Vår vardag

Ja hörrni. Nu är vi verkligen mitt uppe i vardagspusslet. Hur har ni det mitt i det? Vilka faser är era barn i, vad är jobbigast just nu? Det är mycket som spelar in i hur den stora grundkänslan är. Ibland kan en liten förändring göra stora skillnaden. För oss är stora skillnaden den här terminen i hur våra skärmregler sitter. Vi har tightat till det rejält och just nu har de två dagar då de får titta och spela. Övriga dagar ingenting. Detta har minskat tjatet helt överraskande mycket.

IMG_4034 (1)Vardag är för oss Mån-Tors, jag har fredagarna ledigt och det är helt fantastiskt. Både för mig, men också för att slippa dra iväg med hela cirkusen ytterligare en dag. Det blir lite luft i systemet helt enkelt.

Såhär ser en typisk vardag ut hos oss.

06:15-06:45
Barnen vaknar. En av oss vuxna går ner med dem i köket (den andre sover vidare till sju). Jag tar min medicin, sätter på kaffet, sätter på lite lovsångsmusik och tänder ljus. Barnen är alltid hungriga när de vaknar och jag serverar dem frukost.

07.30-07.50
Klädracet. Här gäller det att jag och Christian är klara med vårt för att få alla barnen klädda och redo att åka kräver fullt fokus. Alltid är det nån som inte kan klä på sig alls själv, nån som verkligen vill ha på sig något helt annat än det jag lagt fram och nån som bara måste skruva lite på en bil först en stund. Snart har överdragsbyxor gällt i så många dagar i sträck att vi kanske inte måste ta diskussionen idag också? Jo, en gång till behövde vi prata om det.

IMG_3805

07.50-08.10
Ja, jag skäms men sanningen är att vi packar in oss hela familjen i bilen de få kilometrarna för att påbörja lämningen. Först Sixten till skolan. Och så oss alla andra till Liljeholmen. Ture och Bosses förskola ligger precis på samma område där jag och Christian jobbar. Brutalt smidigt.

08.15-14.45 
Jobba. Tid att fästa blicken vid en dator. Spännande samtal med unga vuxna. Planering och uppföljning och fikor och lunch. Oförskämt trivsamt men också en nerv av att stå på tå och leverera.

IMG_1978

14.45-15.15
Hämta barnen. Ofta mysigt fram till bilen. Sen gråtfest och trötta barn och så fort vi kan försöker vi få dem till sina egna rum för en stund av vila och lyssna på saga och kanske äta lite mer mellanmål för även om de åt för en timme sen är de hungriga igen.

15.15-17 Dagens svajigaste stund. Kan bli mysig lek. Kan också vara två timmars kaos. Ofta blir det bättre ju mindre jag försöker göra i hemmet som att tvätta eller diska och bara fokuserar på att vara med barnen.

IMG_3201

17.00-17.30 Kvällsmat. Försöka ignorera blä äckligt! och få dem att komma över startsträckan. När de väl kommit igång att äta så brukar det gå av sig själv.

17.30-19 Ofta lite bättre lek med mätta magar. Kanske delar jag och Christian på barnen och en av oss åker och lämnar återvinning eller nåt med ett av dem.

19-20 Läggning. Möjlighet för någon att få ett rejält utbrott och om inte så en timme av fullt fokus och välsmorda rutiner. Tandborstning, pyjamas, välja bok, läsa bok, lyssna på saga. IMG_2397

Och sen är det då de där dyrbara timmarna då barnen sover. Om läggningen gått smidigt och jag kommer loss vid åtta-tiden så försöker jag tänka att jag ska röra på mig på något sätt. En promenad, springrunda eller ett träningspass framför datorn.

Från 21 vill jag ha duschat, fått en kopp te och kvällsfika och sjunkit ner i soffan med en bok eller framför något att titta på, tillsammans med Christian. Vi har precis påbörjat House of cards och det känns lovande. Vi brukar lägga oss ganska tidigt. Strax efter 22 blir det nog.

Ja, där har ni vårt vardagsliv just nu. Ingen dag är ju den andre lik, men rutinerna är ändå ganska lika. Jag försöker djupandas och mitt i livet viska TACK. Tänk att få vara med ändå!

IMG_3569

 

4 kommentarer

  1. Kul att få en inblick i er vardag! Hos oss är timmen mellan 20 och 21 och första halvtimmen på morgon jobbigast (en evig kamp för att få barnen i säng och en kamp för att få upp dem). Däremellan är livet oftast rätt gött, med barn som leker bra, är roliga att hänga med och som egentligen inte kräver så mycket underhållning 🙂

  2. Älskar att läsa sånt här! Tänkte för typ fem minuter sen att jag måste börja fråga folk hur de styr upp sin vardag med småbarn. Vi har haft en bra start på terminen i och med att min son orkar så mycket mer efter förskolan, blir lek och prat och bättre stämning vid middagsbordet. Och senare kvällar… Blir inspirerad att ta bort skärmbilden på morgonen; den underlättar för mig men är också lite av en stress. Tända ljus och lovsång låter underbart i jämförelse!

  3. Ojojoj, vad kul att läsa, våra vardagstider ser helt annorlunda ut. Vår sjuåring behöver sova senast kl 19, helst tidigare, vilket ger rätt lite tid till gemenskap tillsammans, särskilt de dagar då både jag o mannen jobbar länge.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *