Ett nådens år, 2017

Lyssna gärna på fantastiska Agnes Grahn som sjunger om… nåd

Jag är inte så teologiskt lagd. Jag har liksom aldrig haft intresset att grotta ner mig i Bibelns texter på det där viset. Det är lite dumt, jag vet, men ibland försöker jag ändå öppna den heliga skriften för att få lite vishet. Lite kött på benen.
Något jag hört flera människor säga den sista tiden är att 2017 är ett nådens år. Nåd. Något många kristna tar för givet, ett ord som är svårt att direktförklara men ett levnadssätt vi alla bör ha. Att leva på nåden.
Den innebär ju givetvis inte att vi kan göra vad vi vill eller hur vi vill, och att Jesus genom nåden has our back. Eller jo, teoretiskt är det ju så. Men praktiskt känns det osmart. Precis som att medvetet synda och göra dumt hela tiden, för att sedan veta säkert att någon förlåter skiten oavsett.
Jaaaaa ja ja ja men precis, det är ju precis så det är. Men kanske ni fattar vad jag menar?
Att jag har ett nådens år framför mig ser jag just nu som att jag, genom nåden, kan hitta balansen i mitt liv. Jag, genom nåd, får ta vara på mina goda relationer, genom nåd får jag slopa de sämre. Nåden finns och hjälper mig genom tunga dagar och nätter, genom sorg och ångest, genom oro och psykisk ohälsa. Nåd.

Det står ändå i Psaltaren 25:10 att nåd från Gud ges till dem som has his back och som går med honom, följer hans vägvisare och lever ett genuint kristet liv.

”Allt vad Herren gör är nåd och trofasthet
mot dem som håller hans förbund och hans bud”

Och läkaren Lukas hälsar (Luk 4:18):

”Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren.
Låt oss få ett nådens år. Där mörkret övervinns av ljuset. Där hoppet tränger igenom. Av nåd. Världen rasar samman och många människors liv likaså. Nåd, Herre. Nåd.
/Filippa

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *