Sex är en sjukt big deal

Det finns en undersökning gjord i Amerikatt. Den heter “Every successful relationship is successful for the same reason”. Intressant, tyckte jag, och läste igenom den. Den är ganska lång, men intressant. Personen ifråga har frågat ungefär 1500 personer som varit gifta i över 10 år, varför de fortfarande är gifta. De som svarade hade ett krav på sig: de skulle vara lyckliga i sina relationer.

Jag tycker det är intressant det här. Ett ämne som inte pratas så mycket om i kristna sammanhang, tycker jag i alla fall, är ju ifall vi är lyckliga i äktenskapen. Ett kristet par förväntas i övrigt hålla ihop. Bita ihop, kämpa, övervinna och kanske är det så att de bara får gilla läget.

Jag kan väl tycka att det känns lite oschysst. Jag hörde en psykolog prata i en pod jag lyssnar på, där hon berättade att det inte alls är så att vi skiljer oss snabbare i dagens samhälle. Nej, i alla tider har gifta par varit ständigt olyckliga. Det handlar om jämställdhetens utveckling, att vi FÅR skilja oss idag.
Och bara det känns ju lite tradigt det med.

Då är ju frågan. Hur många där ute i cyberspace är egentligen inte alls lycklig med sin partner? Ni får inte svara, det var ju en retorisk fråga. Men vet ni vad som sägs, i undersökningen ovan, vara en av de absolut viktigaste medicinerna i ett förhållande? Jo, nämligen sex. Nu äntligen får vi prata om sex igen, tjoho!

Det finns såklart mer forskning kring sex, låt oss ta en titt på vad Amy Musie säger i sin undersökning “Couples who have weekly sex are happiest”. Här menar man alltså att det är viktigt att ha sex minst en gång i veckan. WOOOOOW kanske någon där ute skriker. Vad lite, kanske någon annan känner.

Vi är olika, visst är vi det. Men har inte vi kvinnor ett himla oförtjänt rykte om oss när det kommer till sex? Vi ska ha huvudvärk. Vi behöver tre dagars förberedelse för att ens kunna komma igång i sängen. Vi behöver förspelet som heter duga. Osv osv. Men för det första, om du inte ÄR en sådan kvinna, varför låtsas? Varför ens ha dessa tankar i bakhuvudet? Om du ÄR en sådan kvinna, ta då lite ansvar, se till att få igång förspelet på måndag för att kunna ha sex på onsdag. Jag kan tycka att det låter (kanske mest i media, eftersom jag fortfarande tycker ni pratar för lite om det här ämnet med mig) som att en kvinna nästan inte ens vill ha sex.

Och är du då en sådan person, så ska jag, utan att vara för intim så att alla i min närhet skäms, ge lite råd:

 • Ta på riktigt reda på vad du tycker om, vad som gör dig upphetsad. Det är inte meningen att vi ska läsa varandras tankar, inte ens när det gäller sex. Det är vårt egna ansvar att förstå och hitta rätt på våra kroppar! Sen är det kanske lite mer spännande om båda hjälps åt?
 • Planera in sex om ni aldrig får till det. Skriv in det i kalendern och bara gör det! Ibland blir det toppen, ibland blir det botten. Är ni trygga med varandra i vanliga fall kan ni bara skratta åt det.
 • Hångla! Hångla gärnet, varje dag, om ni inte får till det med sex. Kanske är det förväntningar eller spänningar eller på riktigt huvudvärk… Men hångla då!
 • Klä upp dig! Vad nu att “klä upp sig” betyder för dig, det vet jag inte. Nu utan att alla blir helt tokiga på mig, så kan att raka benen, ta på sig lite finare underkläder på morgonen, sminka sig lite extra – eller vad vet jag – göra att man har lite mer lust på kvällen.
 • Prova nya ställen! Need I say more?! Nej, för då kommer sexpolisen att säga åt mig att vara tyst.

Så. Nu är det bara att sätta igång tycker jag! Mer sex åt de kristna, pryda gifta människorna!

Trevlig lördag!

/Filippa

11 kommentarer

 1. Ett läsvärt tips är boken ”Till man och kvinna skapade han dem – en introduktion till kroppens teologi” http://www.artos.se/katolska-traditionen/till-man-och-kvinna-skapade-han-dem-%e2%80%93-en-introduktion-till-kroppens-teologi

  Den gav mig i alla fall några aha-upplevelser på ämnet.
  ”Det handlar om en djupgående utläggning om kroppen och sexualiteten. Från att ha betraktats som ett naturens verk vars syfte enbart var fortplantning förkunnades den nu ingå i Guds plan för människans återlösning. ”

 2. Filippa, jag ÄLSKAR att du tar upp sånt här. SÅ BRA. Tummen upp! 🙂 Det är så viktigt att det vågas prata om sex och sånt, tycker jag. Heja heja!

 3. Dina inlägg om sex har verkligen pushat mig att bli lite modigare, börjat prata mer med min man om sex (varför har jag inte gjort det mer tidigare?! Varför?!) och det har ju gjort allt på alla sätt bättre. Så, tack så jättemycket! ❤️ Fortsätt, fortsätt!

 4. Tack för att du pratar så öppet om sex! Jag är rätt opryd av mig, men får inte så mycket respons när jag försöker ta upp ämnet med mina kristna vänner så jag låter oftast bli. Många verkar tycka att det är alldeles för privat och jag gillar inte att göra folk obekväma. Men men. Pratar iaf mycket med min man om saken. Jag är nog (tyvärr) en sån där ”huvudvärkstjej” med betydligt mindre sexlust än min man, speciellt i perioder (just nu ammar jag och då är både sexlusten och närhetsbehovet obefintligt). Men bra tips, speciellt grejen att göra sig fin kan funka för mig! Att mannen storstädar huset funkar också?Sen tycker jag att det kan vara helt fine med lite mindre sex i perioder, lusten kommer ju och går och relationen behöver ju inte bli sämre för att man har lite sex (tror jag). Tänker att man kan vara väldigt lycklig i ett äktenskap trots att man inte ligger så ofta…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *