Måndagstips – böcker

Jag tycker om att bjuda in Gud i allt i mitt liv. Stora och små saker. Ibland glömmer jag det. Men ibland kommer jag ihåg.

En grej jag gillar att bjuda in Gud i är när jag ska välja vilken bok jag ska läsa. Herre hjälp mig att välja böcker. Jag påverkas iallafall mycket av det jag läser, det sätter igång processer och kan leda in mig på nya spår.

I sommar har jag läst två böcker som visade sig vara tätt sammankopplade. Visst är det så ibland?! De liksom pratade med varandra. De kom från två olika håll men förde ett samtal om vad som händer när Islam möter vårt samhälle och om polariseringen mellan extrem-islamister å ena sidan och extrem-högernationalister å andra sidan. Jobbiga men viktiga ämnen.

IMG_4100

Jag har läst Johannes Anyurus bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och Åsne Seierstads Två systrar. (Bara titlarna liksom! Tematiskt!)

IMG_4101 (1)

Anyuru har ett poetiskt språk med vilket han målar upp ett väldigt mörkt framtidsscenario. I Sverige regerar någon slags supernationalister och att utöva islam är förbjudet. De som vägrar att ”svenskifieras” hamnar i någon slags brutala ghetton. Tekniken är framtida och boken kräver ganska mycket av fantasi men om man ger sig hän så kastas man in i en värld man verkligen inte vill stanna kvar i.

IMG_4104 (1)

Två systrar är ett dokumentärt reportage om två norska tonåringar som radikaliseras och lämnar allt för att flytta till Syrien och gifta sig med IS-krigare. Det är en väldigt omskakande bok som målar ett porträtt av två unga tjejer som liksom vill ta sin tro på större allvar och som går helt vilse.

Att läsa de här två böckerna har hjälpt mig att tänka kring det här med religionsfriheten, något jag inte tänkt särskilt mycket på. Vilka risker har den, om man drar det till sin spets? Men också, hur skulle ett samhälle utan religionsfrihet se ut? Det har också fått mig att tänka mycket kring Islam, om dess extrema former och om helt vanlig vardagstro.

 

3 kommentarer

  1. Tack för en bra blogg! Vi verkar ha samma boksmak. Jag läste Anyuru i somras och håller just nu på med Två systrar. Gillar framför allt den sistnämnda, mycket tack vare att den får mig att tänka. Jag tänker också mycket på religionsfriheten. Det blir tydligt att många muslimers tro är mycket mer kroppslig än den kristna och i mötet med offentligheten uppstår krockar. Hur långt är det svenska samhället berett att gå för att värna religionsfriheten? De kommande året kommer vi se fler och fler samtal om gränssättning och min hypotes är att Sverige kommer välja den sekulära vägen och begränsa all typ av offentlig religiositet, likt man gjort i Frankrike. Jämställdhet trumfar till exempel alltid religion.

    1. Hej Malina! Roligt att du hittat hit och att vi läst samma böcker! Ja framtiden får verkligen utvisa hur det kommer bli, din hypotes känns trolig. Intressanta tankar!

  2. Tack för tips! Håller på med Anyuru nu, gillar verkligen hans sätt att skriva. Hur är Seierstads bok i tonen? Jag har ibland svårt för lite torra dokumentära böcker.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *