Växtligheter

Nu så finnes även möbler på balkongen. Förra veckan var vi på det stora möbelvaruhuset och införskaffade lite sköna fåtöljer och små bord. Så härligt att hänga i denna gröna lounge nu när värmen på balkongen smög uppåt en 25 grader i detta sköna, gröna rum under helgen som gick.

Men det får ju inte bli för mycket möbler för då får ju inte växterna plats. En inglasad balkong är ju lika bra som ett växthus så nu har alla mina växter flyttat ut. Men de känsligaste småplantorna, basilikan och chilin, får bo i ett miniväxthus som jag fyndade gratis (!) i helgen. En bytesmarknad på världens bästa ställe här i Alingsås; Ekocafét Nolby gård.

IMG_5477
basilika och chilli
IMG_5472
frilandstomat och körbärstomat
IMG_5467
Den gröna loungen

 

Har jag då något tips  såhär i omplanteringstider? Jorå det har jag förstås.

Köp in gamla brickor på second hand eller nya enklare varianter med hög kant. (Till exempel denna fina gröna zinkbricka från TGR (finns även i andra färger).) Då ser du hur mycket vatten växterna dricker och det är lätt att flytta runt på dom till olika platser och vrida dom så dom inte får ”slagsida” mot solen och bryts av. Dessutom är det ju fint och lite roligare att ha snygga brickor än att köra med långpanna under (som iofs också funkar toppenbra :))

Bilden nedanför är min vintersådd på TGR-brickan. Så kul och bra att vinterså. Första året som jag provar det, tack vare tips och pepp från odlargurun Farbror Grön. Du stoppar fröna i jorden när det fortfarande är kallt ute, och jorden ska vara fuktig hela tiden och sen så kommer gröningarna fram när dom själva tycker att det är läge. Då behöver du inte hålla på att kånka plantor in och ut för att vänja dom vid klimatet utomhus dessutom får du stabilare och kraftigare plantor. Superbt! Så jag hoppas på att kunna äta färsk egenodlad spenat redan i maj månad! Även dillen och persiljan är på gång, lite schysst dillpesto till midsommar kanske?

IMG_5479
Dill, spenat och persilja

Slutligen har vi min nya bekantskap; djungelgurkan. Den lever ju typ sitt eget liv och kommer snart att ta över hela balkongen med sina långa gröna tentakler! Hoppas och tror på en gigantisk gurkskörd i sommar.

Och snart. mycket snart hoppas jag på att kunna sätta igång på allvar här ute på min lilla odlingslott, redan nu är pallkragarna förberedda!

 

IMG_5475
djungelgurka

pallkrage

2 kommentarer

  1. Asså jag är SÅ impad av sånt här! Jag är så dålig på det och orkar inte sätta mig in i det. Men har lyckats få upp en gurka och en tomat! Haha 🙂 Och sen tänkte jag göra fint i växthuset när jag mår bra igen, tjooo. Fast, i år tänker jag att det ska bli en tillflyktsort istället för ett hus fullt med växter som förra året 🙂

  2. Så mysigt ni fått det nu på balkongen! Och det växer så det knakar! ? Växtglädje! Du har gröna fingrar du Jennie!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *