Varför vi är sjukast i hela vida världen

Det är inte alltid kul att bli upplyst om saker, speciellt saker som jag egentligen redan vet. Vet, men kanske blundat för.
I helgen fick jag flertalet gånger höra att Sverige är det mest sekulariserade landet i världen (okej, vi är efter Japan) men i sin helhet så är Sverige det mest individualistiska landet i världen. Deppigt? Eh ja. Och detta är alltså en av orsakerna till att vi i Sverige är så himla sjuka. Alltså, inte sjuka i huvet. Utan psykiskt sjuka; utmattning, depressioner you name it. Varför kan du ju kanske undra? Hur skulle det ens påverka?
Jo, vi är ju lagom kända för att aldrig be om hjälp. Och det är en stark orsak. I Sverige ska vi klara allt själva. Vi ska leva livet själva. Vi ska övervinna världen, själva. Vi, jag menar jag, jag får göra vad jag vill, leva hur jag vill, jag kan bli vad jag vill, jag, jag, jag, jag…
Så trött. Ja jag blir ju nästan utbränd av upplysningen.
Inte konstigt heller, då vi är ett väldigt sekulariserat land. Att vara kristen t.ex, innebär att förlita sig på någon annan, något större a.k.a Gud. Att vara kristen innebär också att leva ett liv med andra, för andra, i gemenskap med andra. När då tron sätts åt sidan i SÅ många människors liv, visst sätter det hela livet på sin spets? Ja banne mig.
Självklart menar jag inte att alla som blivit utbrända gjort något fel, VERKLIGEN INTE.
Jag menar att världen, vårt land, är helt messed up. Det är HELT stört.
Vet ni att vi, mammor och pappor, arbetar/studerar 10 timmar mer i veckan än vad man gjorde förr? Det är ganska mycket på en enskild person. En del frågar sig frågan ”hur är det möjligt?”, jag tycker svaret känns rätt enkelt; förr var det en som arbetade i hemmet och en annan på annan plats. Det är väl inte konstigt att vi nästan arbetar ihjäl oss nu för tiden?
Det finns så mycket i det här ämnet att tänka på, att förändra, att bryta upp med. Mår du lite sådär halvkasst just nu, som jag, så önskar jag att du också vill vara med och bryta normen. Gör något annorlunda med livet. Sluta tänka och leva som alla andra gör. Jag vet, det är jobbigt. Men om vi är fler som gör det?

/Filippa

1 kommentar

 1. Så sant, hur bryter vi vårt kulturella arv ? Jag vill
  Jag kan
  Jag måste
  Jag, jag och mig
  Allt behöver inte vara så perfekt??
  I stället bör vi sjunga ” var nöjd med allt som livet ger ” och se alla runt omkring dig

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *