Att hålla ihop hela livet

September, oktober och mars. De vanligaste månaderna för gifta par och sambos att skilja sig. Dela på sig. Det sägs att de två första månaderna har med semestertiden paret har tillsammans att göra. Att de liksom, fick umgås för mycket. Att de insåg att kärleken var slut. Och sedan valde att dela på sig.

När vi gifte oss sa min mamma – Tänk aldrig tanken skilsmässa. När ni bråkar eller är oense, ska inte ordet skilsmässa komma upp.

Nu pratar vi alltså… Toalettsits-diskussioner och varför-diskar-du-aldrig-deciliternåttet-för-irritation. Inte några djupa, liksom farligare problem än så. 

Att leva i en relation som ska hålla hela livet måste väl innebära en jämställd relation? Att vi har ungefär lika mycket arbetsbörda, både på jobbet och hemma. Och att vi till stor del får göra saker vi är bra på eller gillar, tänker jag. Eller kanske, slippa göra sånt vi avskyr?

För vad är jämställdhet i en kärleksrelation? Jag vill säga att det innebär att jag slipper våttorka alla golv och slipper gå upp mitt i natten till skrikande barn, eller? Och att jag hellre storhandlar mat och städar toaletten samt borstar hår på hårömma barn. 

För att hålla ihop måste vi ge. Och få. Men mest ge. Och umgås! Se till att ha en kväll i veckan själva i soffan eller vid köksbordet med avslagen Cola och gamla skumtomtar, eller vad ni väljer att lägga pengarna på där (i matväg menar jag). Se till att ha barnvakt ibland, byt barn med kompisar om ni inte har nära å kära som kan hjälpa till. Planera in sex och mys så att det faktiskt blir av! Titta på varandra och inte på skärmen, pussas offentligt och håll handen i bilen. Säg uppmuntrande saker och inte bara allt praktiskt med regnställ som ska inhandlas eller ”glöm ej föräldramötet”, låt den andra få sovmorgon och ge det med glädje! En frukost på sängen som ni alla kan fixa eller en finmiddag när barnen somnat. Be för varandra, med varandra.

Asså. Förstår ni? Jag tror vi måste ge lite mer. Lite mer kärlek. Överallt!

6 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *