It takes a village to raise a child

Jag beundrade men beklagade mig med kollega och sa undrande, lite trött:
– Hur orkar du? Alla dina barn går på femtioelva aktiviteter och du och mannen jobbar heltid…
Hon tänkte en stund, och sa sedan lugnt:
– Jag har alltid tänkt såhär: It takes a village to raise a child. Våra barn behöver gå på flera aktivititer för att få lära sig livet helt enkelt. Träffa andra, höra andras åsikter och lära sig samspel…
Hon pratade på och jag insåg att det är ju precis så jag också önskar leva. It takes a village to raise a child.

Vi har vår kyrka, vi har läger, vi har ett nätverk av vänner och familj där både jag och min man är helt överens om att våra barn behöver få växa upp i. Växa, se annat, höra annat, lära sig samspela med andra människor. Det är vuxna, tonåringar, barn, bebisar, gamlingar, unga. Med blandade tankar och värderingar.

Jag tror inte det här bara kommer kastat till en. Faktiskt. Jag tror att vi som föräldrar måste visa oss svaga, behövande och be om hjälp. Visar jag aldrig min svaghet eller ber om något, då kan ju faktiskt inte andra personer veta. Jag har blivit otroligt bra på att be om hjälp och ibland slår det mig att människor faktiskt uppskattar det. Prova! Ditt behövande kan vara till välsignelse för någon annan, konstigt nog.

Att ha vänner som bara ”tar” barnen, pratar med dem, kanske leker, hjälper dem att ta fika i kyrkan, frågar hur de mår och tar sig tiden med dem. Alltså, alla dessa människor vi har i vårt liv, hela denna village, det är precis så livet mitt ska vara. Jag älskar det. Jag är så tacksam för all kärlek vi får av våra village people, nya bekantskaper som gamla godingar. Familjen som står nära… Och barnen, ja, jag tror och hoppas det kommer bli riktigt bra skit av dom. De har ju så många olika att luta sig mot. Det är det bästa.

Vi är inte ensamma. 

IMG_8915

I det här vänskapshemmet hänger vi rätt mycket. Elma får alltid vara med och hjälpa till, precis som hon önskar. Det är så fint, det!

/Filippa

1 kommentar

  1. Visst är det bra med hjälp! Vi bor ju far away från våra föräldrar så och jobbar knasiga tider. Och församlingen är en bra familj och många blir ju glada av att FÅ HJÄLPA. Så vi kan ju säga att vi gör människor en tjänst när vi ber om hjälp 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *