Novemberpepp – be tillsammans!

pray

För mig har det varit en av de absolut viktigaste grejerna när jag skulle välja partner. Ja, nu lät det ju som att jag hade en rad grabbar som väntade på att få fria till mig. Så var det ju inte. Men visst hade jag kunnat leta grabbar någon annanstans än i kyrkotrakter? Det kanske inte heller hade spelat någon roll om han var kristen, han kanske ändå inte ville be tillsammans. Och då hade han helt enkelt inte fått lov att bli min, faktiskt.
Emanuel och jag träffades på läger. En ganska tydlig plats för att vara kristen, men det betyder inte alls att någon av oss skulle vara en hängiven kristen. Men som tur var var han ju det. En bedjande person. Vi svansade efter varandra ganska rejält där i början och bad tillsammans i en husvagn på Frizon, innan vi bestämt att bli ett par. Vi satte en bra prägel tror jag, om man tänker att det kan kännas obekvämt att be, alltså.
Jag vet många kristna par som tycker det är knepigt att be ihop eller som bara inte gör det. Vill man ändå, men inte ännu gör, kan jag ge några tips:

– Se till att vara med i samma bönegrupp/hemgrupp/cellgrupp – whatever you call it – och be ledarna ta upp det här med bön. Att ni i gruppen ber för varandra. Att då få be för din partner i den situationen kanske blir ett enklare steg än om ni sitter hemma själva och ”bara ska be”
– Låna eller köp en andaktsbok som ni läser ur tillsammans på kvällarna och be utifrån det som står
– Ha en enorm kris där ni helt enkelt bara MÅSTE be tillsammans. En bra start på ett gemensamt böneliv tänker jag!
– Gör en lista tillsammans, där ni bestämmer vad som just nu är viktigaste att be för. Ha listan framför er och be tillsammans över den

Vi har inte något perfekt böneliv hemma, tillsammans, men vad är ett perfekt böneliv egentligen? Det viktigaste är nog att ni som par hittar vad som funkar för er. Och bara gört! Bah be. Det är ju förmodligen en av de viktigaste grejerna i livet för er, då är det himla bra om det finns en rutin för det, tänker jag. Precis som att säga ”jag älskar dig” eller göra fina saker för varandra.

/Filippa

12 kommentarer

 1. Fortsätt peppa för bön! Vi har varit jättedåliga på det, och fungerar kanske mest som projektledare här hemma. Jag tog till mig av tipset som npn gav i din förra relationstipsblogg om att ställa klockan. Så nu har vi gjort det i tre dagar. Och nu är han i israel i åtta dagar men sen hoppas jag att vi kommer igång igen. Känns som bön är lösningen på så mycket, förutom att man faktiskt vänder sig till gud så delar man ju redan vid bönestunden mycket som kan frigöra en från projektledaren o bli mer en trevlig mänsklig partner…

  1. Jamen precis! Så härligt att du tog till dig lite tips! Det gör jag med härifrån – dagligen känns det som. Jag hoppas att fler ger tips här! 😀

  2. så kul att ni använde er av tipset… för övrigt brukar vi när vi inte är på samma plats ändå använda ”bönealarmet” och be för den andra även om vi inte just den kvällen är på samma plats. kram ngn (josefine magnusson)

   1. Åh, bra tips igen! (Är du josefine som i josef och josefine? Vi satt tillsammans på Myrins bröllop, i så fall. Jag jobbade några år i götene, efter josefs tid, och blev bundis med Jonas o Lisa. Hej!)

 2. Tycker tidebönen är väldigt bra! Då ber man från Psaltaren och det är färdigformulerat. Finns även utrymme för fri bön. För oss har det svåraste varit att göra det. Man får typ boka en tid. Sen ber vi alltid med barnen innan de ska lägga sig. Både Gud som haver och fri bön där vi tackar för dagen som varit osv. Då har de också möjlighet att formulera sin bön. Den rutinen gillar jag starkt!

  1. Tidebönen är bra – men oftast rätt långa. Vi har gjort så att vi plockar ut vissa delar typ inledning och avslutning och så ber vi fritt emellan. Det är en bra form för oss. Bra med ”starthjälpen” i en så god och gedigen bönetradition som tidebön har.

 3. Bön är fantastiskt! Jag tror verkligen Gud välsignar det i relationer.
  För mig spelar bön en stor roll i vänskapsrelationer, men om jag träffar en man så kommer det vara väldigt viktigt för mig att vi ber tillsammans också.

 4. Jobba tillsammans 🙂 och ha kriser – det funkar också bra. Det är familjen Hallgrens tips. Vi jobbar ju inte i samma kyrka men har kontorstid tillsammans vissa dagar och då startar vi arbetsdagen med gemensam bön. Och jag förstår att alla inte kan arbeta tillsammans med det är i alla fall att ha något gemensamt intresse, projekt, uppdrag tillsammans som inte är familjerelaterat som man tillsammans kan bära och be för…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *