Etiopien svälter!

EFS (den missionsrörelse som jag jobbar för) har en lång och god relation till Etiopien. Detta vackra och utmanande land som jag fått möjlighet att besöka två gånger. Det finns så mycket där som uppmuntrar och utmanar mig i min tro! Oändligt tacksam är jag för möjligheten jag fått; Att komma dit och möta människor där. Jag får återkomma i ett annat inlägg om vad jag tagit med mig hem efter dessa resor.

Under april månad kommer vi i vår lokala EFS-kyrka att satsa lite extra för att få in pengar så vi kan vara med och bromsa den svältkatastrof som just nu hotar i Etiopien. Idag gjorde vi en klassisk stå-med-bössan-vid-mataffären men det finns massa andra sätt att vara med å bidra!

Såhär skriver EFS om situationen (etiopiensvalter.nu):

Under 2015 var väderfenomenet El Niño ovanligt starkt. De huvudsakliga regnperioderna på Afrikas horn uteblev och värst drabbat är Etiopien. Landet går nu igenom den värsta torkan på 30 år. I ett land där över 80 procent av landets 95 miljoner invånare lever på jordbruk är detta förödande.

Vattnet sinar och boskap dör. Risken är stor att grönsaksfältet snart dukar under av vattenbrist. 18 miljoner etiopier behöver hjälp att få mat. 8 miljoner av dessa får hjälp av regeringen men 10 miljoner personer är i akut behov av matbistånd från andra håll.
Etiopiens regering vädjade redan i höstas om hjälp från omvärlden, men mycket lite bistånd kommer in. Redan nu har hundratusentals boskap dött till följd av torkan, framförallt i landets östra delar.

Ytterst få bönder har något utsäde så även om det blir nederbörd kan de inte så nya grödor. Det hotar att försätta Etiopien i en ond cirkel av matbrist.
3 miljoner barn beräknas ha slutat skolan på grund av hunger.

EFS stöd går till Mekane Yesus-kyrkan biståndsorgan DASSC där vi förser 10 000 skolbarn med en portion näringsgröt om dagen i två månader. Detta skjuter svälten framåt i två månader, men vi måste räkna med att det dröjer minst 10 månader innan det kan bli skörd, förutsatt att regnet kommer.

Hjälp oss att lindra nöden. Var med oss i kampen mot svälten!

Även små slantar kan faktiskt göra skillnad! Alla små och stora initiativ är välkomna!

Här är ett initiativ som en klok och kreativ kvinna har gjort för att skramla ihop lite slantar. Schnygga och braiga kort! (Kolla för övrigt gärna in hennes blogg maytember.se). Elin Sharew heter kvinnan som gjort korten, alla i A6, alla i original. Ett sånt där fint kort kan bli ditt om du sätter in valfri summa till Etiopien svälter. Hur bra är inte det? Såhär gör du:

1. Ge pengar. T ex kan du swisha till 123-602 56 62 och märka med ”Etiopien svälter”

2. Maila din adress till hej@maytember.se

3. Vänta på posten.

IMG_1382-1024x768

Be blessed!/ Jennie

 

2 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *