Huvudet i sanden

Det har spontant blivit en temavecka här på bloggen. Om hur vi konsumerar kläder. Jag vill inte ge någon dåligt samvete eller uppmuntra duktighet. Men detta är en komplex fråga som vi måste prata om. Hur mycket av ansvaret är vårt? Vad kan vi göra för att människor inte ska bli utnyttjade för vår ”rätt” att shoppa?

I gymnasieåldern läste jag Naomi Kleins bok No Logo och blev helt slagen till marken. Det var verkligen en ögonöppnare för mig om hur min konsumtion får konsekvenser på andra sidan jordklotet. Boken handlar helt enkelt om hur klädindustrin fungerar i praktiken.

Människor som arbetar 7 dagar i veckan 15 timmar om dygnet för minimala löner. De som jobbar på nike-skofabriken skulle inte har råd med en nike-sko ens med flera årslöner. Förbud av fackföreningar. Arbetsmiljö som ger människor skador för livet. Det är så stora likheter med den värld man läser om i Fogelströms epos om Stockholm för nästan 200 år sen.

Det som gör mig så vansinnig är att detta är inga hemligheter. Vi utnyttjar människor och vi vet om det. Men vi stoppar huvudet i sanden. Istället för att kämpa för dessa människors rättigheter. Skulle bara, säg 20% av den svenska befolkningen endast köpa klädesplagg som tillverkats på ett sätt där vi vet att ingen blivit utnyttjad så är jag säker på att alla stora kedjor skulle anpassa sig. Men istället mys-shoppar vi och gläds över fynd på ett sätt som att vi förtjänat dem.

Det är lätt att gömma sig bakom tanken att vi iallafall ger människor arbeten. Men det är inte arbeten de handlar om i de flesta fall, det är slavar.

Jag vill slå ett slag för genomtänkt och medveten konsumtion. Betala för en vara vad som är rimligt för att alla längs produktionskedjan blivit betalade på ett riktigt sätt.

 

Det är inte en enkel väg. Det är SÅ mycket lättare att bara köpa utan att tänka. Men det finns bra alternativ, vi måste bara kämpa för det vi tror är rätt.

7 kommentarer

 1. Hej! Intressant och viktigt inlägg! Har du tips på bra rättvisemärkta kläder, hemsida eller dyl, eller är det second hand som gäller tycker du?

  1. hej Clara! Tyvärr är det ganska ofta när jag letar bra rättvisemärkta kläder att jag även finner dem lite tråkiga. Men det finns en del, vad det gäller barn kläder gillar jag sidan http://www.medvetenmini.se, men man får läsa lite om produkterna där för de är medvetna på lite olika sätt. Föruom den har jag inga favoriter, jag glömmer bort vad de heter men googlar fram när jag är i behov av något =) Annars är mitt bästa sätt att anordna/gå på klädbytardagar som jag skrev om i måndags. Second hand, tradera, särkilda ”barnloppis” är alla toppen.

  2. Clara, du får hänga på mig i Landskrona, 5 mars har vi en fin barnloppis här, samt 6 april 🙂 Hör av dig om du vill haka!

 2. Håller HELT med!!! Och ja, visst är det svårt! Men det ÄR svårt med allt som man plötsligt blir upplyst om, att behöva bryta en vana eller trend, det är svårt. Men oftast behövs det bara göras!

 3. Tyvärr är det ju även så att dyrare varor som man tänker är ett vettigt pris för vad produkten skulle kosta med sjysta villkor för alla,(t.ex NIKE som du nämner i inlägget) inte garanterar att så är fallet. (erkänner, jag visste inte att de hade dålig villkor) Man behöver vara medveten konsument, bara för att det är dyrt är det inte nödvändigtvis bättre/bra.
  Jag har försökt handla secondhand hand men blir alltid så matt på att allt är så galet blandat, sen om jag hittar något jag verkligen vill ha passar det inte o så finns det inte i en storlek större eller mindre. Behöver en personal shopper i secondhand hand butiken helt enkelt.
  Vi satsar på medveten mat (lokalproducerad, rättvisemärkt, utan palmolja, svenskt kött, svensk frukt o grönsaker i den mån det odlas o produceras i sverige)

  1. Nej visst är det inte ett direkt samtal mellan att en dyr vara är schysstare än en billigare. Det är därför det är så knepigt, man behöver gräva djupare. Men vissa priser är så extremt låga att det vore omöjligt för alla led i produktionskedjan att bli betalda ordentligt.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *