Rik på rabarber

När en inte har så många slantar på kontot då är det en ren fröjd att ha en trädgård som flödar över. Jag känner mig i sanning rik då jag ser hur allt växer och frodas.

Det som skördades först i år är rabarbern. För ett par år sedan fick jag några ynka små rabarber med rötter från grannen; gratis alltså! Ett tips är att spana in vänner och grannars trädgårdar för att se om dom verkar ha allt för mycket av nåt. Sen hittar du ett bra tillfälle att fråga om du kan få lite rabarber, krusbär, luktärter, gräslök, vinbär, daggkåpa osv. Alla dessa växter plus några till har jag fått som gåva, de flesta perenna växter går ju faktiskt att dela och mår faktiskt bra av det. Så på sätt och vis gör du ju dina vänner och grannar en tjänst då dom ger bort sina växter till dig!

IMG_2029

I år har rabarbern slagit alla rekord. Lite gödning och vattning är det jag tillfört, självklart helt naturlig gödning dvs.kogödsel. När jag odlar själv vill jag inte ha några gifter i min mat!

IMG_2030_Fotorrabarber

Ibland vill också tjejerna vara med och hjälpa till i trädgården. I alla fall en liten stund. Liv tyckte det var häftigt att få vara med och skörda rabarbern. Alltid kul med stora grejer som är lätta att plocka!

IMG_2041_Fotorskörd

Så vad gör vi då av all denna rabarber? Det går ju förstås att göra massa goda bakverk med rabarber. Av den första rabarbern jag plockar vill jag alltid göra en klassisk rabarberpaj. Det är bland det godaste bakverk jag vet. Jag är mer ”pajmänniska” än tårtmänniska. Kuriosa om detta är att vi därför hade paj-buffé på vårt bröllop istället för tårtor. Också ett bra budgettips: Låt dina vänner baka någon grej var att ta med till fester och kalas!

Ett av mina favoritrecept på paj hittar du bland annat här: Knäckig rabarberpaj. Den innehåller allt gött du kan tänka dig, grädde, smör och socker. Pajen är lite lyxigare och festligare än en vanlig smulpaj. Servera pajen med vaniljsås , grädde eller vaniljglass; gudomligt gott!

Sen brukar vi också göra rabarbersoppa eller rabarberkräm. Lätt som en plätt, det enda du behöver ha hemma i skafferiet är socker och potatismjöl. Här finns ett recept för detta: Rabarbersoppa. Om du vill kan du göra lite mer avancerade recept och ha i lite vaniljstång eller andra goda kryddor. Våra tjejer älskar detta! Dom skulle kunna äta det till frukost, mellis och kvällsmat alla dagar i veckan.

Det som verkligen ger mig en smak av sommar är rabarbersaft! Alltså jag är verkligen ingen klassisk husmorstyp och i vårt hem är det mannen som står för den mesta matlagningen. Men då vi flyttade ut på landet för sex år sedan hade vi plötsligt en massa grejer i trädgården som jag vill göra något av. Så då började jag med saftandet. Och jag lovar det är superenkelt! Jag gillar inte när det en massa pill och fix, det ska gå enkelt och smidigt i köket.

Jag gör därför egentligen ingen ”riktig” saft utan snarare rabarberdricka. Receptet har jag fått av min kompis Marina och är som sagt busenkelt:

IMG_2067_Fotorcitron

Rabarberdricka
2 kg rabarber
2 citroner i skivor
1kg socker/ liter saft

Det går absolut att ta mycket mindre socker! T.ex. 1 kg socker/ 2 liter saft. Men smaka dig fram själv hur söt du vill ha din dricka.

Dela rabarber och citroner.

Häll varmt vatten i höjd med rabarberna.

Låt stå svalt i 2 dygn.

Sila i silduk eller häll genom ett durkslag/sil.

Rör i socker.

Häll upp på flaskor eller frys in i burkar. Klart!

Det blir ca 4,5 liter. Om du fryser in saften håller den hur länge som helst. Men om du ska ha saften i skafferi eller i rumstemperatur bör du ha i någon typ av konserveringsmedel t.ex. 50 g vinsyra. Denna tillsätter du isf samtidigt som sockret.

IMG_2070_Fotorsocker

Så om du har rabarber i din närhet; Gör rabarberdricka!

Supergott och en perfekt gå-bort-present.

IMG_2071_Fotorflaskor
Rabarberdricka och knäckig rabarberpaj (pajen hade vi redan börjat äta på därför endast en halv paj i bild 🙂 ) Med vänlig hälsning, orutinerad matbloggare…

7 kommentarer

 1. Oj, jag har aldrig sett så STORA rabarber!! Och när du pratar om knäckig rabarberpaj och rabarberdricka så vattnas det i munnen (märkligt det där..). Hade jag rabarber skulle jag följa dina recept på stubinen! Jag vet att drickan verkligen smakar sommar – kommer fortfarande ihåg smaken när jag och Arne fick hemgjord rabarberdricka hos Arnes syster i Ersnäs…. Jag kommer ihåg hur jag njöt!

 2. Vill bara smita in här och lämna en liten kommentar. Läser er blogg med stor glädje och gillar vardagligheten och bredden i era inlägg. Det styrker min tro, får mig att tänka efter och utmanar mitt sätt att leva/välja.

  Har en app som berättar när er blogg uppdateras men den är ofta lite efter och så dyker det upp en notis på facebook och jag bara måste läsa så fort jag får tid! Tack för ert engagemang i denna viktiga blogg!

  1. Kul Maria! Fint att få vara med och utmana/uppmuntra, det vill vi!
   Vi kanske ses i Alingsås?
   Kram/ Jennie

 3. Ska man som ut rabarberdrickan, när.den är klar? Det låter verkligen supergott o påminner om vår knallröda rabaebersaft, fast det receptet är på 7 kg rabarber.

 4. Nästa gång ni kommer hit: TA MED RABARBER! Om ni inte redan har gjort slut på allt…
  Lennart och jag blev väldigt sugna, särskilt på rabarberdrickan!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *