Måndagstips (special edition, inför fastan)

Idag är det en vecka kvar till kyrkoårets fasta. Det är de 40 dagarna före påsk då många kristna väljer att avstå från något för att istället ge Gud större utrymme i deras liv. Jag tycker alltid det känns gott när denna tid närmar sig. De där radikala nyårslöftena har fått en reality-check, vardagen är så mycket vardag den kan bli och det känns ännu långt till våren. Det är liksom läge att göra något i sitt liv lite annorlunda. Göra någon, liten, men positiv förändring.

Mitt tips idag är att ta sig tid den här veckan att be (för den som gör det) och tänka över på vilket sätt man vill fasta (om man inte är troende kan man ju istället använda ordet detoxa). 40 dagar är (har jag märkt!) en ganska lång tid, gör hellre en liten förändring som går att hålla än en stor man pallar i tio dagar.

Och tänk noga igenom varför du fastar. Det finns många diken att falla i. Där det istället för luft som kan fyllas med Guds ande, blir en cool grej att visa upp för folk, eller något som triggar igång en sovande ätstörning.

Man kan fasta genom att ta bort något som tar mycket fokus i ens liv: kaffe, choklad, facebook, instagram, skärmtid, konsumtion, smink, spegeltid, musiklyssnande, hemnetsurfande

Man kan även fasta genom att lägga till något i ens liv: mer tid för bibelläsning och bön är ju det klassiska (och livsförvandlande!) men man kan även lägga till andra goda vanor i ens liv som att sitta ner och äta lunch lite längre, ge bort något man äger varje dag, skicka uppmuntrande sms, gå en daglig promenad.

Ja, vad ska du fasta från? (Obs! Retorisk fråga, bibeln är ganska tydlig med att vi inte ska basunera ut sånt här. Berätta för dem det får konsekvenser för, bevara det utöver det i ditt hjärta)

Det får bli en låt till det här. Fastan 2016s themesong, eller vad säger ni?

5 kommentarer

  1. åh detta älskar jag! och jag är ju jättenyfiken, vad ska du fasta från eller lägga till/ta bort? jag gillar såååå mycket att höra andra för att jag blir så inspirerad! och kanske att jag i år kan komma med en ny, viktig grej för mitt liv. jag ska verkligen be över det denna veckan!

    1. ja jag är också i processen att be över hur jag ska fasta. En grej som kan passa nu när ni ska flytta är nåt jag gjorde ett år (som jag gjorde väldigt offentligt, för att inspirera andra) var ”40-days of give away”, alltså att ge bort något till någon varje dag. Det var väldigt roligt, så många blev så glada.

    1. Visst är det en bra låt. Anna Weister Andersson har gjort en gospelskiva som heter ”a message of Love” den är verkligen toppenbra!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *