Hallelujamorsepodden avsnitt fyra: Kvinna och ledare del II (ett lite bitskare avsnitt)

I veckans avsnitt avhandlar vi fortfarande ämnet kvinna och ledare, framför allt inom kyrkan. Vi häpnas över att Jennie kallats ”lilla gumman” på en kristen arbetsplats och vi inser att våra äkta män lyckats glida på ledarskapets bananskal med hjälp av sin ”sköna approach” men gläds också över deras nuvarande mogna inställning till ledarskap. Elisabet utmanar också alla ”äldste” och församlingsledningar att inta en ledarposition i söndagsskolan!

Och, om du vill säga något vist eller har en fundering, kommentera här under! Bara klicka på rubriken så kommer du till kommenteringen.

Nu finns podden även i Acast och i Podcast-appen!

5 kommentarer

 1. Hej!
  Kul att lyssna på era samtal och funderingar!

  Några tankar:
  På hemtjänsten där jag jobbar är det ofta fördomar gentemot mina manliga kollegor från de äldre. De kan fråga när de hör att en man ska komma vid nästa besök: ”Kan han ta på stödstrumpor/tvätta/städa?!” och låter lite skeptisk tills jag understryker att han har tagit på många stödstrumpor i sin dag/städat många gånger osv. I det sammanhanget har männen mer att ”bevisa” för att få förtroende, men ganska snabbt ändras det.

  När jag gick på ALT var det nästan fler kvinnor än män som läste och man nämnde någon gång att fortsätter utvecklingen som nu, kommer pastorsyrket i framtiden vara ett kvinnoarbete.

  Några spridda random kommentarer jag tänkte på när jag lyssnade på ert samtal.

  1. Tack för din kommentar Johanna! Män råkar verkligen ut för förutfattade meningar i kvinnodominerade branscher, inte minst i förskolan och skolan tänker jag. Intressant detta att det är majoritet kvinnor som studerar till pastorer. Vi får se vad det kommer att göra med våra församlingar framöver.

 2. Tack för ett intressant avsnitt!
  Ibland tror jag att det vore bättre att göra tvärtom – låta söndagsskolledarna ta över äldste och styrelse. Jag tror att det finns många med mycket bra ledaregenskaper i barnverksamheten som fler skulle kunna lära av. Klarar man att leda en skock galna barn så klarar vuxna 😉
  En annan tanke som jag fick när jag lyssnade är det här vad vi förväntar oss av män. Jag tror att vi (både kvinnor och män) kan bli bättre på att förvänta oss att män kan ta ansvar och vara ”de ordentliga” och på så sätt lämna plats åt kvinnor att få vara mer spexiga och mindre presterande. Jag kommer t ex ofta på mig själv med att alltid höra av mig till mamman i familjen om något ska planeras eller styras upp när jag lika väl skulle kunna förvänta mig att mannen tar det ansvaret.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *