Familjens lov

Kärnfamiljen kan vara snäv och trång. De perfektas klubb. För de lyckade, som har jobb och karriär och hundvalpar och bebisar och tränar till vasaloppet. Som har svensk tenn -kuddar i sofforna och vinglas från Iittala och inget damm under dubbelsängen och fredagsmys med egengjord tacokrydda. För de som passar in och sköter sig, ja gärna har skött sig generationer tillbaka så att man har fått ärva skärgårdsstugan. Kärnfamiljen kan som sådan vara självupptagen och självgod och lukta innestängt och muggigt.

Men kärnfamiljen kan också vara något av det vackraste jag vet.

Kärnfamiljen. Med tyngdpunkten på ordet kärna. Byggstenen. Och inte så noga med att ha renlärighets- och sedlighets-test för att vara en del i den. Kärnfamiljen, inte så mycket exakt hur den ser ut – utan dess funktion. Beständigheten. Det trygga hemmet att komma till i en otrygg värld. Samma vuxna, som står kvar, bredvid varandra, bredvid barnet.

Ur en familj som mår bra kan världen förvandlas. Där finns det rum för fler än de egna. Där finns det ett fyllt kylskåp att plocka ur också för den som inte bor. Där finns öron som lyssnar och en soffa att sjunka ner i.

Och kanske är det därför som så många kämpar i sina äktenskap. För den som bara vill splittra, stjäla och förgöra – så är ett hem i funktion det värsta som finns. Och kanske är ett av de första tecknen på att man inte mår bra i sin relation – att man inte längre vill bjuda in till den. Konflikten och oron tar all uppmärksamhet och hur skulle man orka ta sig an någon annan. Vårda relationen! Gör allt ni kan! För det ni har är så dyrbart. Det är dynamit.

Bär era huvuden högt. Ni som kämpar på med livspussel och amorteringar. Glöm inte bort att det är runt ert köksbord som världen kan förvandlas. Låt er dörr stå på glänt, duka för några extra, bädda sängen i gästrummet – riv murarna runt er kärnfamilj och låt den vara en plats där människor kan finna gemenskap och tröst.

/Elisabet

2 kommentarer

  1. Fantastiskt fint, och jag håller med så mycket!
    Och en önskan jag alltid haft själv; att få vara en sådan familj/ha en sån plats. När vi flyttade in i vårt hus bad vi först om att få vara till välsignelse för andra. Sen om att tjuvarna ska hålla sig borta… haha. Kanske det är tjuvarna jag ska bjuda på middag nån dag? (Emanuel är bortrest och då tänker jag extra mycket på tjuvarna som smyger runt huset…..)

  2. Håller helt med! Vi hoppas vår tvåa är ett sånt ställe, men vi ber Gud om ett större! Haka gärna på 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *