En kärlekssång till läsandet

Jag fyllde år igår och fick mitt facebook-feed överfyllt av fina grattishälsningar. Det har hänt någonting med det det, för något år sedan tyckte jag det var helt meningslöst med de där slentrianmässiga hälsningarna. Men de känns inte lika mycket som slentrian längre. Eller har jag kanske blivit bättre på att ta emot dem. Jag blev iallafall glad!

Det var en hälsning som stack ut i mängden och som gjorde mig allra gladast. Det var en av förra årets bibelskoleelever som skrev jag är dig evigt tacksam för att du har lärt mig läsa. Wow liksom! Och nej, hon var inte analfabet när hon kom till oss. Men jag gissar att hon menar att jag hjälpt henne att komma igång och hitta en rytm av läsande i livet.

För mig är träning och läsning  sammanlänkade. Det är saker som jag tror att alla människor mår bra av men som nästintill alla också kämpar med. Det kommer liksom inte av sig själv.

Någon kanske frågar sig varför jag håller på att undervisa om sådana saker på bibelskolan jag arbetar på. Men för mig är det hela grunden i allt vi gör. Att ge redskap för livet. Inte bara ett fantastiskt år just nu och här utan en möjlighet att ge unga människor på väg ut i livet rytmer och vanor som kan bära.

IMG_4498

Och jag tror inte att läsning är för några få litteraturintresserade. Det är min övertygelse att alla mår bra av läsning. Och inte minst vårt samhälle, mår bra av att befolkningen läser. Jag tror att läsning kan förhindra allt från nazistdemonstrationer till sexuella trakasserier. Ja, jag är lite naiv men jag har en stark tilltro till hur läsandet kan öva oss i empati och ge förståelse för olikheter.

Det är också så berikande för oss själva. Ger oss nya tankar, ger oss nya ord och ger oss möjlighet att fly vardagen och tristessen in i de mest hisnande äventyr.

Jag har förstått att jag läser mycket i förhållande till många andra. Ibland blir folk till och med provocerade Meh! Hur hinner du läsa så mycket??? Du har ju tre små barn för sjutton!!

Jag läste ganska mycket redan som barn. Anne på Grönkulla är kanske min starkaste läsupplevelse från mellanstadieåldern. Jag och Gilbert liksom, forever and ever. Jag minns att jag läste långsammare än de andra i klassen så det fick ta sin tid. Mina föräldrar har alltid läst mycket och det var det vi gjorde på våra semestrar. Inget friluftsliv eller aktiviteter i sikte. Vi med var sin bok och så några parti alfapet när vi behövde ta en paus.

Men så kom de där högskoleåren. Då en alltid hade måsteböcker att plöja. Då blev det liksom inte så mycket annat. Och sen hade en liksom kommit ur det. Det blev kanske en bok sådär på sommaren men inte så mycket mer. Och här tror jag att många fastnat. Livet kommer emellan och hur i hela världen skulle en också hinna läsa?

Mitt liv fick ju en oväntad vändning, som jag var inne på i måndags. Jag blev svårt sjuk när jag var 25 och åren fram till 30 handlade mycket om sjukhusbesök och stillsamma dagar i sängen. Och det går några månader men sen kan en inte se de där vänner-avsnitten en gång till. Allt en tittar på känns så tomt och tunt. Och där och då är boken hela skillnaden.

Viktigast för mig under denna tid blev Kristina från Duvemåla. Jag läste om Utvandrarna-eposet och gick hand i hand med Kristina. Hon satte ord på mitt tvivel och hennes vanmakt och vantrivsel i det nya landet var så samstämmigt med min vanmakt och vantrivsel i det nya land som blivit mitt.

Att läsa är något magiskt. Och när jag fick barn och mådde bättre så tog jag ett viljebeslut. Jag ska inte sluta läsa. Och här kan ni sluta läsa detta inlägget om ni vill. Men ni kan också ta del av mina tips för att hålla läsandet vid liv.

 • Läs varje dag. 15 minuter räcker. Det är inte så mycket. Men jag lovar, böcker blir utlästa om du är uthållig i det.
 • Utgå från lusten när du väljer böcker. Välj alltid något du är sugen på att läsa.
 • Prata böcker med människor du tycker om. Försök hitta någon som gillar samma saker som dig och be hen om tips.
 • Våga strunta i att läsa klart böcker. Har du gett den 100 sidor och det fortfarande känns helmotigt, strunta i den. Det finns ju miljarder böcker.
 • För läsdagbok.

IMG_4518

För mig gör detta den stora skillnaden. ”Belöningen” i att få skriva in i min läsdagbok om en bok. För detta får jag bara göra om jag läst hela boken. Några få ord om boken, ett betyg och så vem jag ska tipsa om den till.

IMG_4517

 • Öva dig i att läsa under icke-perfekta omständigheter. Till exempel medan barnen leker i närheten. Men här vill jag säga att jag och Christian haft diskussioner. Om det är skillnad på bok och skärm, man blir ju avskärmad också med en bok i handen. Min åsikt är att det är positivt att se sina föräldrar läsa. Men vill man ha en stund av närvaro tillsammans är det kanske inte läge att läsa just då. Men ibland är det ju bara mysigt att vara i samma rum.

Se det som en övning. Okej nu blev jag avbruten mitt i en mening igen, klarar jag av att           fortsätta hänga med i boken trots det? Säkert superbra för intellektet!

 • Läs flera böcker samtidigt. Jag har alltid åtminstone två böcker igång samtidigt. Man är inte alltid sugen på samma sak. Jag brukar ha en roman igång och en mer av fakta/biografi-karaktär.
 • Det är alltid softare att hålla på med en skärm än att läsa. Kom ihåg det. Det är lite motstånd att hugga i att läsa, för nästan alla. Tänk på att det ger dig så mycket mer, så var lite sträng mot dig själv och säg till på skarpen nejru, nu lägger jag undan telefonen!

IMG_4516

I slutet av varje år summerar jag min läsdagbok. Hur många böcker har jag läst? Hur många sidor? Och vilken bok var bäst? Det är jätteroligt nu när jag gjort det i några år, för det är så olika! Men det är en jättebra temp på hur det går med läsningen. Och så för tävlingsmänniskor så kan det kicka igång känslan att en ska slå sig själv förra året.

 

Det var nog de tips jag kom på just nu. Vad har ni för tips? Hur gör ni för att hålla liv i läsningen?

34 kommentarer

 1. Tack för tipset! jag visste inte att du skrev läsdagbok. Det verkar kul. Jag har också haft många pauser i mitt läsande när jag inte tyckt att jag haft tiden. Men jag är så tacksam för att när livet mötte döden för snart ett år sedan så upptäckt jag att jag faktiskt kunde koncentrera mig på att läsa nästan med detsamma. Det blev ett sätt att bearbeta sorgen och på den vägen är det. Jag älskar att gå till biblioteket. Det får mig att känna mig rik. Jag läser nog en bok i veckan så det blir ju lite att anteckna om jag följer ditt råd att skriva läsdagbok.

  1. Ja, börja med att skriva läsdagbok! Då blir det lättare att komma ihåg och tipsa varandra. Jag tror mycket av min kärlek till att läsa kommer från dig!

 2. Du gav ju mig – en fruktansvärt dålig läsare, enda sen barnsben – tipset om att läsa 20 min varje dag. Det gjorde jag! Hela våren och halva sommaren (typ), sen kom jag av mig och började jobba och ingen liksom serverar en ju böcker så jag var tvungen att tänka. Sen har jag tänkt. Jag ska låna böcker, det är billigast (kommer aldrig till bibblan för egen del). Köpa då? Går till bokhandeln, nej för dyrt. Tillslut beställde jag FYRA pockets i måndags och ska få hem idag eller imorn och är så taggad!!! Tack, du har ju peppat mig också! Jag behöver verkligen läsa!
  Och, forskningen säger att barn med läsande föräldrar blir läsare – så läs på när barnen ser! Tycker det är mkt värre med skärm… men det kanske är ett eget inlägg ?

  1. Så roligt att du höll i läsandet i våras och somras! Kändes det bra? Och vad kul och tajmat att du beställt böcker!! Du får berätta om dem sen. Ett bra sätt annars är att låna böcker av kompisar, många blir glada också när deras böcker blir lästa mer än en gång. Jag kan ta med några till Jönköping i november!

 3. Så bra inlägg, jag älskar själv att läsa. Kommer ihåg ett antal kommentarer från mina föräldrar om att det fanns andra saker i världen än att läsa och hur hopplöst uppgivna de blev på mig när jag svarade på frågor utan att ha en aning om vad de frågat mig. Jag försvinner verkligen i böckernas värld o blir totalt uppslukad.
  Det började så fort jag knäckte läskoden, ganska sent, typ åtta år. Min mormor jobbade på Biblioteket och kom ofta hem med stora kassar fulla av utrancherade böcker.
  På högstadiet var böckerna min räddning, jag satt varje rast o läste, då kändes det inte lika ensamt när i gen ville umgås med mig.
  Jag har svårt att sluta läsa när det är en bra bok, jag vill läsa nästa sida o nästa, jag vill veta vad som ska hända, jag vill ha mer. När jag läser har jag svårt att avbryta mig, t.ex. På kvällen, ska bara läsa ett kapitel, ett till, en sida till eller tills jag är trött o vips har det gått flera timmar o jag får panik för jag måste ju hinna sova också. Tycker alltid att böckerna är för korta, även om de är på över tusen sidor (med undantag för Sagan om Ringen, första och enda bok jag verkligen inte kommit igenom)

  Att hitta bra böcker känner jag alltid är en utmaning. Har flera i bokhyllan som inte känns inspirerande/spännande.

  Kom precis, tack vare din blogg på ett lästips till alla skolbarnsföräldrar. Barnen ska väldigt ofta läsa en kvart om dagen, det är liksom en rekommendation. När barnen är såpass stora att de kan läsa tyst är det ju perfekt att säga att nu läser vi en kvart, o så sitter man själv o läser samtidigt. Det tror jag att jag ska testa.

  Läsdagbok låter som en rolig idé. Ska kanske börja med det.

  1. Vad roligt att höra att du är en sån läsare Anna, jag tror aldrig att vi har pratat om böcker med varandra!

   Ditt tips om att läsa när barnen har läsläxa är ju hur bra som helst!!

   1. Nja säger jag… man bör vara en aktiv lyssnare till sina barn när de läser! MEN det är ju så att barnen behöver se sina föräldrar läsa!

    1. Aktiv lyssnare tills dess att barnen är större o läser tysta, min ena son skulle bli galen om jag satt bredvid o tvingade honom att läsa högt, så det beror sig på barnens ålder. Mitt tips var för lite äldre barn.

 4. Jag måste absolut börja med läsdagbok känner jag, jag glömmer lätt vad en bok handlar om, minns mest känslan den gav.
  Så som du känner för Kristina känner jag för Maj i Kristina Sandbergs triologi, jag hade Majs röst i kroppen så länge efteråt o jag saknade henne. En av mina absolut bästa läsupplevelser, nästan så att jag knappt vågar tipsa om den då det verkar vara en älska eller hata bok, o jag vill inte att någon ska hata Maj, de förstår henne inte bara??

 5. Jag har fört läsdagbok sedan 1993, då var jag tolv år och läste över hundra böcker på ett år! Nu är jag glad om jag hinner med en handfull böcker. Men jag kan verkligen rekommendera att skria ner vad man läst. Ofta när jag tittar igenom vilka böcker jag läst så kan jag minnas var jag läste (om jag t.ex. var ute och reste), eller vad som hände i övrigt i livet.

 6. När jag springer längst med vattnet här i Belgrad med hiphop pulserandes i öronen och ett bröst som ersatts av glädjerus istället för den begynnande ångesten jag kände i början av löpturen. Då tänker jag på dig. Hur fantastiskt det är att du gett mig ett redskap som kan följa mig genom livet i både glädje, sorg, ilska och vemod. Ditt jobb är viktigt! Kram!

 7. Älsk på detta inlägg!

  Mitt tips är goodreads.com, ett slags forum för läsande. Varje år skriver jag i ett mål för antal böcker jag vill läsa (brukar välja 24, två i månaden) och så lägger jag till en bok när jag börjar läsa och när jag läst klart betygsätter jag och klarmarkerar. Så kan jag vid årets slut se hur många böcker jag fått ihop och hur många sidor.

 8. Visst är det underbart att läsa! Tyvärr har jag inte mkt tid till en fysisk bok, men ljudböcker matar jag igenom några stycken varje månad?

  1. Ja, ljudböcker förstås! Det verkar funka för många. Jag tappar tyvärr bort mig i tanken, men den kan jag säkert öva upp.

 9. Älskar födelsdagshälsningen från din fd. elev! Och tack vare dig har jag också börjat skriva läsdagbok. Det är verkligen peppande och kul att notera vad och hur mycket jag läst! Rekommenderas starkt!

 10. Kul inlägg! Mina vänner från förr tror nog fortfarande att jag läser mycket, men det gör jag verkligen inte. Jag har svårt att hålla koncentrationen på en text längre än en instagram-uppdatering numera. Säkert internets fel!
  Men den senaste tiden har jag fått ett väldigt lässug (tror att det har att göra med det där att jag sedan september fått in vanan att läsa Bibeln varje dag) men jag känner mig väldigt kräsen med vad jag vill läsa. Jag känner mig inte alls redo för böcker som kommer att ta tag i mig eller beröra mig, så där tunga böcker som egentligen är de instressanta och viktiga. De i stil med Flyga Drake. Jag vill läsa något lättsamt, bara för att få läsa och dras in i en annan värld (trots allt). Men jag är rädd för att jag kommer tycka de böckerna är tramsiga och menlösa.
  Kanske att jag bara ska ta upp Halv gul sol (heter den så) och fortsätta där jag slutade. Den är väl inte direkt lättsam eller lättsmält, och inte är den kort heller…
  Men jag vill ju va en läsare!
  Tack för uppmuntrande och inspirerande inlägg och kommentarer!

  1. Bra reflektioner! Jag tycker du ska läsa något lättsamt som du känner för. Bara för att få igång flytet liksom, och inte behöva engagera sig så mycket känslomässigt. Det gör ju inget om en tycker det är dåligt rent ”litteraturmässigt” – det är ganska lärorikt tycker jag att också reda ut det, vad tycker jag är dåligt osv.

   Tips är att läsa sk ”ungdomsböcker”, de är ofta mer direkta och enklare att komma igenom. Tex Sandra Beijer (som var med i min läsdagbok i det här inlägget) eller Flora Wiström.

  2. Nu är jag aningen efter här med svar hehe men vill verkligen ge dig tips på lättsmälta böcker som inte är meningslösa. Pga trötthet har jag sen i höstas nästan bara orkat läsa lättsmältna böcker. Framför allt Astrid Lindgrens klassiska böcker. ”Saltkråkan” och ”Kerstin och jag” är verkligen sköna böcker som lämnar kvar en varm känsla i kroppen och ett stort leende. Många av böckerna är väldigt spännande också och lagom stimulerade för en trött hjärna. Är bara ”Karlsson på taket” som jag inte klarat att läsa pga irritation mot Karlsson.

 11. Härligt Bettan! Jag hittade aldrig någon läskompis under hela min uppväxt (letade nog inte heller) och kände mig rätt ensam med mitt non-stop läsande. Det var jag och bibliotekarierna (som på eget bevåg lade undan böcker till mig som de trodde jag skulle gilla! Det är service det.) Och apropå Anne – det var en av mina absolut starkaste läsupplevelser också – fösta boken fick jag när jag fyllde 8 och den har jag fortfarande kvar, helt sönderläst (Jag och Gilbert forever and ever du vet); och det var inte förrän jag var typ 25 + någonting och såg en annons på en anslagstavla på ett bibliotek, där en forskare efterlyste kvinnors läsupplevelse av Anne, som jag förstod att det var fler än jag som läst Anne (ganska många fler) och att det var en kult-serie. Det var en stor aha-upplevelse det med.
  Mitt bästa tips just nu är att en gång i månaden gå in på t.ex. adlibris och beställa 2-4 pocketböcker. Lite lördagsgodiskänsla. Det har jag gjort i flera år. Då slipper en få påminnelser från bibblan, som i sin tur leder till att en drar sig för att låna fler böcker… Mitt näst bästa tips är att köpa på Erikshjälpen.
  Keep on reading, people!

  1. Lyxig vana med ett månatligt bokbeställande, härligt! Jag är ju nyfiken på hur du får till det. När läser du mest?

 12. Åh, härligt inlägg! Jag har just kommit igång med läsandet igen efter tredje barnets ankomst. Har ett tag läst mkt E-böcker i mobilen vilket funkat bra när man nattammar, söver barn osv, men insett att för de stora barnen (5 & 7) ser det ut som att jag slösurfar, de ser ju inte skillnaden! När jag gått över till fysiska böcker igen frågar de vad jag läser, vad boken handlar om, om den är bra osv. Vill ju att de ska se att jag läser! Får därför se till att hålla mig till fysiska böcker hädanefter.
  Jag är inte så kräsen med vad jag läser, försvinnandet i en annan värld är det som
  lockar. Men pga sömnbristen måste det vara rel lättläst för tillfället.
  gick igenom alla böcker vid en resning nyligen och blev då sugen på att läsa om en hel hög. Lycka när det står en hel rad och bara väntar på mig?
  Tack för en bra blogg!

 13. Har också alltid älskat att läsa! Hamnar dock lätt i det du beskriver, att läsandet kommer och går i perioder. Mest går nu tyvärr. Ska börja med läsdagbok tror jag bestämt. Bra tips!

 14. Läsning är avkoppling för mig. Växlar mellan olika typer av böcker. Behöver snart en ny bok att försvinna in i, och skulle gärna ta del av dina hetaste boktips.?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *