Längtan till Bohuslän

13650652_10154386836509740_1177563479_n_Fotor 13672042_10154386830599740_1120297480_n_FotorAtt få en vecka högtryckssommar i Bohuslän under just den semesterveckan då vi är där, i Bohuslän (!) det händer liksom inte. Men i år hände det. Vi har haft varmt, soligt och strandväder varenda dag. För mig som mäter en bra sommar i antalet stranddagar är detta liksom som den största och bästa av presenter.

När jag var liten levde vi på stranden. Det är i alla fall så jag minns mina barndomssomrar. Vi gick upp. Såg på sommarlovsmorgon, åt frukost och sen drog vi till stranden. Där fick vi mariekex och ljummen saft. Mamma drack kaffe, rökte och solade. Känslan efter att ha kommit upp från ett halvtimmelångt bad i det salta havet för att sedan gå och lägga sig på mammas solvarma rygg. Värmen, doften av solvarm hud och så mammas reaktion; skräckblandad förtjusning. Därefter mer fika. Och sedan mer bad och krabbfiske. Krabbfiske detta underbara sommarnöje som skapade spänning, förtjusning och flera timmars engagemang för mig och min bror. Vi låg på mage på bryggan med våra blonda huvuden hängandes över kanten för att spana på musslorna (dvs. krabbmaten som vi fäst vid ett snöre vilket vi höll i handen) som låg där bland tång och stenar. Sedan kom dom, krabborna, smygandes för att ta sig en bit mussla. Då gällde det att vara snabb och taktisk för att i rätt stund dra upp krabban utan att den hann släppa taget om sin musselmåltid. Ibland lyckades man med stordådet att få med sig två krabbor på en mussla! Krabborna förvarades sedan i en gammal legohink som fylldes med havsvatten, tång och musslor. När ett större antal krabbor fiskats upp då var det dags för krabbrejs. Det vill säga att du långsamt häller ut krabborna, lämpligtvis på en klippa inte alltför långt från havet, så att ni kan se hur de frenetiskt springer på sidan ner mot vattnet. Om en krabba skulle fastna i nån bergsskreva eller gräva ner sig i sanden, ja då var vi tvungna att hjälpa dem att hitta hem till havet. Detta bringade mycket stor spänning, särskilt om du valt en krabba som du höll som särskild favorit för att vinna krabbrejset. Sedan var det mer fika, mamma läste kvällstidningen om det var helg hade hon även bilagorna med sig vilket gjorde att hon kunde ligga stilla på den där filten för att sola sin kalasbruna kropp tills den om möjligt blev ännu brunare i timmatal. Sen gick vi hem, åt middag, tittade på Bollibompa eller lekte med granarna på gatan. För att sedan gå och lägga sig och vakna till en ny stranddag.

Så minns jag min barndoms somrar. Givetvis gjorde vi annat än att vara på stranden. Självfallet kan det inte ha varit högtryck i Bohuslän samtliga av mammas fem semesterveckor. Men det är så jag minns det.

När jag var nitton år gammal flyttade jag från Orust där jag vuxit till den kungliga hufvudstaden. Stockholm är en fantastisk stad på många sätt men den ligger inte i Bohuslän. Likaså Uppsala som jag flyttade till sedan. Fantastiskt trevlig och fin stad på många sätt men den ligger inte i Bohuslän. Och var bor jag nu då? Ja, inte är det i Bohuslän i alla fall. De första somrarna hemifrån var värst. Så fort den första riktiga värmeböljan kom, där i maj någon gång kände jag att det här går liksom inte om jag inte får komma till havet. Jag fick liksom lite svårt att slappna av, kände mig instängd på något vis. Därför har jag cyklat, åkt tåg, buss och bil för att uppsöka diverse mälar-, östersjö- och andra småsjöbad i såväl Södermanland, Uppland och Östergötland. Jag MÅSTE till vattnet och bada. Med åren har jag lugnat mig något med min ”måste-till-vatten-stress” samt försonats med såväl Mälaren som Östersjön. Det går faktiskt att se skönheten samt att bada såväl i sötvatten som bräckt vatten. MEN Bohuslän och bohus klippor är och förblir alltid det bästa och vackraste landskap som finns i det här landet. Därför har jag i år storligen glatt mig då mina barn har simmat omkring i havet, fiskat krabbor för att sedan komma och lägga sig på min solvarma rygg där jag ligger på min filt för att i fem minuter få lyssna på min ljudbok. Därefter fikar vi på ljummen saft och övermogna nektariner tills vi blivit för varma och alla måste bada igen.

 

Det har i sanning varit en fantastisk vecka. Obeskrivligt fantastisk. Och jag hoppas att jag på något sätt kan ge er en längtan till Bohuslän och dess klippor Jag vet att jag alltid kommer längta hem till salta bad och rundade klipphällar. Det är liksom inte sommar om jag inte får komma till västkusten, ligga på en strand för att sedan kasta mig i ett det klara, grönblåa vattnet. I år har det blivit mycket sommar för mig. Nu är jag redo att komma hem till Östergötland igen.

Kära bloggläsare hur känner du inför din barndoms somrar och din barndoms bygd? Måste du hem för att det ska bli sommar eller kan du ha sommar var som helst? Och om det kan vara sommar var som helst, vad är det som gör en sommar för dig; Är det något du absolut inte kan vara utan? Många frågor. Tänk. Låt bli. Eller skriv en kommentar vettja!

/Jennie

3 kommentarer

  1. Så fin text! Jag tror sommar är laddat med väldigt mycket definitioner på vad sommar ÄR för oss alla. Vi åkte runt väldigt mycket och campade. Så det är en sorg att vi inte riktigt pallar det nu. Jag försöker över huvud taget ta mig igenom sommaren utan att bli knäckt över allt jag inte orkar. Det är bra att vara uppe hos mina föräldrar och bada i deras sjö i Dalarna i alla fall. Där bodde farmor och farfar (i samma hus vid samma sjö) när jag var liten så där har jag badat alla somrar i mitt liv. Tacksam för det!

    1. Ja du allra käraste T. Det är en utmaning för oss alla att vara hemma med barn och familj en hel sommar men förstår att utmaningarna måste vara av ett annat slag för dig och din familj. Underbart att ni har en vacker sjö att åka till och att R och K också får uppleva dina barndomsminnen 🙂 allt gott! Kärlek!

  2. Åh, jag känner precis likadant för havet där jag växte upp. När jag väl kommit dit vid något tillfälle på sommaren så är det som att jag slappnar av sen. Det är en egen kärlek på något sätt, om man vuxit upp nära hav eller sjö, den släpper aldrig taget om en.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *