Välja rätt och välja själv och bli tillvald

En second hand outfit-bild som jag har på instagram @fairfashionistafilippa

Den här sommaren har jag funderat över mycket saker. Livet liksom. Vem är jag? Äh, kanske inte gå in så mycket på den frågan, men lite. Vad gör jag? Hur lever jag mitt liv? Vilka val gör jag själv och vilka blir jag tillvald?

Just den biten har cirkulerat lite extra de senaste veckorna. Livet är ju fullt av val, men vissa val gör vi faktiskt inte alls själva. Och då kan det kännas så extremt jobbigt, så tungt och faktiskt ibland outhärdligt. Valen som inte görs själv är ju oftast att någon annan bestämmer. Chefen säger; nu ska du jobba här. En vän säger: jag hinner aldrig ses. Släkten säger: nu ska vi ses här eller resa hit. Huset man bor i säger: nu ska vi ha en vattenläcka. Församlingen säger: nej vi diggar inte dina idéer. Mannen säger: ge mig space!!!! (har aldrig hänt mig dock hahaha)

Det är ju val som inte jag eller du gjort. Och på dessa grejer har jag tänkt myyyyycket. Vad ska jag göra då? Gilla läget? Skrika? Säga ifrån? Ja, jag tror helt enkelt att varje ovald situation är unik och alla måste hanteras olika. Ibland klarar man det, ibland inte.

Sedan är det de där valen jag gör som jag tror inte spelar någon roll, men som visst det påverkar hela livet. Jag har haft ett sådant problem on going hela sommaren som jag inte kunnat släppa. Det är min instagram. Jag har ett konto där jag lägger upp snajsiga, förhoppningsvis inspirerande outfits där jag i princip enbart handlar på second hand. Ah, bra, fin idé liksom! Men i sommar har jag känt att jag inte pallar med detta, samtidigt som jag älskar det. Men jag matas med såååå mycket annat där. Jag följer hundratals konton som gör precis som jag; köper second hand, visar upp, försöker inspirera. Och jag älskar det! Tror jag?!?! Tillslut blev jag nästan knäpp för jag fattade inte, jag har ju valt allt det här själv, ändå orkar jag inte mer.
Nu har jag tagit ett officiellt break från kontot (har ändå 1500 följare som jag vill leverera till ju) och ska fundera. Ska jag fortsätta med detta? Ska jag sluta med instagram helt? Ska jag göra på ett annat sätt? Ska jag avfölja ALLA som jag i vanliga fall tyckt inspirerar mig? Eller gör de verkligen det?

Det var det. Vilka val ska jag göra? Vad är viktigt? Och vilka val gör jag egentligen själv och vilka blir jag tillvald?
Så himla att fundera över. Tur jag har två veckor kvar för sedan kommer jag inte ha tid att tänka på sådana här djupa saker. Är det här något ni tänker på?

9 kommentarer

 1. Både ja o nej, jag var oerhört medveten när jag valde vilka jag skulle följa på Instagram, då det lätt blir ”för många” i fb flödet, särskilt med alla grupper som jag är med i. Hinner inte med att se vad mina närmsta vänner skriver pga alla bekanta o alla grupper jag är med i, så på Instagram (som jag aldrig postar i nästan) har jag många följare men själv följer jag bara en handfull typ. Mycket medvetet. Spenderar i alla fall för mycket tid med mobilen i handen.

 2. Jag funderar också mycket på det här med att välja. Möjligheten till val, stora och små, men framförallt i att välja hur jag lever mitt liv. Jag håller mig för det mesta till stora val,med andra ord. Är så sjukt trött på att ägas av mitt jobb, trots att jag inte ens jobbar heltid, men att det får styra så mycket. Lever man för att jobba? Hur väljer man annat? Och så alla till synes småsaker och olika prioriteringar. Träning. Instagram. Middag.
  Det går runt runt runt.

  1. Håller helt med dig! Ibland brottas man ju med de stora valen, ibland med de små. Just att vi ALLTID har så mkt val också. Man kan ju bli knäpp bara sv det! Vi får fortsätta värdera, tänka och göra bra val helt enkelt 🙂 eller försöka!

 3. Vi har många val, små och stora att göra hela tiden. Men hur mycket tillåter jag andra att bestämma över mig? Hur långt kan någon gå utan att jag säger ifrån? Vad händer om jag säger ifrån? Vågar jag vara ärlig? Vad kan jag acceptera? Vad måste jag acceptera?
  Olika perioder i livet vill vi olika saker, så det är viktigt att lyssna in sig själv.

 4. Ja – det bästa har du ju redan – medvetenheten/eftertänksamheten. Att du är mån om att det inte äter upp dig liksom. Bara du vet vad som funkar bäst för dig! Fortsätt inspirera – varesig du följer andra inspiratörer eller inte 🙂

  1. Ja precis, att bli medveten måste ju vara första steget! Ja, vi får se hur det blir nu då, men tack för peppen!! ❣️

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *