någon nära har skapat blir ju så mycket mera värt bara för att man känner mödan det var att skapa det. Vår relation till saker är så mycket in och ut – ”det här har jag tröttnat på, bort med det, snabbt in med nåt nytt” osv. Det blir hög omsättning. Vi har mycket second hand-saker hemma och jag jobbar på att vara nöjd med det vi har. Att inte känna mig less på soffan och vardagsrumsmattan, att respektera det faktum att någon annan har skapat de här tingen.

  MEN jag vet också att ingen mår bra av att spara allt. När pappa dog rensade vi ut en lada full med gamla möbler och grejer från sommarstugan, varav mycket var i dåligt skick. Jag försöker sälja/ge bort saker som jag tror att någon annan kan ha användning av och som vi inte behöver.

  Vi har också ett ganska spretigt hem och jag gillar det. Även om jag också blir lugn i ett minimalistiskt hem älskar jag vårt hem, som är just vårt, med lite olika spretiga tavlor som bär spår av vår personlighet och våra passioner, våra favoritfärger på väggarna etc.

  Tack för ett tankeväckande inlägg!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *