Att fira advent

Jag älskar advent, kanske mer än jag gillar julen. Väntan, tystnad, reflektion. Jag tänkte ge mig på att ge några handfasta råd för hur advent kan bli en tid för detta, istället för stress och konsumtionshysteri inför julen.

Och till bakgrund får ni gärna läsa Eleonore Gustafssons lilla text som handlar om advent.

 • Radera några appar som ni kollar ofta.
  Plötsligt inser en hur det känns att inte ha en dator i fickan. När vande jag mig vid att ha det såhär liksom? En liten paus och ganska snabbt ser en att tankarna faktiskt får mer plats.
 • Läs bibeltexterna
  jag har vänt och vridit mitt hår för att komma fram till när på dygnet det är möjligt att öppna och läsa i Bibeln. Det har blivit precis innan jag ska somna som blivit den stunden. Ofta blir det träigt och trött. Men det känns ändå gott, som att äta ett riktigt grovt bröd.
 • Gå inte i affärer
  Alltså, få saker suger livet ur kroppen som att irrande, sökande gå runt i affärer och försöka hitta saker. Hitta julklapparna strukturerat. Gör listor. Om det är saker som ska köpas ur affärer, gå målmedvetet till rätt plats och köp just detta. Irra inte omkring. Vänd ditt sökande till Gud, inte till kapitalismen – om jag ska uttrycka mig krasst. (Vi återkommer med ideér kring hur en kan hitta julklappar utan att köpa nytt).
 • Ifrågasätt din stress
  Varje gång du stressar upp dig över saker som ska grejas eller fixas. Ifrågasätt! Varför blir jag stressad nu? Är det för någon annans förväntningar? Kan jag strunta i det här? Kan jag göra på något annat sätt som passar mig bättre? De allra flesta grejerna vi blir stressade av, åtminstone denna tid på året, är saker vi kan strunta i utan att jorden går under. Släpp kraven tös!

Glad advent hörrni!

/Elisabet

5 kommentarer

 1. ÅÅÅÅHHH så skönt att läsa!!! Alltså verkligen. Mer lugn och frid även på bloggar i dessa tider. Tack Elisabet, himla skönt och bra och frid och fröjd.
  <3

 2. Åh, så bra. Tack för tips, och särskilt tack för länken till texten om fastan. Min man frågade igår, om vi inte skulle fasta under advent i år (vi har fastat innan påsk de sista åren, oftast från kött), men vi hade ingen riktigt plan och tanke på hur och från vad vi skulle fasta. Nu har vi! Gott med ny inspiration!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *