Nu måste vi sluta unna oss hela tiden

Det har länge klingat osexigt för mig, det där uttrycket. Att unna sig. Nej, jag gillar det inte. Det har tagit ett tag, men jag har börjat förstå varför.
Det hela började med att jag såg ett mönster. Ett mönster av människor som unnar sig. Det är inte män. Nej, aldrig faktiskt. Det här gäller enbart kvinnan. Kvinnor, de unnar sig.
Obs! Detta är inte baserat på någon vetenskaplig fakta, det är baserat på mina egna, alldeles egna, observation i mitt närområde.

Så. I min alldeles egna undersökning har jag beskådat detta:

Kvinna 1: Åh. Nu har jag tränat och verkligen kämpat. Och bra blev det. Jag får nog unna mig en chokladbit ikväll alltså.
Kvinna 2: Nu har jag kämpat på och verkligen jobbat hårt på mitt nya jobb. Jag är värd att unna mig en ny ljusstake (?).
Kvinna 3: Nu känner jag mig verkligen duktig. Jag har ätit bra och gått ner ett kilo. Jag tror jag får unna mig lite nya kläder faktiskt, så duktig som jag varit.
Kvinna 4: Nu har jag jobbat stenhårt i trädgården och jobbat så bra, jag tror jag unnar mig en kall läsk i skuggan alltså.
Kvinna 5: Nu har jag varit själv med barnen heeela dagen, jag unnar mig en kväll i soffan med lite gott!

Då går vi vidare till exemplena om mannen:

Man 1: Han jobbade hårt. Han la sig i soffan och vilade.
Man 2: Han tränade. Han åt gott.
Man 3: Han tittade på sina kläder och sedan köpte han nya.
Man 4: Han arbetade hårt i trädgården. Han satte sig i skuggan med en kall dryck och tog det lugnt.

Jamen ni hör ju! Här var det minsann inget unnande! Han bara GJORDE DET!

Detta är min analys som vi kvinnor behöver ta ansvar för och ändra på. För framtidens skull:
Sluta vara duktig. Du får köpa nya kläder om du vill det. Du får äta choklad om du vill det. Du kanske tränade innan, fine, men det handlar inte om att göra något bra för att sedan förtjäna något roligt och trevligt sedan. Detta är ett sådant galet typiskt kvinnodrag som drar ner oss.

Nu hörrni kvinnor, nu bara gör vi det. Nu slutar vi unna oss. Vi bah gör’t! Och så slutar vi vara så där rackarns duktiga hela tiden. Vi är ju så himla bra ändå, ju! 

12 kommentarer

  1. Bra reflekterat! Jag har heller aldrig gillat uttrycket. Som att man gör något förbjudet, fast ändå så självklart! Har inte kopplat det till enbart kvinnor, men nu när du säger det så ser jag ju att det är sant!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *