Klimatet

Jag njuter av sommarvärmen. Det är det bästa jag vet. Samtidigt fylls jag alltid med ett visst vemod såhär års. Åren som går, somrarna som avlöser varandra. I år har det också varit fyllt med någonting annat..

Pojkarna som skuttat runt i sjökanten. Och tanken jag inte kunnat slå bort kommer deras barn kunna leka så? Jag går runt med klimatångest och om jag försöker ringa in känslan så skulle den kunna beskrivas:

Vi är ett stort gäng i en båt som börjar läcka in vatten. Det skulle gå att stoppa om vi bara hjälptes åt och gjorde allt vi kunde. Men istället håller alla bara på med sitt, grejar och fnular och solar och skojar. 

Malena Ernman delar jobbiga men viktiga artiklar och den här talar sitt tydliga språk. Klimatexperten Martin Hedberg diskuterar varför maj var så himla varm.

Ja jag är ledsen om jag kommer med smolk i bägaren. Men det finns ingen viktigare fråga på bordet just nu. Vi måste bry oss. Vi måste göra allt vi kan. Malena Ernmans dotter Greta Thunberg (15 år) har skrivit den här viktiga texten.

Som kristen borde miljöfrågan ligga mig extra varmt om hjärtat. För Jesus främsta uppmaning till mig är att älska Gud men också att älska min nästa som mig själv. I en global värld bor min nästa i Bangladesh och i Sudan. Min nästa påverkas ännu mer av klimatförändringarna idag än att ”maj är lite extra varm”. Och därför behöver jag göra allt jag kan. Allt jag kan.

Och samtidigt som vi gör allt vi kan. Så ber vi om lätta axlar. Om mod och hopp i våra hjärtan. Mod att leva just nu och just här. Att ta emot det som blivit oss givet, glädjas, hoppas och kämpa vidare!

4 kommentarer

  1. Usch ja klimatångest är jobbigt…men kanske nödvändigt? Den får oss förhoppningsvis att agera?! Vore intressant att läsa din analys om varför det pratas så lite om vårt förvaltaransvar för Guds skapelse (belyst utifrån olika perspektiv) från predikstolen? Är vi för bekväma inom kyrkan för att på allvar ta itu med vår livsstil? Men ja också hoppet i att Gud vill rättvisa!

    1. Hej Karin! SÅ roligt att du kommenterar! Ja det ska jag fnula på och se om jag kommer på något vettigt att skriva… Jag gissar att en del av svaren är den bävan bara jag känner inför att skriva ett sådant här inlägg. Det är så stort problemet och rädslan finns att man bara sprider missmod. Men jag ska fundera vidare, kanske är det ett ämne att podda om så att vi kan vända och vrida lite mer… Kram!

  2. Åh! Håller med ovan om att jag också vill höra dina tankar kring klimatet och kyrkan!

    Vi har ju vattningsförbud i Skåne och det är så läskigt det här med vattnet tycker jag. Jag vågar knappt dricka vatten och hela familjen (och även på jobbet) är alla så varsamma med vattnet. Det är ändå bra! Önskar det kan fortsätta så ju även när det blir normalt igen… Man tar saker så lätt för givet!

  3. I feel you!! Bär samma frustation. Och blir alltmer frustrerad och irriterad på att detta inte är alla partiers paradfråga inför valet!? Jag vill se regler och lagar som tvingar (ja, faktiskt) individer att göra klimatsmarta handlingar i vardagen, som liksom märks på riktigt. Inte för att förringa varje enskilds kamp och smarta val, de är ju viktiga och kan inspirera andra. Men Sverige kan mer! Men medan jag står och viker mina mjölkkartonger undrar jag ändå när de verkligt drastiska förslagen ska komma.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *