Hon har knäckt koden!

Det är så otroligt roligt, våran äldsta har knäckt läskoden!

Om några veckor fyller hon sju år, våran Liv. Ända sedan hon var bebis har hon gillat böcker. Inte bara att äta på dom, utan faktiskt att titta i dom. På den här bilden är hon inte ens ett år gammal men sitter i sin spjälsäng och tittar i en bok. Rätt smidig grej. Jag slängde ner några böcker till henne i sängen och så kunde hon underhålla sig själv med dom en rätt bra stund.

livläser

Ända sen dess har hon visat intresse för böcker och rätt tidigt även varit intresserad av bokstäver. Och nu, sedan några veckor tillbaka kan hon ljuda fram ord, skriva och se ordbilder. Det har verkligen lossnat. Här är hennes önskelista inför sjuårsdagen. Vissa ord har hon skrivit helt själv och vissa har vi hjälpts åt med. Men, jo jag är en rätt stolt morsa över att se den här listan på kylen:

livsönkse

Jag vet att det är väldigt olika från barn till barn, hur svårt eller lätt dom har med bokstäver och läsning, samt vilket intresse barnen har för böcker och sånt. Men jag tror, och det är ju ingen rocketscience, att det är viktigt att läsa för sina barn. Och det har vi gjort, varje dag. Tack och lov har bägge tjejerna varit väldigt intresserade och även Mirjam hämtar bok efter bok i hyllan för att vi ska fortsätta läsa.

Vi går även rätt så regelbundet till biblioteket och lånar en hög med böcker (alltid ett herrans liv när vi går bärsärk här hemma för att hitta alla igen!). Då får dom själva välja några var och så väljer vi vuxna några som vi tycker är roliga att läsa tillsammans med barnen.

När vi åker på långresor brukar vi även låna ljudböcker som vi lyssnar på tillsammans i bilen. Det är gött att kunna göra något mer gemensamt i bilen än att dom sitter med varsin skärma där bak. Detta funkar faktiskt även kortare stunder (dvs. ca 30 minuter) med vår lilla, som snart fyller fyra. Så under sommarens bilresor har vi lyssnat en hel del på Mamma Mu och ett gäng Astrid Lindgrens-berättelser vilket även lämpar sig rätt bra även för vuxna öron.

Eftersom vi läser rätt mycket och nu även längre kapitelböcker för Liv som godnatt-läsning, då är det rätt viktigt att vi vuxna också gillar böckerna. Och jo, vi har absolut läst brutalt tråkiga böcker flera gånger om bara för att kidsen gillar dom. Men det finns en hel del bra barnböcker därute som är riktigt sköna och underhållande.

Just nu plöjer vi oss igenom Roald Dahls skattkammare av underfundiga och fantastiska berättelser om modiga barn som hamnar i de mest galna äventyr. Den mest kända är nog Kalle och chokladfabriken, men det det finns ju minst ett tiotal till av hans fina och knasiga barnböcker.

Topp 3 av  Roald Dahl:s böcker (som vi hittills har tagit oss igenom):

häxorna2

 1. Häxorna 

Utdrag ur boken: 

Visste du att häxor finns på riktigt? De lever mitt ibland oss och kan vara vem som helst. Den snälla granntanten, den vackra damen på bussen eller din egen älskade skolfröken! Visste du att häxor är omöjliga att upptäcka om man inte känner till de rätta ledtrådarna?

Det här är en riktigt spännande bok med otroligt mycket värme och humor. Rekommenderas varmt, även som ljudbok: Uppläsare är Johan Ulveson och vi lyssnade med spänning och skrattade mycket hela bilresan när ”Häxorna” fick följa med.

 

svj

2. SVJ – Stora Vänliga Jätten

Utdrag ur boken:

Jätten lyfte upp den stackars darrande Sophie i handen och bar henne tvärs igenom grottan fram till bordet där han satte ner henne. Nu, nu tänker han äta upp mig, tänkte Sophie. Jätten satte sig ner och stirrade på henne. Hans öron var faktiskt enorma. De var stora som lastbilsdäck och det verkade som om han kunde röra dem både inåt och utåt, precis som han ville. ”Nu är jag hungrig”, sa Jätten med dånande röst och skrattade så att han visade alla sina stora, fyrkantiga tänder. De var mycket vita och mycket fyrkantiga och lyste som stora vita brödskivor i munnen på honom. ”S… snälla, ät inte upp mig”, stammade Sophie. Jättens skratt dånade runt väggarna. ”Ha!” skrek han. ”Bara för att jag är en Jätte så tror du att jag är en vänniskoslukande kanniboll.

 

James & the Giant Peach3. James och jättepersikan

Detta är Roald Dahls första barnbok. Den här är minst lika vrickad och härlig som dom ovanstående. Boken handlar om en liten pojke, James, vars föräldrar blir uppätna av en noshörning. Därför måste han bo hos sina elaka fastrar. Där får han tag på ett märkligt pulver som får en persika i trädgården att börja växa helt abnormt. Till slut kan han gå in i persikan där han stöter på några insekter. På något underligt sätt är de plötsligt i samma storlek, blir vänner och ger sig av på ett underbart äventyr.

Detta var några boktips inför helgen! Vad har ni för barnboksfavoriter? Jag tar gärna emot tips om roliga, spännande och underhållande kapitelböcker!

 

7 kommentarer

 1. Åh böcker, älskar böcker. Min mormor jobbade på bubblan så vi var där hur ofta som helst och fick med oss en massa utrangerade böcker hem.
  Min favoriter är Håkan Bråkan, Hotell Gyllene Knorren, Lasse Maja och alla Astrid Lindgren böcker. Till lite äldre har vi läst Harry Potter och till yngre är Bu och Bä samt böckerna om Krokodil riktiga favoriter. När barnen börjar läsa själv är serien om klass 1 B riktigt bra.

  1. Oj, tack! Vad kul med så många boktips! Lasse Maja gillar vi också, har mest lyssnat. Böckerna om Krokodil har jag aldrig sett? Vad heter dom? Klass 1B ska jag låna till dottern!

   1. Böckerna om Krokodil är småbarnsböcker, har fått dem via någon bokklubb, det är ”pedagogiska” typ Krokodil målar en blå segelbåt med den blåa pennan osv, sista sidan är alltid typ popupp så bilden blir i 3d, författaren heter Jo Lodge.
    En annan favorit som jag totalt glömde skriva är i stort sett alla böcker från Olika förlag. De har bland annat böckerna om Tessla. Tessla pappa vill inte ta på sig kläder, gå till jobbet äta frukost osv, fantastisk bok, men det finns så sjukt många bra från det förlaget. Just Tessla böckerna och böckerna om krokodil passar bättre till förskoleåldern.

 2. Vi läser mycket lassemaja just nu och fick tips igår på bibblan om de författarnas andra serie som handlar om en tjej som är monsterdetektiv (tror jag), kan heta typ Nelly rapp? Ripp? Ska kolla! Men jag blev så sjukt irriterad på bibblan igår för att i princip ALLA böcker som är lättlästa handlar om grabbar och deras äventyr! Jag sa till bibliotekarien och hon höll med om att det var dåligt utbud. Men, klass 1 b läser Elysia om och om igen, pch det finns en del mystierböcker till de serierna också (hon har börjat vilja läsa läskiga grejer). Fick också tips om Älvorna-serien men de gillade inte Elysia (inte jag heller).
  Men visst är det härligt när detta händer!!!

  1. Morrr – mer tjejäventyr till folket! Det är ju gött om de som handlar om tjejer också får va spännande och inte bara puttinuttiga hästberättelser… Klass 1B från dig med asså. Must check! <3

 3. Om dina barn gillar Roald Dahl skulle de säkert tycka om Björnen och Eremiten av John Yeoman. Det är en bok som också den vuxna har roligt av att läsa.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *